bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

29-09-2018

B-log: 29 september t/m 5 oktober 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 08:19

Vrijdag 5 oktober:
Geen wekker, om half acht op. Koffie, wat klussen voor de Kap. Halverwege de ochtend wandel ik door de zon naar de biowinkel en bioslager. Het is fantastisch zonnig weer. Met De Vrouw koffie op de galerij. Dan een lunch. Na het afwasje fiets ik naar een supermarkt en aansluitend haal ik het groentepakket op. Thuis de krant op de galerij, dan wat vinyl draaien. Zes uur fietsen we naar een restaurant. Daar is het nog steeds restaurantweek en eten we een uitgebreid viergangenmenu. Zeer goed en lekker. Kwart voor tien weer thuis. Even foto’s bewerken en de webstek op orde. Half elf ga ik weer slapen.
Muziek vandaag: Corridor (Steve Jansen), A Map Of The World (Pat Metheny), Inferno (Keith Emerson), Nighthawks (Keith Emerson), Honky (Keith Emerson), Emerson Lake & Palmer (Emerson Lake & Palmer), Swirly Termination (Ozric Tentacles)

Donderdag 4 oktober:
De wekker gaat op de gebruikelijke tijd, maar ik zit pas om half acht in de bus. Tien over acht ben ik in Arnhem. Dat is nog veel te vroeg. Ik wandel naar het Spijkerkwartier en slenter daar nog wat rond. Op de stoep voor een vergaderlocatie handel ik nog allerlei werkmail af op mijn telefoon. Negen uur begint een training over projectondersteuning. Mijn twee collega’s en ik zijn de enige deelnemers. Privéles dus. Niet erg. Heel veel nieuws hoor ik niet, maar het is goed om met z’n drieën weer iets te doen. En bij een komend project ga ik meer planmatig te werk. Ik heb de bus van kwart voor vier en half vijf ben ik alweer thuis. De Vrouw is vanochtend bij de fysiotherapeut geweest en die heeft haar terugverwezen naar de huisarts, vanwege aanhoudende rugklachten. Ik maak avondeten door shoarma te bakken en een schotel te maken van shiitake, aardappelpartjes, uien en paksoy. Erbij een salade van romasla, komkommer, bosui en tomaat. Na de afwas loop ik een ronde hard. Aanvankelijk lijkt het niet zo goed te lukken, maar uiteindelijk loop ik toch onafgebroken door. Thuis de webstek en dan kan ik lezen en luisteren tot het bijna half elf is.
Muziek vandaag: Secret Messages (Electric Light Orchestra), het bonusplaatje dat mee kwam met +4526-COMFORTZONE (Beardfish), What Heat (Bokanté & Metropole Orkest)

Woensdag 3 oktober:
Ik ben pas om kwart over zeven wakker en uit bed. Kwart voor negen ben ik bij de Kap. Ik interview twee mensen voor een artikel in een lokaal blad en ga dan snel via de biowinkel naar huis. De Vrouw en ik nuttigen nog koffie en lunchen. Dan was ik af. De Vrouw gaat naar het werk en ik fiets naar Orden. Het gaat goed met Onze Vader! Hij zit heerlijk op zijn praatstoel. Natuurlijk heeft hij wat zorgen om zijn maculadegeneratie, maar de oogarts heeft hem uitgelegd dat het stabiel is. Zelf ervaart hij wel achteruitgang, al is dat voornamelijk bij slecht licht. Hij kiest er inmiddels voor om niet meer bij donker te gaan autorijden en overweegt de aanschaf van een OV-chipkaart. Ik zie het vooral positief; het brengt hem tot nieuwe inzichten en keuzes om zijn onafhankelijkheid te behouden. Maar heel lang praat hij niet over zijn gezondheidsklachten; hij vertelt vooral over vroeger en al kom ik er nauwelijks tussen, het is voor mij de gelegenheid om te beginnen over de vraag die ik hem al jaren wil stellen. En zowaar: hij gaat nadenken of hij mij wil helpen zijn verhaal over de winter van 1944/1945 vast te leggen. Hij weet zich nog zo verschrikkelijk veel te herinneren, ook in de kleinste details en het is een belangrijk verhaal om te vertellen. Ver na vijf uur neem ik afscheid van hem. Terwijl hij mij nazwaait, weet ik: ik houd van die man. Op de hoek is een supermarkt en ik haal er wat kleine dingen. Dan fiets ik naar huis. Daar zet ik een vinylplaat op en lees een stukje krant. Vervolgens kook ik een eenvoudig etensmaal: ik bak shiitake met paksoy en leuk die op met peper, zout en parmesan. Dat eet ik op en ik was het weinige af. Vervolgens werk ik weer mail af en de webstek bij. De Vrouw is er om negen uur. Bijkletsen en dan is het alweer tien uur en dus bedtijd.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Wasteland (Riveside), Time (Electric Light Orchestra), Waterfall Cities (Ozric Tentacles), +4526-COMFORTZONE (Beardfish), Stick Man (Tony Levin)

Dinsdag 2 oktober:
Mijn hoofd lijkt aanvankelijk leeg, maar gaandeweg de ochtend op de werkplek valt het tegen. Ik zit in een overleg en iedereen spreekt door elkaar en ik hoor niemand en ik word ramgek. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Het helpt een beetje. In de middag weet ik nog veel werk te verzetten en hervind ik overzicht. Maandag verder met strakke planning. Ik mis zowaar de bus bij de werkplek en ben pas na zessen thuis. De Vrouw presenteert een schotel van kipworst, chorizo, paksoy, tomaten en kikkererwten, met ernaast een salade van bosui, tomaat en kikkererwt. De Zoon helpt mee opeten en het is zo smakelijk, dat we het daadwerkelijk opeten. Ik was af en ga zowaar nog een ronde hardlopen. En het gaat fantastisch! Ik kies weliswaar de regenroute die heel iets korter is, maar ik houd het lang onafgebroken vol en heb geen echte wandelpauze nodig. Dat gaat mooi. Thuis is er ook weer ruimte in mijn hoofd. Ik werk mail af, de webstek bij en dan ga ik lezen en luisteren en nog voor tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Wasteland (Riverside), What Heat (Bokanté & Metropole Orkest)

Maandag 1 oktober:
Alles is goed. Veel in mijn hoofd, maar ik ga het redden. Buiten regent het stort. Dat dan weer wel. Eenmaal in Arnhem is het weer droog. Vandaag op de werkplek weer veel. Ik plan alles zorgvuldig en alles waar ik mij druk om maakte, lost zich op. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. In de middag weet ik veel af te ronden; de rest is voor morgen. Op de terugweg koop ik in de muziekwinkel de nieuwe Wasteland (Riverside). Half zes ben ik thuis. Even zitten, dan eten maken: het restant stoempje van gisteren, plus een baksel van kastanjechampignons, bosui en courgette. Zeer voedzaam. Ik was af en werk dan de webstek weer bij. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten, dan lezen en luisteren. Tien uur weer slapen.
Muziek vandaag: Discovery (Electric Light Orchestra), Wasteland (Riverside), What Heat (Bokanté & Metropole Orkest), Allow Yourself (Nosound)

Zondag 30 september:
Het is weer half acht en ik ga uit bed. Koffie, webstekken, mails, allerlei. Na elven meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om een uur. Ik heb dan een lunch voorbereid: guacamole met roerei en gebakken bacon. De boel gaat schoon op. Ik was af, stofzuig en breng afval naar de containers. Dan ga ik naar buiten voor een flinke wandeling in de zon. Na een paar honderd meter merk ik al dat ik erg moe ben in mijn rug en voeten. Gisteren heel veel gestaan, dat zal het zijn. Ik wandel een kleine ronde door het Oranjepark en weer terug. Thuis nog wat vinyl luisteren, dan maar. Dan maak ik avondeten: een stoempje van knolselderij en zoete aardappel met miniromasla erdoorheen. Erbij een salade van komkommer, bosui en tomaten. En ik bak biefstukken. Zeer smakelijk, al zeg ik het zelf. Ik maak er een foto van, maar doe de camera te snel uit, zodat de foto niet opslaat, blijkt later. Van het nagerecht wel een plaatje: galiameloen met perzik- en maracujayoghurt. Ik was weer af en ga dan een ronde hardlopen. Ik kijk wel hoe ver ik kom. Het gaat niet heel goed; ik heb snel een korte wandelpauze nodig. Maar dan gaat het beter en kom ik aardig in het ritme. Thuis de gelegenheid om te lezen en te luisteren. Ik ben inmiddels bezig in Arbeidsvitaminen – Het ABC van Bril en Van Weelden (Martin Bril & Dirk van Weelden). Tijden niet gelezen; hoogst vermakelijk. Tien uur lig ik bed.
Muziek vandaag: The Nature Of Connections (Arve Henriksen), Listening To Pictures (Jon Hassell), Tender Extinction (Steve Jansen), Slope (Steve Jansen), Planets + Persona (Richard Barbieri), OLÉ ELO (Electric Light Orchestra), A New World Record (Electric Light Orchestra), Out Of The Blue (Electric Light Orchestra), Double Espresso (Tony Levin Band)

Zaterdag 29 september: voor Kunst-Zinnig-Brein naar kunstveiling HersenStrijd in Meerssen
Half acht wakker. Koffie, webstek, wat eten. Kwart voor tien wandel ik naar een afgesproken plek in het centrum. Ank pikt me op en we rijden naar Meerssen, vlakbij Maastricht. Neurowetenschapper Marcel Aries van het UMC Maastricht heeft HersenStrijd opgericht, dat aandacht vraagt voor en geld inzamelt voor onderzoek naar ernstig hersenletsel. Een werk van een van de kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein prijkt op de catalogus van de kunstveiling die vandaag plaatsvindt. Afgelopen week kwam de vraag of het kunstwerk ook geveild mag. En dus gaan we erheen. Helaas kan kunstenaar Robert niet met ons mee. Even na twaalf uur komen we aan in Meerssen. Het is even zoeken naar het Leopoldskerkje. Eenmaal daar ontvangen Marcel en zijn vader Jan ons hartelijk. Marcel blijkt – na wat actie van mij – gisterenmorgen bij Tim in zijn radioprogramma van L1 te zijn geweest. Dat is mooi om te horen. We kijken rond in en om het kerkje. Het weer is prachtig, de locatie nog prachtiger en de gelegenheid het allerprachtigst. Er is ook nog eens prachtig veel bezoek en bekijks. De burgemeester van Meerssen opent de veiling en veilingmeester Jacques zorgt ervoor dat alles in goede banen verloopt. Veel werken worden verkocht voor (veel) meer dan de bodemprijs; slechts een enkele stuk wisselt niet van eigenaar. Aan het eind is het schilderij van Robert aan de beurt. En zowaar: er is iemand die erop biedt en het stuk koopt. Uiteindelijke opbrengst van de veiling: €26.000. Hiermee kan de afdeling van Marcel weer veel werk verrichten. Mooi. We praten wat na, verkopen nog een halve doos boeken en dan nemen we afscheid. Wie weet werken we in de toekomst weer samen. Om zeven uur zet Ank me bijna voor de deur af. Met De Vrouw even napraten, dan wandelen we naar een klein restaurant vlakbij. Daar eten we een mooie hap: een maaltijdsalade met ossenhaaspuntjes, al dan niet met gamba’s erbij. Half negen zijn we weer thuis. Ik zet foto’s over naar de webstek en ga om half elf slapen.
Muziek vandaag: When Loud Weather Buffeted Naoshima (David Sylvian), The Void (Beardfish)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment