bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

09-02-2018

B-log: 10 t/m 16 februari 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 19:08

Vrijdag 16 februari:
Half acht op. Koffie, krant. De Vrouw vertrekt naar werk en dergelijke. Ik kom in alle kalmte wat op orde met mail, webstek en huiselijke dingen. Eind van de ochtend wandel ik naar de biowinkel. Thuis heb ik koffie en lunch. De Vrouw is er om een uur weer. Twee uur sta ik met de fiets buiten. Met De Zoon rijd ik naar een zonweringwinkel. Daar kiest De Zoon zonwering uit en we gaan weer terug. Heel even zitten. Kwart over vier wandelen De Vrouw en ik naar het huis van Truus en Willem. Niet veel later zijn GAteL en Reinier daar ook. Truus heeft soepen gemaakt en hete bliksem, Willem heeft nagerechten geregeld. Het is een bijzonder prettige tijd met z’n zessen: veel lol, uitwisseling en ander gesprek. Willem heeft een mooi nieuw boek uit (later meer) en ik neem het mee. Iets na tienen gaan we terug. We komen langs het Bluescafé en daar gaan The FoolZ net beginnen met spelen. Ga ik luisteren? De Vrouw wandelt door naar huis. Ik ga luisteren. Veel ander volk is er niet. De eerste set klinkt wat rommelig, maar de tweede is vertrouwd leuk. Een uur ben ik thuis en ik ga zo ongeveer gelijk door naar bed.
Muziek vandaag: Things Buried (Richard Barbieri), Towards Utopia (Bodast), We Live Here (Pat Metheny Group), Points Of Order (Bill Laswell)

Donderdag 15 februari:
Het sneeuwt. In Arnhem ligt zelfs veel. Op de werkplek ligt nog meer. Werk, bedoel ik. In de ochtend kan ik de dingen doen die ik per se vandaag wil doen. Tussen de middag wandel ik door sneeuw en bos. In de middag schuif ik aan bij allerlei overleg en dat levert me nog meer werk op. Met een collega kan ik meerijden tot op het Marktplein in Apeldoorn, dus ben ik al om kwart over vijf thuis. De Vrouw is net terug van werk, maar moet nog even weg. Ik breid het restant soep van gisteren uit. Zeven uur zitten we aan tafel. De afwas is snel gedaan. Nog even iets lezen en luisteren en dan ga ik om tien uur weer slapen. De dagen zijn voorbij voor ik het weet.
Muziek vandaag: Nice ’n Greasy (Atomic Rooster), Planets + Persona (Richard Barbieri)

Woensdag 14 februari:
Geen wekker gezet. Toch om zeven uur op. Koffie, krant. Negen uur ben ik in de Kap. Ik maak de inhoud van de nieuwsbrief af en schrijf een artikel voor een wijkkrant. Twee uur is het allemaal af, valt er iets van me af en ga ik weer naar huis. De Vrouw is met De Zoon naar de bioscoop. Als ze om half vier thuis komt, ben ik bezig met het avondeten. Het wordt een wintersoep van ui, spek, kastanjechampignons, broccoli, wortel, boerenkool en mosterd. De aannemer stuurt een mail: zijn vrouw is gevallen en vraagt nogal wat verzorging, dat betekent dat hij niet dinsdag, maar de donderdag erna begint. Eigenlijk komt het me goed uit: het betekent dat we komend weekend kalm voorbereidingen kunnen treffen en ook maandag en woensdag nog hebben om badkamer en toiletruimte klaar te maken voor de renovatie. Ik ervaar gelijk weer rust in mijn hoofd. We zitten om half zes aan tafel en de soep smaakt uitsteekbaar. Half zeven vertrekt De Vrouw om op te gaan passen bij de Neven. Ik was af, breng afval naar de containers, lees en luister en ga om tien uur slapen.
Muziek vandaag: het tweede plaatje van Air Conditioning (2018 remaster) (Curved Air), Storm Corrosion (Storm Corrosion), Gentle Knife (Gentle Knife), Unsung Prophets & Dead Messiahs (Orphaned Land)

Dinsdag 13 februari:
Uitzonderlijk volle dag op de werkplek. Veel overleg en veel verslaglegging, maar geen tijd om uit te werken of in het halen. Toch lukt het me om tussen de middag te wandelen door bos, veld en zon. Kwart voor zes ben ik thuis. Ik ben afgemat. De Zoon is er even later ook. De Vrouw serveert een chili-achtige schotel van gehakt, ui, witlof en bonen, die uitstekend smaakt. Ik was af en rond zeven uur stappen we bij De Zoon in de auto. Hij brengt ons naar het huis van De Vader, die vandaag zijn vierentachtigste verjaardag viert. Zus en Jongste Broer en aanhang zijn er ook. Als ik binnen kom, vraagt Onze Vader naar mijn verhaal in het katholieke blaadje, maar ik krijg niet de gelegenheid om hem de achtergrond te vertellen. Onze Vader is in goede doen, al heb ik het idee dat de gesprekken om hem heen te snel voor hem gaan en hij het niet goed kan volgen. Ik houd me rustig. Half elf brengt De Zoon ons weer terug en om elf uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: geen

Maandag 12 februari:
Ik slaap redelijk goed. Opstaan is niet zo gemakkelijk, maar dan. Buiten glad en naarmate ik zuidelijker kom wit. Op de werkplek is het weer zo vol en veel, dat ik tussen de middag niet naar buiten kan om door bos en veld te lopen. Gelukkig gaat ons (uitgestelde) nieuwjaarsetentje vanavond niet door. Ik ga op tijd weg en ben om kwart voor zes thuis. Even zitten. Roelof heeft een mail gestuurd. Een interview dat ik in 2014 afnam voor het mantelzorgboek ‘Dit doe ik gewoon’ is nu verschenen in het blaadje van de katholieke gemeenschap in Apeldoorn. Ik vraag me af of er toestemming is gevraagd, maar ben vooral blij dat er weer aandacht voor is. Weer een publicatie in mijn portfolio. Dan een fikse salade maken (bosui, komkommer, kaki, peer, blauwe bessen) en de pruttelpot warm maken. De Vrouw is er om kwart over acht. We eten en dan was ik af. Nog heel even zitten en lezen en dan ga ik om tien uur weer slapen.
Muziek vandaag: Gentle Knife (Gentle Knife), het eerste plaatje van Air Conditioning (2018 remaster) (Curved Air), Air Cut (2018 remaster) (Curved Air)

Zondag 11 februari:
Acht uur wakker en op. Koffie, webstek. Ik schrijf aan een verhaal. En ik lees. De eerste pagina’s van Barnes’ boek zijn veelbelovend. De eerste pagina’s worden er snel heel veel meer. Koffie met De Vrouw. Ik ga alvast avondeten maken: een tajine van lam, uien, sjalotten, peper, aubergine, wortel en tomaten. De boel kan mooi anderhalf uur pruttelen, voordat om half twee De Zoon komt lunchen. Erna was ik af en dan stappen we gedrieën op de fiets. De Neef viert zijn derde verjaardag en het huis is vol. Tegen vijven moet ik weg. De gehele dag al voel ik wat druk op de kop, heb ik hoofdpijn en hoor ik slecht. Nu is het genoeg. Thuis maak ik de pruttelpot warm en we eten er goed van. Zeven uur is de afwas gedaan en het afval weggebracht. Roelof stuurt mail: een verhaal uit het mantelzorgboek (2013) dat ik heb geschreven, is nu verschenen in het periodiek van de katholieke gemeente in Apeldoorn. Leuk! Ik lees verder en luister. Meer kan ik niet.
Muziek vandaag: Continuum I (Steven Wilson & Dirk Serries), Live – At The American Music Hall (Ry Cooder & Corridos Famosos), A Momentary Lapse Of Reason (Pink Floyd), If I Could Do It All Over Again, I’d Do It All Over You (Caravan), Runaljod – Ragnarok (Wardruna)

Zaterdag 10 februari:
Half acht wakker. Koffie, webstek. De krant is er om half negen nog niet. Negen uur wel. Koffie met De Vrouw. Halverwege de ochtend wandel ik naar de biowinkel. Bij terugkomst komen twee Schoonzusters op bezoek. De Vrouw gaat met hen ergens lunchen. Ik loop naar de markt voor fruit. De Zoon is er om half twee voor de lunch. We waren vandaag van plan om naar de zonweringwinkel te gaan om voor De Zoon eens te kijken naar zonwering in zijn nieuwe keuken. Die winkel blijkt op zaterdag maar tot twee uur open, dus dat gaan we niet meer redden. Vrijdagmiddag misschien? De Zoon vertrekt. Ik doe afwas en was en sjouw dan door de zon naar een supermarkt. Thuis begin ik aan avondeten. Ik vul twee paprika’s met de curry van gisteren en maak een salade van bosui, komkommer, augurk, rode kool, romasla, blauwe bessen en gebakken ontbijtspek. Dat moet voldoende zijn. De Vrouw is er om half zes weer. Het eten blijkt voldoende. Ik was af en ga een ronde hardlopen. Opvallend hoe gemakkelijk het me af gaat, met de wetenschap dat ik anderhalve week niet heb gelopen. Thuis heb ik nog wat tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren. Eenzaam (Boudewijn Büch) is uit, ik pak de eerste pagina van Het enige verhaal (Julian Barnes) en iets na half elf ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Continuum I (Steven Wilson & Dirk Serries), Death Walks Behind You (Atomic Rooster), In Hearing Of Atomic Rooster (Atomic Rooster), Made In England (Atomic Rooster), Clock Unwind (Gentle Knife), Monochrome (Daniel Cavanagh)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment