bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-07-2018

B-log: 7 t/m 13 juli 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 19:19

Vrijdag 13 juli:
Geen wekker is lekker. Toch nog voor zeven uur op. Koffie, van alles. Met De Vrouw nog meer koffie. Ik wandel een rondje langs een geldautomaat en de biowinkel. We lunchen. Erna leggen we wat spullen klaar voor de reis van morgen. Ook doe ik wat administratiefs voor De Vrouw. Het is half vijf voor we het weten. Ik maak avondeten van alles wat nog op moet. Een salade van komkommer en koolrabi, een fruitsalade van mango en aardbei, plus een schotel van rundersaucijs, ui, peper, paprika en courgette. De Zoon helpt alles op te eten. Klein afwasje en daarna ga ik hardlopen. Het valt niet mee, want het is vandaag zeer warm en benauwd. Toch lukt het. Weer terug lees en luister ik en rond half elf lig ik in bed. Vakantie.
Muziek vandaag: Corridor (Steve Jansen), On Land (Brian Eno), Stationary Traveller (Camel), Garden Of Dreams – Live in Concert (Gandalf), Hugsjá (Ivar Bjornson & Einar Selvik)

Donderdag 12 juli:
Lekker weer geen wekker. Toch voor zeven uur op. Koffie, krant, webstek, van alles. Halverwege de ochtend wandel ik naar de biowinkel en op de terugweg langs de biomarkt. Thuis een lunch met De Vrouw. Dan gaat zij nog heel even naar werk. Ik fiets naar de woonwijk waarin ik werd geboren en bezoek Onze Vader. Het gaat zichtbaar goed met hem. Hij maakt zich wat zorgen om de mensen die hij zo lang kent en die hij zo weinig en steeds minder ziet. Verder het gebruikelijke gedoe rondom klussen in en om huis en met zijn laptop, maar daar komt hij wel uit. Over zijn gezondheid geen enkel woord. Dat is mooi. Gedurende bijna twee uur praat hij me bij en het is mooi, goed. Eind van de middag neem ik afscheid. Ik fiets via een supermarkt terug naar huis. Daar is De Vrouw; zij heeft nu ook vakantie. Ik maak avondeten: de schotel van eergisteren gaat de oven weer in, ik maak een salade van koolrabi, komkommer, bosui en tomaat, plus ik bak biolamsburgers. Het meeste eten we op. Ik was af en breng afval naar de container. Dan is er nog een gehele avond om te lezen en te luisteren. Vakantie.
Muziek vandaag: There Is No Love (David Sylvian, Rhodi Davies & Mark Wastell), Music For Films (Brian Eno), The Plateaux Of Mirror (Brian Eno & Harold Budd), Hand.Cannot.Erase. (Steven Wilson), BGM (Yellow Magic Orchestra), All That You Fear Is Gone (Headspace), Hesitation Marks (Nine Inch Nails), Capture Light (John Holden), Monochrome (Daniel Cavanagh)

Woensdag 11 juli:
Lekker weer geen wekker. Toch om zeven uur op. Een uur later wandel ik langs het kanaal naar de tandarts. Die tandarts doet controle (alles oké) en geeft advies. Er missen twee kiezen in mijn onderkaak (twee melkkiezen zijn een paar jaar geleden verwijderd en er zat niks nieuws onder), af en toe gaan de voortanden in beweging en dat geeft wat overlast en pijn. Er zijn twee opties: 1 een orthodontische behandeling, gekoppeld aan twee implantaten (heel duur, weinig vergoed) en 2 lekker zo laten. Ik ga een verwijsbrief krijgen voor een orthodontist en die ga ik eens een offerte vragen. Thuis nog even koffie en dan wandelen De Vrouw en ik naar de markt, alwaar we op de bus stappen. Eind van de ochtend zijn we in Zwolle. Zo ongeveer gelijk vallen we in een antiekmarkt en daar kijken we rond en doen we boodschappen. We drinken koffie op een terras en wandelen het centrum verder door. Grote boekhandel in de kerk. De platenwinkel: ik vind There Is No Love (David Sylvian, Rhodi Davies & Mark Wastell), dacht dat die uitverkocht was, dus ben blij dat ik hem kan meenemen. Allerlei drukke winkelstraatjes, maar ook rustige weggetjes en kleine zaakjes. Zonnebrillen. Her en der rusten we uit en drinken we iets. Uiteindelijk belanden we op het terras van een bistro en daar eten we een mooi driegangendiner. We pakken een bus van iets voor half negen en zijn om wart voor tien thuis. Nog heel even werk ik aan de foto’s en lees en luister ik. Elf uur ga ik slapen. Vakantie.
Muziek vandaag: Music For Airports (Brian Eno), Kefi Kefi (Parne Gadje), There Is No Love (David Sylvian, Rhodi Davies & Mark Wastell), No No No (Beirut)

Dinsdag 10 juli:
Lekker geen wekker. Nog voor zeven uur op. Koffie. Opnieuw wat dingetjes voor Kunst-Zinnig-Brein. De Vrouw gaat naar haar werk. Ik doe nog wat voor de Kap ook. Niet veel. Elf uur is de schoonmaakster in huis. Ik doe nog meer voor Kunst-Zinnig-Brein, waaronder een nieuwsbericht op de webstek over onze bijdrage aan een kunstveiling in Meerssen (Limburg) op 29 september aanstaande. Dan wandel ik het centrum in. Bij een ijzerwarenzaak maak ik opnieuw eens een kopie van de sleutel van de berging in de hoop dat het deze vakman wel lukt. Ook koop ik nog wat kledingstukken en dan wandel ik de boekhandel in. De boekhandel ruimt enorm op: de muziekcollectie gaat eruit. Ik koop, voor vijf euro het stuk en vijf voor twintig euro: The Lexicon Of Love (ABC), Rattle And Hum (U2), No No No (Beirut), BGM (Yellow Magic Orchestra), Hand.Cannot.Erase. (Steven Wilson). De laatste had ik natuurlijk al, maar dit is de cd/dvd-versie en ik heb ‘slechts’ de deluxe 2cd/dvd/bluray mediabookeditie. Als ik thuis kom, probeer ik eerst eens de nieuwe sleutel van de berging. Helaas. Toch maar weer het hele oplegslot eraf peuteren en met slot en al naar de ijzerwarenzaak gaan. Maar nu niet. De Vrouw is thuis. We lunchen met tosti’s en wat dies meer. Dan gaat De Vrouw opnieuw de deur uit, dit maal naar fysiotherapie. Ondertussen heeft ze ook niet zo fijne uitslag op haar oedeemarm, dus oppassen is weer eens geboden. Rond vier uur ga ik beginnen met avondeten. Ik maak een puree van aardappel en zoete bataat, plus een mengsel van gebakken spek, ui en spitskool. Het mengsel doe ik in een ovenschaal. Daaroverheen gaat de visschotel van eergisteren en de gehakt-bonenschotel gisteren. Daar weer overheen smeer ik de puree. Hoop kaas maakt het af. Ook fiks ik een fruitsalade van cantaloupe- en (het laatste kwart) watermeloen, plus blauwe bessen. De Vrouw is er rond half vijf weer, De Zoon om half zes. We eten alles niet op. Ik was af en om half zeven fietsen De Vrouw en ik naar het ziekenhuis. Marja ligt er redelijk ontspannen bij, maar ze oogt zeer moe. De precieze behandeling gaat morgen plaatsvinden als het goed is, wanneer ze dan fit genoeg is om weer huiswaarts te keren is onbekend. Tegen achten laten we haar achter. Thuis nog wat lezen en luisteren. Vakantie.
Muziek vandaag: Corridor (Steve Jansen), Archipelago (Hidden Orchestra), I Am Anonymous (Headspace), Music inspired by Lord Of The Rings (Bo Hanson), The Lexicon Of Love (ABC), Rattle And Hum (U2), No No No (Beirut), BGM (Yellow Magic Orchestra), Listening To Pictures (Jon Hassell)

Maandag 9 juli:
Geen wekker. Toch nog voor zeven uur uit bed. Koffie. Vanmorgen ga ik alle foto’s van de Stichting Kindervakantie Apeldoorn uitzoeken. Ik heb het fotoarchief van 1986 t/m 1999 in huis en het staat in een kratje in de eetkamer (in de weg). Eerst alles chronologisch sorteren en vervolgens trek ik er foto’s uit die ik zelf per se wil hebben en bewaren. De Vrouw moet lachen als ze ook op is. Dan gaat ze naar het werk. Ik werk gestaag door, maak tussendoor voor Kunst-Zinnig-Brein een tekst af en maak een pakketje voor een project in Maastricht (af). Eind van de ochtend heb ik een stapel foto’s geselecteerd. Alle overige foto’s zitten met negatieven en al in het kratje en het kratje staat opgeruimd in de inloopkast. In de loop van vandaag heb ik contact met Aar en Rowlf over een mogelijke bijeenkomst voor iedereen die we nog weten te vinden. September? Dan kan iedereen de (resterende) foto’s nog eens zien en meenemen wat hij/zij wil. Ik lunch. Half twee is De Vrouw terug. Ik wandel langs de Grift naar een kantoorboekhandel, vervolgens via de biowinkel naar een warenhuis. Als ik thuis kom, is De Vrouw weer naar het werk. Ik stop alle geselecteerde foto’s in een fotoboekje voor 120 foto’s en: het past precies. Vijftien jaar kindervakantieweek in een boekje; het is gelukt. Terugkijkend zie ik vooral de leuke dingen die we met de kinderen deden: knutselen, toneel, spel en dans, maar ook kanovaren, zwemmen, rondrit en pretpark. Mooie herinneringen. De eerste zeven jaar vond ik heel bijzonder, daarna werd het wat vluchtiger en van de weken eind jaren negentig weet ik niet veel meer. Van het laatste jaar in 2000 heb ik zelfs geen foto’s. Vier uur ga ik een ronde hardlopen. Buiten waait het en het is bewolkt, maar het blijft nog droog. Lopen gaat lekker zo. Als ik thuis ben, begint het te regenen. Een beetje. Ik maak avondeten: een schotel van rundergehakt, knoflook, gember, uien, peper, paprika, linzen en rode bonen. Erbij een groene salade van koolrabi, bosui, komkommer en augurk. De Vrouw is pas om kwart voor negen thuis. We eten de boel grotendeels op. Dan was ik af, breng afval naar beneden. Nog heel even een uurtje lezen en luisteren. Laat op de avond komt het bericht dat Marja in het ziekenhuis is opgenomen met hartklachten; ze krijgt behandeling voor hartritmestoornissen, maar hoe de (naaste) toekomst eruit ziet, weten we niet. Om kwart voor elf ga ik slapen. Vakantie.
Muziek vandaag: Discreet Music (Brian Eno), Piano Portraits (Rick Wakeman), Afterswish (Ozric Tentacles), Over The Years … (Graham Nash), Woyaya (Osibisa), Unsung Prophets & Dead Messiahs (Orphaned Land), het bonusplaatje bij The Life And Times Of Scrooge (Tuomas Holopainen)

Zondag 8 juli:
Ik ben wakker en op nog voordat het acht uur is. Koffie, webstek. Twee uur later nog meer koffie, maar dan met De Vrouw. Klussen. De Zoon is er even na half een voor een uitgebreide lunch. Na de afwas wandelen De Vrouw en ik even het centrum in voor een rondje. Ook weer snel terug, want het is erg warm. Lezen op het balkon. Om vijf uur ga ik avondeten maken. Eerst prepareer ik een fruitsalade van watermeloen, peer, aardbei, framboos en blauwe bes. Dan maak ik een saus van ui, bosui en tomaten. Ik leg een grote victoriabaarsfilet in een ovenschaal, gooi daar de saus overheen en zet het een half uur in de oven. Dan gaan we aan tafel. Ik zet er het restje spitskoolsalade van gisteren en wat brood naast. We eten de boel op. Ik was af en vanaf kwart voor zeven heb ik alle tijd en gelegenheid om te lezen en te luisteren. Half elf weer slapen. Vakantie.
Muziek vandaag: Flux & Mutability (David Sylvian & Holger Czukay), Corridor (Steve Jansen), Greatest Hits Live (Steve Winwood), Rapid Eye Movement (Riverside), Rapid Eye Movement II (Riverside II), Fran En Plats Du Ej Kan Se (Beardfish), Listening To Pictures (Jon Hassell)

Zaterdag 7 juli:
Toch om zeven uur uit bed. Koffie, webstek, klussen, allerlei. Negen uur koffie met De Vrouw. Iets na tien staat Ank buiten op me te wachten. We rijden naar Beekbergen, waar een expositie van Kunst-Zinnig-Brein te zien is. Ik maak wat foto’s van enkele kunstwerken, die we gaan gebruiken voor kaarten en op de voorzijde van een bijzonder project in Maastricht. Einde van de ochtend zijn we terug en drinken we gedrieën bij ons in huis koffie. Dan vertrekt Ank. De Vrouw en ik lopen naar de markt voor een boel fruit. De Zoon is er om een uur of twee voor de lunch en na de lunch is hij weg. Ik was af en wandel langs het kanaal naar een supermarkt voor wat boodschappen. Thuis nog even op het balkon de krant lezen en dan maak ik avondeten: een salade van spitskool, mandarijn, walnoot en rozijnen, met shoarma, knoflookyoghurtmayo en pitabroodjes. We eten de boel bijna op. Dan was ik weer af en ga ik hardlopen. In de warmte, ja. Heel gemakkelijk gaat het niet, maar het gaat. Thuis lees en luister ik. Het boekje over de Grift is aardig en uit; ik begin in Het Maleise Eilandenrijk (Alfred Russel Wallace). Half elf ga ik slapen. Vakantie.
Muziek vandaag: Corridor (Steve Jansen), Listening To Pictures (Jon Hassell), Summer Dancing (Judy Dyble & Andy Lewis), Second Life Syndrome (Riverside), Second Live Syndrome (Riverside), Gallery Of Dreams (Gandalf)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment