bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

09-11-2018

B-log: 10 t/m 16 november 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 18:50

Vrijdag 16 november:
Vrijdag 16 november? Ja, vrijdag 16 november. Ik ben even na zeven uur op. Koffie, webstek, krant. Ook zie ik wat werk voor de Kap dat ik afhandel. Rond tien uur wandel ik door de zon en de kou naar de biowinkel en bioslager. Dan koffie met De Vrouw, wat vinyl en niet veel later een eenvoudige lunch. Na de afwas haal ik het groentepakket op en bezoek ik nog een supermarkt. Thuis nog heel even iets lezen en dan ga ik avondeten maken: een enorme groentelasagne van groene kool, gehakt, ui, knoflook, prei, postelein, aubergine en currypasta. Als de boel de oven in gaat, monteer ik een snelle salade van bosui, komkommer en tomaat. De Zoon is er stipt om kwart voor zes en we eten driekwart van de megalasagne weg. Ik was de boel snel af en ga dan een ronde hardlopen. Het is koud, maar ik merk het niet. Ik loop goed. Thuis aan de webstek (ik vind nog een foto van mijzelf tijdens het Cultureel Café op 30 oktober) en dan lees en luister ik weer wat. Iets na tien uur slapen. Vandaag is het vijf jaar geleden dat ik ziek werd. Dat had ik veel eerder moeten doen. Vrijdag 16 november.
Muziek vandaag: Venice (Fennesz), Cenotaph (Bass Communion), Ruta And Daitya (Keith Jarrett & Jack Dejohnette), The Köln Concert (Keith Jarrett), Concerts (Keith Jarrett), G.I. Gurdjieff – Sacred Hymns (Keith Jarrett), Culture Of Ascent (Glass Hammer), Voyage ’34 – The Complete Trip (Porcupine Tree)

Donderdag 15 november:
Gaat alles goed? Mistig. Zeer mistig, vanmorgen vroeg. Op de werkplek schiet ik weer veel op. Tussen de middag wandel ik door bos en veld en stralende zon. In de middag schiet ik nog verder op, maar er komt ook weer veel bij. Nou ja. Hlaf zes ben ik thuis. De Vrouw is moe, heeft fysio gehad en is bij de arts geweest. Veel pijn, ook vanwege blaasontsteking. We eten kippenpoot met doperwten en fruitsalade. Niet erg. Ik was af en lees. Even na zeven gaat De Vrouw naar de schouwburg; daar treft ze De Zoon om samen een show te bekijken. Ik werk de webstek bij, zie een muziekdvd en lees en luister tot het half elf is.
Muziek vandaag: het derde plaatje uit de doos This Was – The 50th Anniversary Edition (Jethro Tull), de bluray die mee kwamt met Ocean Sounds (iamthemorning), Sunrise Festival (Ozric Tentacles)

Woensdag 14 november:
Geen wekker. Toch om kwart voor zeven op. Negen uur ben ik bij de Kap. Thuis heb ik al het een en ander gedaan. Nu ga ik verder, heb ik een overleg en even na elven vertrek ik weer. Via de biowinkel door de zon terug naar huis. Met De Vrouw koffie, vinyl en een lunch. Afwasje. Meer werkzaamheden, ook voor Kunst-Zinnig-Brein. Dan lees ik Erebus van Michael Palin uit. Wat een geweldig meeslepend boek. Eigenlijk wil ik nog veel meer weten over de rampzalige tocht van John Franklin en het schip, halverwege de negentiende eeuw. Grappig: in de bus lees ik momenteel Captain Hatteras door Jules Verne en dat boek gaat ook over een reis naar de Noordpool; de hoofdpersonen reizen zelfs in de voetsporen van Sir John Franklin en noemen de Erebus. Bovendien: op de eerste reizen van de Erebus (naar de Zuidpool), reisde botanicus en scheepsarts James Hooker mee en hij is later weer de directeur van Kew Gardens in London en medeverantwoordelijk voor het succes van Britse rubberplantages in Zuid-Amerika, waarover Redmond O’Hanlon ook schreef en … hou maar op. Ik leg De groene stad van O’Hanlon klaar om vanavond in te beginnen. Eerst maar eens eten maken. Ik warm de soep van gisterenavond op, vul de fruitsalade van gisteren aan met kaki en ananas, maak een salade van bosui, komkommer en augurk, en ten slotte monteer ik een curry van lamsworst, bosui, champignons, peper, paprika en tiki massala. Die curry kunnen we gebruiken om Arabisch brood mee te vullen of wat dan ook. De boel smaakt goed en de afwas is snel gedaan. Even afval naar de containers en dan mijn ronde hardlopen. Ondanks dat het wat koud is, gaat het lekker. Ik loop weer verder dan de afgelopen twee weken. De laatste tweeënhalf uur van vandaag lees en luister ik.
Muziek vandaag: Piano Odyssey (Rick Wakeman), Country Airs (Rick Wakeman), Oil On Canvas (Japan), Exorcising Ghosts (Japan), Boogie Down (12″ single) (Al Jarreau), The Concerts In China (Jean-Michel Jarre), het tweede plaatje uit de doos This Was – The 50th Anniversary Edition (Jethro Tull), Friendship (Rikard Sjöblom’s Gungfly)

Dinsdag 13 november:
Nog steeds alles wel. Op de werkplek weet ik veel te doen. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. In de middag raak ik nog meer op orde. Ook komt er weer een en ander bij. Dat is dan minder. Donderdag verder. Zes uur thuis. De Vrouw serveert soep van Chinese kool en daarna een wrap met vulling van chorizo, ui en doperwt. De Zoon helpt mee opeten. Als hij net weg is, ontdekt De Vrouw dat er een nagerecht is. Dat eten we met z’n tweeën. Ik was de enorme hoeveelheid af en ga dan lezen en luisteren. Hevige tinnitus. Er is al een aanvraag voor Bas, Willem en ik tijdens Cultuur bij je Buur op zondag 14 april. En dat terwijl ik ons optreden van zaterdagavond nog moet voorbereiden. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de doos This Was (Jethro Tull), In Flight (Damanek), Ocean Sounds (iamthemorning)

Maandag 12 november:
Alles wel. Op de werkplek weet ik veel te doen. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en regen. Alles wel. In de middag doe ik weer veel. Niet alles af en dat hoeft ook lekker niet. Morgen en donderdag heb ik alle tijd om veel in te halen. Half zes thuis. De Vrouw organiseert een kliekendag. De stoof van gisteren gemengd met de linzencurry van vrijdag en het restant bietenrisotto. Salade erbij: klaar. Alles wel. De Vrouw is vanmorgen naar fysio en huisarts geweest. Mogelijk nog een blaasontsteking erbij ook. Niet zo wel. Ik was het weinige af en ga dan hardlopen. Lekker. Nog wat lezen en luisteren en om tien uur weer slapen. Alles wel.
Muziek vandaag: Friendship (Rikard Sjöblom’s Gungfly), Yesterday And Today – A 50th Anniversary Tribute To Yes (allerlei)

Zondag 11 november:
Pas om acht uur wakker. Het voelt goed. Opgeruimd, rustig. Kijk aan. Koffie. Webstek. Dan lees ik verder in het boek van Palin. Meer koffie met De Vrouw. En vinyl. We gaan een klein rondje wandelen. Een park, wat straatjes. Zowaar, deze keer lukt het De Vrouw tot verder dan de hoek van de straat. Het gaat zelfs redelijk goed. Thuis nog meer koffie en vinyl. De Zoon is er om kwart voor een voor de lunch. Die nuttigen we. Ik was af, hoor nog wat vinyl, lees weer een hoofdstuk en ga dan op tijd het avondeten maken. Pruttelpot, vandaar. Runderlappen braden, ui en knoflook erbij, veldsla, water, tomatenpuree, tijm en dan twee uur pruttelen maar. Ik ga weer lezen en luisteren. Dan een salade maken: bosui, komkommer, kaki. Naan in de oven. Kwart over zes zitten we aan tafel. Goede pruttelpot. Restant fruitsalade van gisteren erbij. Ik was af, breng afval naar de groencontainer (heel even is de regen gestopt) en dan lees en luister ik weer verder tot tien uur en nou ja: bedtijd.
Muziek vandaag: Portraits (Vangelis), Rosetta (Vangelis), Obscure Alternatives (Japan), Quiet Life (Japan), I Second That Emotion (12″ single) (Japan), Assemblage (Japan), Gentlemen Take Polaroids (Japan), Tin Drum (Japan), Ghosts (12″ single) (Japan), The Unconsolable Secret (Glass Hammer), Silhouettes (Klaus Schulze)

Zaterdag 10 november:
Weer om kwart over zeven goed wakker en op. Koffie. Webstekken. Krant. Meer koffie met De Vrouw, plus wat vinyl. Dan wandel ik een rondje langs de biowinkels en vervolgens over de markt. De Zoon is er om een uur voor een lunch. Afwas. In de middag zien we de bluray van Steven Wilson in de woonkamer. De grote televisie geeft perfect beeld, mooi scherp en het is duidelijk wat een schitterend document de concertfilm is. Het geluid is echter niet zo goed, weinig laag, nogal blik en de helft van de vele partijen is nauwelijks te horen. Kwart over vijf is het klaar en dan wil ik nog uitgebreid koken. Eerst de knoflookyoghurtsaus. Dan de fruitsalade van ananas, aardbei en framboos, gevolgd door de salade van bosui, komkommer en tomaat. Vervolgens de bietenrisotto met champignons en ten slotte bak ik de lamsshoarma. Kwart voor zeven zitten we aan tafel en eten we de boel grotendeels op. Ik was af en ga daarna mijn ronde hardlopen. Het heeft de halve dag geregend, maar nu is het droog en aangenaam. Pas als ik thuis kom, gaat het net weer regenen. Mooi. Ik lees (in Erebus van Michael Palin) en luister nog wat en ga nog voor half elf naar bed. Moe, nog gespannen en angstig.
Muziek vandaag: 1492 (Vangelis), Blade Runner (Vangelis), Live 1980-86 (Joe Jackson), de bluray Home Invasion – In Concert at The Royal Albert Hall (Steven Wilson), het plaatje dat met de PROG mee kwam, The Sea Within (The Sea Within)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment