bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

12-10-2018

B-log: 13 t/m 19 oktober 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 19:26

Vrijdag 19 oktober:
Het is al acht uur als ik echt wakker ben en uit bed ga. Koffie, allerlei, dan mail en wat werkzaamheden voor de Kap. De Zus stuurt een app dat ze met Onze Vader bij de oogarts zit voor een spoedafspraak; Zijn zicht ging de afgelopen twee weken drastisch achteruit. Ik schrik. De Vrouw gaat wat boodschappen doen. Eind van de ochtend is Zwager er even met De Twee Neefjes. De Vrouw komt ook weer terug. Na een uurtje zijn we weer alleen. We lunchen eenvoudig met brood en kazen. De Vrouw gaat vanmiddag naar de bioscoop. Ik was af, stap op de fiets en rijd naar een supermarkt en haal het groentepakket op. De Zus heeft geappt dat Onze Vader een doorverwijzing heeft naar de hulpmiddelenwinkel in het ziekenhuis; volgende week heeft Hij er een afspraak. Het klinkt hoopvol; ik hoop vooral dat hij zijn onafhankelijkheid kan behouden. Ik draai vinyl en doe allerlei kleinigheden. De Vrouw is eind van de middag weer terug. Ik bereid avondeten voor. De Zoon is er om een uur of zes en ik serveer pizza’s met tomatenbasilicumsaus, rode ui, paprika, salami, pompoenspaghetti en kaas uit de oven. De bedoeling was dat we drie Turkse broden uit de diepvries opmaken en uiteindelijk hebben we er wel een weggegeten. Morgen tosti’s en meer pizza. Na de afwas bel ik Onze Vader. Hij is eerst nog wat gefrustreerd: zijn verminderde zicht maakt dat Hij niet kan lezen, puzzelen en met zijn laptop kan werken. Dat vindt Hij juist fijn om te doen. Daar staat tegenover dat Hij de afgelopen dagen op ontdekkingstocht in het lokale openbaar vervoer is gegaan. Na een paar minuten hoor ik alleen maar weer de vertrouwde mooie verhalen van Hem. Morgen zoek ik Hem op en dan laat ik hem zien hoe hij het beeld van Zijn internetscherm gemakkelijk kan vergroten en hoe hij Zijn reizen met het openbaar vervoer kan plannen. De rest van de avond lees en luister ik. Half elf ga ik weer slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de set Between The Silence (Fripp & Travis), Bal Masqué (Flairck), Encore (Flairck), Rumours (Fleetwood Mac), Relax (12″ single) (Frankie Goes To Hollywood), Exposure (Robert Fripp), Live! (Robert Fripp and the League Of Crafty Guitarists), The Lady And The Tiger (Toyah & Fripp), Lookout For Hope (The Bill Frisell Band), de derde show uit de set Halloween ’77 (Frank Zappa), The Diary Of Robert Reverie (Needlepoint)

Donderdag 18 oktober:
Er komt een volle dag aan, maar mijn hoofd is redelijk leeg. Op de werkplek inderdaad van alles in de planning. Ik weet heel veel af te werken en doe zowaar ook nog wat dingen die ik niet eens had gepland. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. Nog steeds is het aangenaam buiten, ook al is het niet zomers meer. Om kwart voor zes ben ik thuis. De Vrouw serveert een schotel met Chinese kool en paprika, met daarbij een salade en een fruitsalade. Ik doe de afwas en ga hardlopen. Ik begin te hard en het lijkt bij het inlopen dat ik het niet ga redden; als ik eenmaal echt loop, doe ik een stuk rustiger en houd ik het mooi vol. Thuis lees ik de krant, werk ik de webstek bij, handel ik allerlei mail af en lees en luister ik ook nog wat. Nog voor half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Flairck Live (Flairck), At The Pongmasters Ball (Ozric Tentacles), The Keith Emerson Trio (The Keith Emerson Trio)

Woensdag 17 oktober:
Het is kwart over zeven en ik sta op. Anderhalf uur later wandel ik naar de Kap. Daar kort wat zaken doen en afstemmen. Anderhalf uur later ben ik er alweer weg. Mijn terugweg gaat langs de biowinkel. De Vrouw heeft thuis wat koffiegasten van het werk. Ik ga in de eetkamer zitten werken. Half een lunchen De Vrouw en ik. Daarna gaat De Vrouw naar het werk; ik wandel het centrum in met een paar boekenbonnen op zak. In de boekwinkel (goh) koop ik Achter een struik (Herman Brusselmans) en De groene stad (Redmond O’Hanlon) en bestel ik de autobiografie van Eric Idle, die volgende week in Nederland verkrijgbaar is. Op de terugweg bezoek ik nog een allerleiwinkel en daar koop ik allerhande zaken voor Zappaloween, dat het volgende weekend plaats gaat vinden. Thuis doe ik van alles: huishoudelijk, webstek, mail, telefoon. Rond zessen eet ik een eenvoudige doch smakelijke en voedzame hap: ik bak kastanjechampignons, bosui en courgette en breng dat op smaak met peper, zout en geraspte kaas. De afwas is klein, de hoeveelheid afval die ik in containers werp ook. De Vrouw is er om half negen. We praten kort bij, ik lees en luister nog iets en ga dan om tien uur naar bed.
Muziek vandaag: Reflection (Brian Eno), Green Leaves – Nick Drace covered (allerlei), Alles van … (Jaap Fischer), Variaties Op Een Dame (Flairck), Gevecht Met De Engel (Flairck), het plaatje dat met de PROG mee kwam, Chronomonaut (Glass Hammer), Clock Unwound (Gentle Knife), Return To Ommadawn (Mike Oldfield), Other Worlds In A Small Room (Jansen & Barbieri)

Dinsdag 16 oktober:
Ja, heel fijn. Het opgeruimde gevoel is vandaag op de werkplek tamelijk weg. Er is weer van alles dat met hoge prioriteit moet gebeuren en de onafgewerkte post stapelt zich weer op. Tussen de middag wandel ik door bos en zon, want wederom is het zeer aangenaam herfstweer buiten. In de middag niet veel rust. Kwart voor zes ben ik thuis. Een half uur later is De Zoon er ook. De Vrouw serveert een schotel van courgettespaghetti met ham en palmkool en knoflookkaassaus. Smakelijk. We tafelen wat na, ik was af en ga een ronde hardlopen. Het is donker, maar nog warm. Lopen gaat redelijk; ik houd het weer aardig onafgebroken vol. Thuis nog wat webstek, mail, lezen en luisteren. Rond kwart over tien is het weer fijn.
Muziek vandaag: Felicità (Al Bano & Romina Power), Windswept (Brian Ferry), Negative Toe (Camembert), Chronometree (Glass Hammer),

Maandag 15 oktober:
Het gaat heel goed vanmorgen. Mijn hoofd is leger. Vandaag op de werkplek heb ik dan ook alle tijd en gelegenheid om een heleboel te doen. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon, want het is weer bijzonder aangenaam voor de tijd van het jaar. Vierentwintig graden. Lekker. Ook in de middag krijg ik veel gedaan. Om half zes weer thuis. Krant lezen, eten maken (de pastasaus van vrijdagavond), opeten, afwassen, afval, mail, webstek en rond een uur of acht kan ik gaan lezen en luisteren. De Vrouw is er om half negen. We praten uitgebreid bij en om tien uur ga ik weer slapen.
Muziek vandaag: Negative Toe (Camembert), Chronometree (Glass Hammer), Chronomonaut (Glass Hammer), Weir Keeper’s Tale (Damian Wilson & Adam Wakeman)

Zondag 14 oktober:
Half acht sta ik op. Koffie, foto’s van gisterenavond en dan de afwas. Het valt mee! Aansluitend koffie met De Vrouw en wat vinyl luisteren. Nog meer koffie op de galerij, want het is opnieuw heel mooi weer. De Zoon komt rond een uur of één lunchen. Na de lunch nog wat klussen en dan wandelen De Vrouw en ik een rondje door het centrum. We zien een fotoexpositie. Het rondje is niet groot. Eind van de middag maak ik avondeten: een fikse fruitsalade van aardbei, appel, cactusvijg en framboos. Ik warm de erwtenpompoensoep van gisteren op. Daarna bak ik runderschnitzels. We eten veel op. Ik was af, breng glas en plastic naar de containers en dan mag ik mijn ronde hardlopen. Het valt niet mee. Bijna zeven uur in de avond en het is nog zeer warm en benauwd. Ik red het dan ook niet om geheel onafgebroken te rennen en moet een korte wandelpauze inlassen. Niet erg. Thuis handel ik mail af, werk ik de webstek bij en lees en luister ik nog iets tot het weer tien uur (lees: bedtijd) is.
Muziek vandaag: Silhouettes (Klaus Schulze), Emerson Lake & Powell (Emerson Lake & Powell), Touch And Go (Emerson Lake & Powell), Papa Chico (Tony Esposito), Whispering Jack (John Farnham), Age Of Reason (John Farnham), Up The Downstair (Porcupine Tree), Staircase Infinities (Porcupine Tree), Stone To Flesh (Jansen & Barbieri)

Zaterdag 13 oktober: ontmoeting met vrijwilligers van de kindervakanties van buurthuis De Trekpot en Stichting Kindervakantie Apeldoorn
Zeven uur uit bed. Koffie, webstek en van allerlei. Iets voor negen uur wandel ik naar de supermarkt voor een paar laatste dingen. Daarna nog naar de markt voor fruit en een Turkse winkel voor brood. Met De Vrouw koffie op de galerij. Het is heel warm. Ik maak hummus en zet dan de lunch klaar. De Zoon is er om kwart voor twaalf. Na de lunch was ik van alles af en ga met de stofzuiger door het huis. De Vrouw gaat rond een uur de deur uit om met Marja iets leuks te gaan doen in Zutphen. Ik maak knoflookyoghurtmayosaus en zet wat spullen klaar voor vanmiddag. Half drie is het eerste bezoek er al en niet veel later druppelt er van alles binnen. Wat is het geweldig om iedereen weer te zien. Enkelen waren er in 1986 al bij, toen de vakantieweek nog georganiseerd werd door Ron, beroepskracht van buurthuis De Trekpot, anderen zijn van iets later en nog weer een paar van nog later (en die ken ik dus helemaal niet). Ik spreek Diana en Arjan na dertig jaar en we pakken de draad gewoon op alsof het gisteren was. Zo voelt het overigens soms ook. Rolf is er, en Ron, Nell, Geesje, José, Roy, Arie, Anne, Annemarie, Natasja, Marilyn, Nancy, Hans, Aletta, Ineke, Koen, André en Paul. Ik spreek een woord en zet allerlei eten op tafel; drinken hebben de mensen zelf meegenomen. De foto’s liggen op tafel en daardoor ontstaan veel gesprekken. Mensen zitten in de woonkamer, op het balkon en op de galerij en staan bij de eettafel. Tussen alle keukendingen door hoor ik veel en ik kan ook het een en ander vertellen. Na zevenen druppelt de kamer ook weer leeg en rond half negen komt De Vrouw thuis. Zij heeft nog net de gelegenheid een paar mensen van heel vroeger te zien. Kwart voor negen beginnen we met opruimen. Ik spoel de vaat voor, de meubels staan zo weer terug en ik breng veel papier naar de container. De afwas zelf bewaar ik voor morgen. Even napraten en uitblazen. Ook lees en luister ik iets. Dan is het half elf en ga ik heel moe maar zeer blij naar bed.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), In Concert (Emerson Lake & Palmer), What Heat (Bokanté & Metropole Orkest), Pyramidion (Ozric Tentacles), Deep (Stick Men)

foto’s volgen nog.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment