bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-12-2017

B-log: 23 t/m 31 december 2017

Filed under: B-log 2017 — bazbo @ 20:36

Zondag 31 december:
Pas om negen uur wakker. Koffie, webstek. Mijn ogen doen pijn. Toch lees ik. Na een uurtje is de pijn weg. Koffie met De Vrouw. Buiten is het zeer zacht. Toch zijn we binnen. Nog meer koffie. We lunchen eenvoudig met het laatste kerstbrood en de eerste oliebollen. Na de afwas begin ik aan het avondeten van morgen. Iets traditioneels, dan maar? De erwtenpompoensoep. Als het zo goed als klaar is, begin ik aan het avondeten van vandaag: kebabgehaktballen in tomatensaus. Ook snel klaar. Nog wat lezen in De Qualastofont (Herman Brusselmans). Inmiddels regent het buiten stort. De Zoon is er om kwart over zes. We eten de boel op met het restant lavasbrood erbij. Dan was ik af. Buiten is het nog altijd noodweer, dus ik moet mijn plan om te gaan hardlopen bijstellen. Dan maar een bluray kijken. De Vrouw en De Zoon kijken televisie. Twaalf uur. Gelukkig Nieuwjaar! Een goed jaar om op terug te kijken: verhuisd, ingericht, mooie vakanties, nieuwe dingen gedaan, veel rust gevonden. Dat maakte de mindere dingen draaglijk (afscheid van schoonmoeder en Bea). Het vuurwerk vanaf ons appartement valt wat tegen, van de aftelfeestvuurwerkshow op het Marktplein zien we niets, ver weg in de buitenwijken is er wel wat gaande. Om een uur heb ik het Brusselmansboekje uit en een kwartier later ga ik toch echt slapen.
Muziek vandaag: Evening Star (Fripp & Eno), Discreet Music (Brian Eno), het vierde plaatje uit de set A History (Penguin Cafe Orchestra), Marieta Y Los Jetas (Caballero Reynaldo), Molotov Coctails For Two (Bob Kerr and his Whoopee Band), de bluray van Radical Action To Unseat The Hold Of Monkey Mind (King Crimson), Warp (Jon Balke)

Zaterdag 30 december:
Kwart voor acht. Half negen is er nog geen krant. De wereld gaat naar de verdommenis en ik kan geeneens om half negen lezen dat het zo is. Koffie, webstek. Negen uur is de krant er wel. Ik denk dat het nog even duurt voordat de wereld naar de verdommenis gaat. Halverwege de ochtend wandel ik door koude regen naar de biowinkel voor wat boodschappen. Als ik terug kom, is de nieuwe blurayspeler al bezorgd. Nog geen half uur later (eerst koffie) staat hij geïnstalleerd. Bij de Turkse bakker in de straat haal ik brood. De Zoon komt lunchen. Bij de Turkse slager haal ik vlees voor vandaag en morgen. Vandaag een pruttelpot: lamsbout met knoflook, gember, ui, koriander, saffraan en kaneel, dan een uur later abrikozen, pruimen en rozijnen en nog weer twintig minuten later peper, zout en honing. Na tien minuten napruttelen zitten we aan tafel. Erbij: de spruitenschotel van gisteren, lavasbrood en een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en mosterddressing. Ik heb alles even voor zevenen afgewassen en opgeruimd. Mooi op tijd voor de uitzending van Co de Kloet, waarin hij het concert van afgelopen 1 december uit Utrecht laat horen. Na het programma lees en luister ik nog wat en even na half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Discretion (Travis & Fripp), het tweede en derde plaatje uit de set A History (Penguin Cafe Orchestra), Fragile (Steven Wilson 5.1 surround mix) (Yes), de uitzending Co Live! ‘Dweezil Zappa’s Orchestral Favourites’ (met het Noord Nederlands Orkest en Dweezil Zappa), In The Court Of The Crimson King (Steven Wilson 5.1 surround mix) (King Crimson), Emerson Lake & Palmer (Steven Wilson 5.1 surround mix) (Emerson Lake & Palmer)

Vrijdag 29 december:
Acht uur op. Koffie, krant. De Vrouw gaat naar het werk. Webstek bijwerken. Half elf stap ik op de fiets voor wat boodschappen in twee supermarkten. Thuis weer koffie en een lunch. Dan begin ik de boel klaar te maken voor het installeren van de blurayspeler in de eetkamer. De Vrouw is er om twee uur. Ze wil mee naar de elektronicawinkel om de nieuwe blurayspeler voor haar te kopen, maar het is begonnen te regenen en er valt zelfs natte sneeuw. Ik trotseer het weer en rijd naar de elektronicazaak. De blurayspeler die ik op het oog heb, is in de winkel niet voorradig. Ze kunnen ‘m bestellen, maar dat duurt drie dagen. Dan niet. Als ik de zaak weer uitga, is er een heuse sneeuwstorm aan de gang. Ook mooi. Thuis ga ik de audiobekabeling in de eetkamer aanleggen. Tegen half zes maak ik eten: spruiten koken en die later bakken met chorizo, ui en paprika. Erbij de risotto van eergister en ik bak er runderbiefstuk bij. De boel is erg goed en snel weg. De afwas ook. Het is even droog, dus ik ga een ronde hardlopen. In het begin gaat het lekker, maar halverwege begint het niet alleen nogal te regenen, maar komt de spierpijn en kramp ook weer om de hoek kijken. Au. Ik neem een kortere weg wandelend terug. Thuis leg ik de laatste bekabeling goed en installeer ik het apparaat. Het werkt. Half tien zet ik de eerste surround-dvd op. Elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Scoop (Pete Townshend), Hesitation Marks (Nine Inch Nails), To The Bone (Steven Wilson), Jaco Pastorius (Jaco Pastorius}, Heavy Weather (Weather Report), Halloween (dvd-a) (Frank Zappa), In The Land Of Grey And Pink (Steven Wilson 5.1 remix) (Caravan)

Donderdag 28 december:
De wekker is er weer eens vroeg bij. Ik dus ook. Na het ontbijtje lees ik fragmenten van mijn eigen verhaal De andere kant (het laatste hoofdstuk van Alles kan kapot, 2008, weet u nog?) en ik ben zo verbaasd over de kracht ervan, dat ik bijna de bus mis. Op de werkplek in Arnhem is het doodstil, dus werk ik gestaag aan de dingen die ik moet doen. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en zon. Koud is het wel, maar het geeft niet. Halverwege de middag heb ik mijn werk af en ga ik naar huis. Thuis nog even inloggen om de laatste mail te bekijken en te beantwoorden en dan is het klaar voor dit jaar. De Vrouw is met De Zoon naar de bioscoop. Half zeven zijn ze terug. Ik ben dan bezig met avondeten: lamsshoarma, gevulde champignons uit de oven, groenteburgers en een salade van bladsla, bosui, komkommer en kerstomaat. Baklava en restant gebakjes als nagerecht. Dan gaat De Zoon naar huis en was ik af. Half negen is het klaar. Ik lees en luister nog. Zo lees ik Travelling To Work (Michael Palin) uit en ga ik om half elf naar bed.
Muziek vandaag: Jaco Pastorius (Jaco Pastorius), Rhinoplasty (Primus), Hesitation Marks (Nine Inch Nails), Dreams & Absurdities (Dave Sturt)

Woensdag 27 december:
Negen uur pas uit bed. Koffie, krant. Halverwege de ochtend doe ik wat boodschappen, onder andere bij de biowinkel. Het waait en het is regenachtig. Koud, ook. Als ik thuis kom, is De Vrouw op pad. Ik lunch alleen. Brood, kaas, avocado. Dan probeer ik uit of onze blurayspeler op het computerbeeldscherm aangesloten kan. Dat kan. Mooi. Het betekent dat ik vrijdag in de eetkamer de thuisbioscoop ga maken, zodat daar surroundgeluid is. Het betekent ook dat ik voor De Vrouw een andere blurayspeler ga kopen. De rest van de middag werk ik de webstek bij. Eind van de middag maak ik avondeten: eendenborstfilet op Griekse wijze (dat is in dit geval met een saus van uien in geelwortel met walnoten en granaatappel), met een risotto vol veldsla en ernaast nog de fruitsalade van gisteren. Die risotto komt niet op, dus die komt later in de week nog eens terug. Kwart voor zeven wandelen we naar Sam Sam, alwaar we een ontmoeting hebben met Cees. We hebben drie geëxposeerde foto’s van hem op het oog om aan te schaffen. Na wat heen en weer geschuif hebben we onze keuze gemaakt. Het wordt een goed bij elkaar passend trio dat een mooie plek gaat krijgen in onze woonkamer. Zondag 7 januari hebben we ze in huis. Even na half negen zijn we weer terug. Ik lees en luister nog iets en ga om tien uur slapen.
Muziek vandaag: Follow (Travis & Fripp), Medullah (Björk), Kavita 1 (Mariana Aydar), Animals (Pink Floyd), Brown Album (Primus), The Smoker You Drink, The Player You Get (Joe Walsh), Clock Unwound (Gentle Knife)

Dinsdag 26 december:
Kwart over acht. Koffie, webstek. Ik lees. Met De Vrouw nog meer koffie. We brunchen samen. In de middag zak ik in. Mijn hoofd giert vol oorsuizingen. Ik zit in de luie stoel te lezen, maar val zelfs in slaap. De afgelopen eetbijeenkomsten hebben toch veel energie van me gevraagd, blijkt. De Vrouw maakt avondeten voor ons beiden: eendenborstfilet uit de oven en witlof ook uit de oven. Eerder heb ik een fruitsalade gemaakt van ananas en aardbei. Morgen de andere eendenborstfilet. Na de afwas loop ik mijn ronde hard. Het is lekker buiten, maar het lopen gaat niet goed. Veel kramp. Het is overigens doodstil op straat. Thuis nog wat lezen en luisteren en dan om half elf slapen.
Muziek vandaag: Live at Coventry Cathedral (Travis & Fripp), Always With You (Rick Wakeman), A Christmas Album (California Guitar Trio), The Jethro Tull Christmas Album (Jethro Tull), I Believe In Father Christmas (EP) (Emerson Lake & Palmer), Three Ships (Jon Anderson), Merry Christmas (Big Big Train), Folklore (Big Big Train), Planets + Persona (Richard Barbieri), het eerste plaatje van de doos A History (Penguin Cafe Orchestra), Static (Dave Kerzner)

Maandag 25 december:
Ik ben om acht uur wakker en ga uit bed. Slapen ging niet zo heel goed. Koffie, webstek. Ik lees. Nog meer koffie met De Vrouw. Buiten is het doodstil op straat. Dat zijn we niet meer gewend, sinds de afgelopen week. We maken een brunch: kerststol, crackers, mooie kazen, sap, enzovoorts. Ik rag al een groot deel van mijn kerstmuziekcollectie erdoorheen. Nog wat meer lezen. Vier uur haalt De Zoon ons op met de auto. Eerst naar De Zus, daar zijn Vader en mijn Oudste Broer. Even wat kletsen en dan met twee auto’s naar een restaurant in Hoog Soeren. Weet iedereen nog welk menu gekozen? Ik niet. Het eten is redelijk en ik kan wat bijpraten met Vader. Dat zou ik vaker willen doen. Ondanks wat ouderdomsverschijnselen en kwalen gaat het eigenlijk heel goed met hem; hij redt het goed in zijn leven en gaat zo zijn eigen gang. Ik zie wel wat dingen waarmee hij worstelt, maar die zijn voor mijzelf geen reden om me zorgen om te maken. Ik merk wel dat hij halverwege de avond moeite heeft om alles om hem heen te volgen, maar dat geldt voor mijzelf ook. Tien uur is het allemaal weer voorbij en een half uur later heeft De Zoon ons ook weer thuisgebracht. Nog wat napraten en dan lig ik even na elf uur in bed.
Muziek vandaag: Thread (Travis & Fripp), Christmas Variations (Rick Wakeman), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), Merry Christmas (Big Big Train), Putumayo presents Christmas Around The World (allerlei), Christmas Album (Keith Emerson), Christmas Cover Up (allerlei), A Catchy Christmas (allerlei)

Zondag 24 december:
Half negen uit bed. Koffie, webstek. Tot mijn verrassing is De Vrouw ook op tijd op. O wacht, die moet nog naar haar werk. Helemaal vergeten. Ik neem nog meer koffie, zet de was aan en lees. De Vrouw is er begin van de middag weer. De Zoon komt lunchen. Tosti’s, spaghetti, broodjes, kaas, fruit, van alles. De Vrouw en ik lopen nog even naar het Marktplein en via allerlei pleinen terug naar huis. Half vijf zitten we op de fiets. Bij Zwager ontmoet de gehele schoonfamilie elkaar. Zwager en Schoonzus zetten mooi eten op tafel. De Vrouw heeft het nagerecht gemaakt. Half elf stappen we op. Elf uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Equatorial Stars (Fripp & Eno), Country Airs (Rick Wakeman), het bonusplaatje van Wish You Were Here (Experience Edition) (Pink Floyd), The Geese And The Ghost (Deluxe Edition) (Anthony Phillips)

Zaterdag 23 december:
Kwart over acht wakker en op. De Vrouw gaat voor de laatste keer naar het huis van Schoonmoeder om de laatste spullen weg te halen voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Ik werk de webstek bij, lees de krant en doe huishoudelijke klussen. Eind van de morgen wandel ik naar de biowinkel voor wat laatste zaken. Als ik thuis kom, is De Zoon er ook al snel. We lopen samen nog over de markt voor fruit en naar de Turkse bakker voor brood. Met z’n tweetjes lunchen we. Ik doe een kleine afwas en we sjouwen even over het Marktplein. Dan nemen we afscheid. Ik ga langs de supermarkt voor de echt allerlaatste dingen. Ik ben net thuis of De Vrouw is er met haar Zus. Niet veel later is de Zwager er ook. Iets drinken en dan vertrekken zij. Ik maak het avondeten. Niet moeilijk: ik warm de soep van donderdagavond op. We krijgen weer niet op. Het laatste beetje gaat helaas weg. Ik doe de afwas. Dan gaat De Vrouw oppassen bij Zwager en ik ga hardlopen. Goed lukt het niet; ik moet veel pauzes houden. Toch is het aangenaam om buiten te lopen. Thuis lees en luister ik. Elf uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Hudson (Hudson), No Earthly Connection (Deluxe Edition) (Rick Wakeman), Fool’s Mate (Peter Hammill), La Boutique Fantastique (La Boutique Fantastique), Pork Soda (Primus), The Weather (Pond), Wish You Were Here (Pink Floyd), Return To Ummadawn (Mike Oldfield)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment