bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

19-10-2018

B-log: 20 t/m 26 oktober 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 18:57

Vrijdag 26 oktober:
Geen wekker en pas om half acht wakker. Niet erg. Nog geen half uur later zit ik achter de werklaptop. Zowaar, ik kan van alles doen. Tussendoor koffie met De Vrouw en allerlei vinyl draaien en beluisteren. Eind van de ochtend fiets ik naar de biowinkel heen en weer. We lunchen samen. De Vrouw gaat naar de bioscoop. Ik fiets naar een supermarkt voor de laatste weekend- en weekdingen en ga dan nog wat werken. Eind van de middag is het klaar voor deze week. De Vrouw is er na half vijf weer en ik ben dan net begonnen aan het avondeten. Om zes uur zitten we aan tafel, samen met De Zoon. Er is witlof met ham en kaas uit de oven, een salade van komkommer, bosui, kerstomaat en appel, plus een schotel van spek, chipolata en gebakken aardappel. De boel gaat goed op. Ik was af en bel met Onze Vader. Hij is vandaag bij de hulpmiddelenboer in het ziekenhuis geweest en er zijn twee zaken waar hij zeer opgetogen over is. Er komt een loep met een lamp erin naar hem toe; die kan hij gebruiken bij pinautomaten en dergelijke. Daarnaast krijgt hij een soort scanner met scherm waarmee hij de krant en boeken kan lezen. Ook kreeg hij een aanbod voor ‘sociale ondersteuning’, iemand die met hem gaat kijken wat hem in het huishouden minder goed lukt en bekijkt welke hulp of hulpmiddelen hij daarbij nodig heeft; maar daar ziet hij nog vanaf, omdat hij het nog niet nodig heeft. Hij redt zichzelf verder goed. Zo is hij deze week weer zelfstandig met de bus op pad geweest en het lukt hem allemaal heel redelijk. Ik hoor dat hij positief is. Vrijdagmiddag ga ik weer bij hem buurten en wie weet dat we onze reis naar het Rijksmuseum kunnen gaan plannen. Ben benieuwd. Inmiddels is het half acht en buiten regent het gestaag. Ik had graag willen hardlopen, maar stel het uit tot morgenochtend vroeg. En anders sla ik een keer over. Ik werk de webstek bij en ga lezen in de ‘sortabiography’ van Eric Idle tot het half elf is (geweest).
Muziek vandaag: Piano Odyssey (Rick Wakeman), The Universal Play (Gandalf), From Source To Sea (Gandalf), Fate For Breakfast (Art Garfunkel), Dream Of A Lifetime (Marvin Gaye), Seconds Out (Genesis), Duke (Genesis), Wasteland (Riverside), Signify (Porcupine Tree)

Donderdag 25 oktober:
Op de werkplek nauwelijks afspraken, dus ik kan zeer veel op orde krijgen. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Het is grijs, maar mooi herfstweer. In de middag gaat ik gestaag verder. Op de terugweg is het druk in het verkeer, dus ik ben pas na zessen thuis. De Vrouw serveert een schotel van biefstukrepen met groente, gevulde portabello’s uit de oven en een salade van komkommer en kerstomaat. Ik was af, werk de webstek bij, handel wat fanmail af en lees en luister tot half elf of zo. Kan het schelen. Het boek van Brusselmans is uit. Hoogst vermakelijk.
Muziek vandaag: Tale From A Long Forgotten Kingdom (Gandalf), Ocean Sounds (iamthemorning), Second Album (Curved Air), Changing Hands (Jansen, Barbieri & Takemura)

Woensdag 24 oktober:
Half acht op. Koffie en wat werk voor de Kap. Om half negen wandel ik daar heen. Het is grijs, druilerig en wat kil. Op kantoor doe ik wat redactiewerk en nog voor half elf ben ik alweer onderweg naar de biowinkel en daarna naar huis. Koffie met De Vrouw en aansluitend een lunch. Volop vinyl. De Vrouw gaat naar het werk. Ik wandel naar een supermarkt en de boekwinkel waar ik mijn bestelde Always look at the bright side of life – A sortabiography (Eric Idle) ophaal. Thuis nog wat werk. Half zes ga ik mijn ronde hardlopen. Het heeft geregend, dus ik neem de regenroute en die lukt best aardig. Na de douche en uitblazen maak ik avondeten: ik bak runderworst en voeg de chili van gisterenavond toe. Ook maak ik een salade van bosui, komkommer en kaki. Ten slotte kook ik linzenpasta en die doe ik bij de grote schotel in. De Vrouw is er rond kwart voor acht en we eten de hele boel op. Ik was af en breng afval naar de containers. Dan heb ik nog slechts vijf kwartier om de webstek bij te werken en iets te lezen en te luisteren.
Muziek vandaag: Piano Odyssey (Rick Wakeman), Big Time (12″ single) (Peter Gabriel), Red Rain (12″ single) (Peter Gabriel), Biko (12″ single) (Peter Gabriel), Journey To An Imaginary Land (Gandalf), Book OF Romance And Dust (Exit North), To Another Horizon (Gandalf), Magic Theatre, het derde plaatje uit de set Meltdown – Live in Mexico (King Crimson)

Dinsdag 23 oktober:
Ik slaap nog diep als de wekker gaat, dus lekker wakker worden is het niet. Dan gaat alles goed. Op de werkplek ligt weer veel en ik krijg van alles af en gedaan. Tussen de middag wandel ik door bos. Ook ’s middags lukt veel. Ik ga iets eerder weg, zodat ik om vijf uur thuis ben en eten kan maken. De Vrouw en De Zoon zijn er om kwart voor zeven. Ik serveer dan een soort chili van uien, mangold, knoflook, pepers, tomaten en bonen, met een salade van bosui, komkommer, augurk en Chinese preischeuten. Ook zijn er zeewier- en bataatballen. Het kan. Ten slotte ook nog een fruitsalade van appel en aardbei. Na de afwas is het zover: ik draai de machtige King Crimson door de eetkamer. En wat is hij geweldig! Mooi concert uit 2017; het is ongeveer zoals ik het me herinner van de concerten in Amsterdam en München deze zomer. Prachtig document. Het concert duurt alleen nogal lang. Pas na half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Sledgehammer (12″ single) (Peter Gabriel), Don’t Give Up (12″ single) (Peter Gabriel), de eerste twee plaatjes uit de set Meltdown – Live in Mexico (King Crimson)

Maandag 22 oktober:
Donker, kil en wat nattig, vanmorgen. Niet erg. Op de werkplek is veel te doen. Tussen de middag wandel ik door veld, bos en de zon. Die is terug. Het is prachtig herfstweer. Ook in de middag weet ik heel veel te doen. Er komt weer ruimte in mijn hoofd. Op de terug weg spring ik de muziekwinkel binnen en ik haal mijn bestellingen op: Piano Odyssey (Rick Wakeman) en Meltdown – Live In Mexico (King Crimson). Ben benieuwd. Thuis maak ik eenvoudig eten voor mezelf: portabello’s bakken, bosui en courgette erbij in, twee eitjes erbij en kaas eroverheen. Het smaakt en vult. De afwas is klein en ik ga een ronde hardlopen. Het wintertenue aan maar. Lopen gaat redelijk; het is lastig om in het goede ritme te komen en ik kom weer een heel eind. In de avond werk ik de webstek bij. De Vrouw is er om half negen. Wat bijpraten en dan lees en luister ik. Tot het bedtijd is, natuurlijk.
Muziek vandaag: Book Of Romance And Dust (Exit North), Piano Odyssey (Rick Wakeman), Second Album (Curved Air)

Zondag 21 oktober:
Half acht op. Koffie, mails en dergelijke. Meer koffie met De Vrouw. Ik bereid alvast het avondeten: een fikse stoof. De Zoon komt om half een lunchen en we tostiën het laatste Turkse brood op. Afwas, afval en stofzuigen. Dan is het half drie en fietsen we naar De Neef die vandaag viert dat hij één jaar oud is geworden. Het huis zit vol mensen en kinderen, dus we vinden buiten in de zon een plekje. Daar is het aangenaam. Wel wat lawaaierig en ik merk dat ik me wat moet afsluiten, wil ik het overleven. Het lukt. Kwart voor zes zijn we weer thuis. Ik warm de rundertajine op en vul de fruitsalade van gisteren aan met kaki, cactusvijg en frambozen. Erbij serveer ik koriander-knoflooknaan uit de oven. Het gerecht is weer mooi gelukt. Na de kleine afwas doe ik van alles aan webstek en mail en vervolgens kan ik wat lezen (de eerste twee hoofdstukjes in Brusselmans’ nieuwe boek) en luisteren tot het tien uur is.
Muziek vandaag: het derde plaatje uit de set Between The Silence (Travis & Fripp), Belighted (iamthemorning), Plays Live (Peter Gabriel), Birdy (Peter Gabriel), So (Peter Gabriel), Power Play (Stick Men), Spirals In Hyperspace (Ozric Tentacles)

Zaterdag 20 oktober:
Ik ben pas om half negen wakker! Koffie, webstek, allerlei. Tegen tien uur wandel ik naar de biowinkel en de markt. Thuis koffie met De Vrouw. Er is een pakketje voor mij: tijdens het Nursingcongres op 27 september heb ik een bon gekregen en die heb ik eergisteren online verzilverd, dus nu ontvang ik het prachtboek Erebus – Het verhaal van een schip (Michael Palin). Ik ben benieuwd. Hij komt wel onderop de te lezen stapel. De Zoon komt om half een lunchen. We maken uitgebreid tosti’s en werken zo nog een Turks brood weg. Half drie fiets ik naar Onze Vader. Ja, hij heeft moeite met lezen en dat is ingrijpend voor hem, want het is wat hij graag doet. We kijken samen hoe hij op zijn laptop het beeld van websites kan vergroten en dat lukt. Ook bekijken we hoe hij op een website de busroute kan plannen als hij dinsdag naar de tandarts moet. Ook dat lukt. Het zijn nieuwe mogelijkheden en dat beurt hem zichtbaar op. Vrijdag gaat hij naar de hulpmiddelenafdeling in het ziekenhuis en ik ben benieuwd. Vijf uur ben ik weer thuis en maak ik avondeten. Ik bak oesterzwammen met uien en bak runderschnitzels. Ernaast een salade van bosui, komkommer en pompoenspaghetti. Toe is er een fruitsalade van appel, aardbei en framboos. De afwas is zo klaar. Even na zevenen loop ik mijn ronde hard. En het gaat helemaal geweldig. Ik start op gemiddeld tempo, houd het verrassend lang vol en heb niet een wandelpauze nodig. Thuis lees en luister ik van alles. Half elf is het weer mooi geweest.
Muziek vandaag: het tweede plaatje uit de set Between The Silence (Travis & Fripp), Peter Gabriel (car) (Peter Gabriel), Peter Gabriel (scratch) (Peter Gabriel), Peter Gabriel (melt) (Peter Gabriel), Peter Gabriel (security) (Peter Gabriel), The Sky Moves Sideways (Porcupine Tree)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment