bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

14-09-2018

B-log: 15 t/m 21 september 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 19:27

Vrijdag 21 september: Kunst-Zinnig-Brein presentatie in Heerde
Half acht ben ik pas wakker. De Vrouw is al op. Zij gaat vanmorgen op tijd naar haar werk. Ik wandel tussen buien door langs het kanaal naar een supermarkt. Dan thuis weer koffie. Ook maak ik alvast de basis voor het avondeten. Vervolgens weer koffie en lunch. Iets na twaalven loop ik naar de bushalte aan het Marktplein en iets na een uur ben ik in het centrum van Heerde. Ik wandel even door de Dorpsstraat en merk dat er nauwelijks iets is veranderd in het afschuwbare dorp. Als ik in het buurthuis kom, zijn er al wat mensen van Kunst-Zinnig-Brein bezig de expositieruimte in te richten. Even later is Ank er ook. We maken er een mooi lokaal van. Als het officiële programma begint in de grote zaal, schrik ik ervan dat er nog geen vijftig bezoekers zijn op dit groots opgezette evenement ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag. Tijdens de rondkijkronde hebben we misschien tien of vijftien mensen in ons lokaal. We ontdekken ook dat het buurthuis ook een schildergroep voor mensen met hersenletsel wil organiseren, naar ons voorbeeld. Dat is mooi, maar dat men de naam en zelfs hele teksten van onze website heeft gekopieerd is natuurlijk minder fraai. De drie kunstenaars die ter plekke zitten te schilderen, hebben gelukkig wel wat gesprekken met geïnteresseerden en we kunnen een paar mensen goed te woord staan. Vijf uur is alles weer ingepakt. Ank rijdt via Apeldoorn en om kwart voor zes ben ik weer thuis. Daar maak ik het avondeten af. Om half zeven is De Zoon er en eten we het chiliachtige iets op. Ook is er een salade van bosui, komkommer en augurk. Bovendien is er allerlei fruityoghurt als nagerecht. Na de afwas werk ik de webstek van Kunst-Zinnig-Brein én die van mezelf bij. Kwart over tien lig ik in bed. Ik ben moe. Goh.
Muziek vandaag: Always With You (Rick Wakeman), Live at the Hollywood Bowl (The Doors), Pig Views (Regal Worm), From Silence To Somewhere (Wobbler), The Light Program (Geoffrey Downes & The New Dance Orchestra), Mammoth (Beardfish), Gentle Knife (Gentle Knife), Oh! That Cello – Music by Charles Chaplin (Thomas Beckmann & Johannes Cernota)

Donderdag 20 september:
Ik ben vannacht een paar keer wakker, maar sta uitermate goed op. Als ik naar buiten ga, weet ik dat ik opgewekt en opgeruimd ben. Op de werkplek is vandaag opnieuw heel veel en ik heb het goed gepland. Tussen de middag wandel ik door bos en veld, door wind en zon. Halverwege de middag heb ik alles gedaan wat ik wilde en moest doen. Mooi op schema. Kwart voor zes thuis. Ik lees de krant, hoor vinyl, maak avondeten warm, was het kleine beetje af en ga een ronde hardlopen. Het is buiten nog erg warm en benauwd, maar het lukt me aardig. Acht uur is alles achter de rug en kan ik nog wat doen aan de webstek en sociale media van Kunst-Zinnig-Brein en aan mijn eigen webstek. Bovendien lees en luister ik wat. De Vrouw is er om een uur of negen weer. Kwart over tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Absolutely Live (The Doors), 4 1/2 (Steven Wilson), Five (Tony Banks)

Woensdag 19 september: 28 jaar getrouwd
Even voor half acht wakker en op. Het gaat heel veel beter. Koffie. De Vrouw gaat vanmorgen naar de tandarts. Ik wandel iets na negen uur buiten naar de biowinkel. Ook koop ik een mooie doos chocolade om iets te vieren. Als ik thuis kom, is De Vrouw er ook weer. We drinken koffie en horen wat vinyl. Eind van de ochtend lunchen we samen. Kwart over één gaat De Vrouw naar het werk; ik wandel naar de Kap. Niet om te werken (hoewel), maar voor een overleg met Ank en twee medewerkers van twee organisaties over de kaart voor de Dag van de Mantelzorg die Kunst-Zinnig-Brein gaat maken. Pas om half vijf ben ik thuis. Even zitten en dan avondeten maken. Een salade van bosui, komkommer en tomaat. Een saus van spek, ui, knoflook, peper, shiitake, mangold en blauwe kaas. Verse ravioli. Rundervinken. De Vrouw is kwart voor zes thuis en niet veel later zitten we aan tafel. Het gesprek is leuk, we nemen onze tijd. Ik was af en heb uiteindelijk niet zo heel lang meer om te lezen en te luisteren.
Muziek vandaag: Country Airs (Rick Wakeman), Piano Portraits (Rick Wakeman), The Jazz Singer (Neil Diamond), Catch The Fall (The Dolphin Brothers), The Doors (The Doors), The Diary Of Robert Reverie (Needlepoint), het tweede plaatje van Raindances – The Transatlantic Recordings 1973-1975 (Gryphon), A Meeting Of Spirits (Gary Husband)

Dinsdag 18 september:
Nog steeds gespannen, maar het lukt. Op de werkplek opnieuw veel te veel door elkaar. Ik weet het te ordenen en ik sluit me ook voor een uurtje op in een klein kamertje, zodat ik ongestoord iets kan doen. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon, want het is prachtig weer, warm gewoon. Ook in de middag weer veel, maar ik kan het ordenen en dus heb ik eind van de middag veel gedaan van wat ik wilde doen. Half zes weer thuis. De Vrouw serveert wraps die we kunnen vullen met gehakt-en-bonenschotel en salade. Toe is er allerlei fruityoghurt met een fruitsalade van mandarijn, ananas en aardbei. De Zoon helpt opeten en het lukt hem nog aardig ook. Ik was af en ga dan een ronde hardlopen, ondanks dat het al wat later is. Het is nog steeds heel warm buiten, dus fanatiek doorrennen lukt niet goed, maar toch loop ik in alle rust lekker. Thuis nog even iets lezen en luisteren en dan ben ik weer doodmoe.
Muziek vandaag: 20 Superhits (Neil Diamond), Hidden Details (Soft Machine), Past The Evening Sun (Ring van Möbius)

Maandag 17 september:
Opnieuw heb ik het idee dat ik niet zo goed slaap. Wakker worden is lastig. Eenmaal uit bed is het oké. Op de werkplek een drukte van belang. Veel te doen, veel plotse vragen, veel prikkels, het gaat niet goed. Ik ben van slag. Tussen de middag wandel ik door bos en zon en ik denk aan Onze Vader en maak me zorgen en word emotioneel en sta op het punt te gaan huilen. Gelukkig kan ik diep ademhalen en om me heen kijken en mijn hoofd leeg maken en dan is het weer redelijk rustig. In de middag is er afleiding genoeg: opnieuw veel te doen, veel plotse vragen, veel prikkels. Aan het eind heb ik het helemaal gezien. Ik ben om half zes thuis en doodop. Even de krant lezen, dan de kormacurry van gisteren aanvullen met wat rode bonen en opwarmen en opeten. Vervolgens de webstek bijwerken en lezen en luisteren. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten en nog voor tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Horizontal (Deluxe Edition) (Bee Gees), A Meeting Of Spirits (Gary Husband), Hidden Details (Soft Machine)

Zondag 16 september:
Opnieuw slaap ik niet zo heel goed. Om acht uur ben ik plots wakker. Koffie, klussen. En de krant lezen in de zon op de galerij. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om half een voor een lunch. Na de afwas en nog meer klussen maak ik een wandeling. Eerst door onze Indische buurt, vervolgens naar de Begraafplaats Soerenseweg. Zeer fotogeniek, daar. De serene rust, de vergankelijkheid, het doet me goed. Ik ben een uurtje of twee weg. Ik geloof dat er ergens in de binnenstad weer een opening van een fotoexpositie is, maar ik sla het over. Ik merk dat alle energie op en weg is. Thuis even uitblazen op het balkon. Dan maak ik avondeten. Een Provencaalse rollade braden, een salade (bosui, komkommer, tomaat), een fruitsalade (ananas, aardbeien) en een kormacurry maken (rode ui, prei, kastanjechampignons, paprika). We eten de boel op. Ik was af en breng veel afval naar containers. Nee, ik ga niet meer hardlopen, hoe graag ik het ook wil. Ik ben te moe. Nog even de webstek bijwerken, wat lezen en luisteren en nog voor tien uur naar bed.
Muziek vandaag: Corridor (Steve Jansen), Alina (Arvo Pärt), Hot August Night (Neil Diamond), 20 Greatest Songs (Neil Diamond), het eerste plaatje van Raindances – The Transatlantic Recordings 1973-1975 (Gryphon), Destined Solitaire (Beardfish)

Zaterdag 15 september: Bas, Willem en Aad tijdens de Kapparade
Ik slaap niet zo goed vannacht. Ben halverwege de nacht ergens meer dan een uur bezig met draaien en ik slaap komen. Om half acht schrik ik dan toch wakker. Snel eruit. Koffie. Ik wandel naar de biowinkel, de bioslager en daarna nog naar de markt. Half elf loop ik naar de Kap. Het vijftigjarig jubileumsfeest kan beginnen. Er is al aardig wat volk. Rond het middaguur is er bezoek van HKH prinses Margriet en de burgemeester. Bijzonder. Om half twee begint het programma in de kleine theaterkamer die ik gisteren heb ingericht. Eerst Desirée en daarna Elly; zij lezen hun werk over de dingen die zij in hun leven tegenkomen. Drie uur is het de beurt aan Bas, Willem en Aad. Ons gelegenheidstrio trekt niet zo heel veel bezoek, maar we hebben erg veel plezier in het lezen. Na afloop spreken we dan ook af dat we dit zeker gaan herhalen. Dat is mooi. Half vijf neem ik afscheid van de twee heren en ruim ik de theaterkamer weer op en in. Half zes ben ik thuis. Het was een goede dag: veel mensen op bezoek, van alles te doen en ook nog eens schitterend weer. Thuis zak ik wel goed in. Alle energie op. Ik schuif mooie biopizza’s in de oven en die eten we op. Na de kleine afwas werk ik de webstek bij en kijk ik een muziekfilm. Dan is het half elf en ben ik heel moe.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Too-Rye-Ay (Kevin Rowland & Dexys Midnight Runners), de bluray Live at the Apollo (Yes featuring Anderson Rabin & Wakeman)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment