bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-12-2018

B-log: 22 t/m 28 december 2018

Filed under: B-log 2018 — bazbo @ 20:39Vrijdag 28 december:
Kwart over zeven op. Koffie. Een minder moment. Hoofd vol, opgejaagd, gespannen. Koud. Het gaat. Meer koffie met De Vrouw. Ik lees de PROG uit. Dat is snel. De Vrouw is even een boodschap doen. Ik werk een half uurtje en doe alles dan weer uit. Lunch met z’n tweetjes. Twee uur fietsen we naar Onze Vader. Daar drinken we thee en kletsen we bij. De Vrouw regelt ter plekke dat onze schoonmaakster ook bij Onze Vader gaat werken. Mooi. We spreken af dat we halverwege januari ergens gaan eten. Ook mooi. Half zes zijn we weer thuis. Ik maak eenvoudige hap voor mijzelf, iets met bosui, rode ui, paprika, courgette, een zak sla en ei. De Vrouw maakt kippenvleugels. Ik loop om zeven uur naar buiten en stap bij Peter in de auto. We rijden naar het Burgerweeshuis in Deventer. In het voorprogramma staat Boogiemonster, een ontzettend leuke plaatselijke band die de swingende jaren zeventig laat opleven. Bijna zijn ze leuker dan de hoofdact. DeWolff start om kwart voor tien en zeven kwartier lang krijgen we de geweldige mix van seventies rock, blues, psychadelica, ragorgel en gierende gitaar. Fijn. Twaalf uur ben ik weer thuis. Heel even bijpraten en dan ga ik slapen, want heel moe.
Muziek vandaag: Thursday Afternoon (Brian Eno), Earth Is Sleeping (Judy Dyble), Spectral Mornings (Steve Hackett), Nice (The Nice), Thrust (DeWolff), The Prodigal Son (Ry Cooder)

bosui, courgette, paprika, sla, ei, parmesan
Boogiemonster in Burgerweeshuis Deventer
Boogiemonster in Burgerweeshuis Deventer
DeWolff in Burgerweeshuis Deventer
DeWolff in Burgerweeshuis Deventer
DeWolff in Burgerweeshuis Deventer
DeWolff in Burgerweeshuis DeventerDonderdag 27 december:
Zeven uur wakker en op. Koffie. Om acht uur heb ik de werklaptop open, maar het duurt even voordat ik het ding aan de praat heb. Gedurende de dag doe ik er allerlei werkzaamheden op. De Vrouw is rond tien uur ook op. We horen veel vinyl. Er is meer koffie, we lunchen en ik maak een fruitsalade voor vanavond. Om vier uur klap ik de werklaptop weer dicht. De PROG is er. De Vrouw maakt het hoofdgerecht voor vanavond: eendenborstfilet met allerlei groente uit de oven. De eendenborstfilet blijkt minder dan verwacht en we hebben voor vanavond De Zoon uitgenodigd. Die is er om zes uur. Een kwartier later staat alles op tafel. Het is niet veel, maar wel voldoende en het smaakt geweldig. De fruitsalade gaat op met pistache- en ander ijs. Na de afwas ga ik een ronde hardlopen. Het is fiks koud buiten (ik ben nog niet buiten geweest), maar tijdens het lopen heb ik daar geen last van. Thuis nog wat lezen en luisteren en dan ga ik rond half elf slapen.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Silhouettes (Klaus Schulze), Wild Tales (Graham Nash), Innocent Eyes (Graham Nash), My Merry-Go-Round (Johnny Nash), My Love Won’t Let You Down (12″ single) (Nathalie), Getting The Holy Ghost Across (Bill Nelson), Nena (Nena), New Colours (The New Seekers), Greatest Hits (Olivia Newton-John), Physical (Olivia Newton John), The Immediate Story (The Nice), Chocolate Kings (PFM), Jetlag (PFM), 5 Klavierstücke (Irmin Schmidt)

eendenborst met groenten uit de oven (pastinaak, venkel, gele en rode biet, gele en rode wortel
pistache-ijs met ananas en aardbei


Woensdag 26 december: Tweede kerstdag
Half negen uit bed. Koffie, webstek. Meer koffie met De Vrouw. We praten uitgebreid na en horen traditionele kerstplaten. De Zoon is er om half een. Gedrieën wandelen we naar een gelegenheid in het centrum. Daar lunchen we uitgebreid; het is onze gezinskerst. We eten salades en nagerechten en drinken koffie en sappen. Hoogst ontspannen en aangenaam. Rond drie uur zijn we weer thuis. De Zoon gaat weer naar huis. De Vrouw wil een film kijken; ik zit in de eetkamer. De afgelopen dagen heb ik al wat zitten prutsen op een filmverslag van de kerstbijeenkomst die ik op donderdagavond 20 december had. Nu maak ik hem af en plaats ik hem op een online kanaal. Men ziet hem hier en ik plak ‘m hieronder ook. Dan ga ik avondeten maken. Niet heel moeilijk. Een soep van ui en wortel, met broodjes met gezouten boter. Geen spektakel, maar na de mooie lunch lekker licht. Opnieuw uitgebreid natafelen. De afwas is klein. Ik werk de webstek bij en ga dan een muziekfilm kijken, die ik al drie jaren in de kast heb staan. Ten slotte lees ik het eerste verhaal in De olifant verdwijnt van Murakami. Half elf ga ik slapen en is kerstfeest 2018 voorbij.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), A Christmas Album (California Guitar Trio), Christmas Album (Jethro Tull), Three Ships (Jon Anderson), I Believe In Father Christmas (EP) (Emerson Lake & Palmer), Book Of Romance And Dust (Exit North), Christmas Cover Up (allerlei), From Silence To Somewhere (Wobbler), de dvd die mee kwam met A Sort Of Homecoming (Anathema), A Secret Life (D’Agostino/Foxx/Jansen)

cadeau heeft al een plekje gekregen
carpacciosalade
kerstlunch?
honingmadeleine met honingijs en crumble
wortelsoep met pompoenbrood en gezouten boterDinsdag 25 december: Eerste kerstdag
Half acht op. Koffie, webstek, krant. Meer koffie met De Vrouw. We horen een aantal van de traditionele kerstplaten uit de cd-kast. De Zoon is er om twaalf uur voor een kerstlunch. Cadeaus. Voor mij het boek De olifant verdwijnt (Haruki Murakami). Als de afwas klaar is, staat mijn Oudste Broer op de stoep. Hij komt goede kerst wensen, het huis bekijken en een cadeau afgeven. Ik krijg van hem de enorme box Neerlands Hoop In Bange Dagen Compleet. Zelf heeft hij hem gezien en hij vindt hem tegenvallen. Ik ben benieuwd. Het is nogal een lijvig ding, waar ik flinke tijd mee bezig zal zijn. Niet erg! Na een uurtje is hij weer weg. De Zoon pikt ons om drie uur op. Eerst halen we Zwager en een Neef en dan rijden we naar Voorthuizen, naar het huis van de Schoonzus. Daar zit de schoonfamilie. Schoonzus zet een goed kerstmaal op tafel. Het is allemaal redelijk aangenaam. Voor mij echter wat lang en als we om twaalf uur weer thuis zijn, ga ik gelijk door naar bed.
Muziek vandaag: Warp (Jon Balke), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), Merry Christmas (Big Big Train), The Christmas Album (Keith Emerson), Basta Records present: A Catchy Christmas (allerlei), Putumayo presents: Christmas Around The World (allerlei)

kerstboom met cadeaus
eenvoudige kerstlunch
hertenstoof
apfelstrudel met ijsMaandag 24 december:
De Vrouw staat om half zeven op; ik een kwartiertje later. Zij gaat om acht uur de deur uit naar het werk; ik heb de werklaptop dan al open en in bedrijf. Tot tien uur doe ik van alles. Dan wandel ik naar de markt en haal aardbeien. Vervolgens naar de slager om mijn bestelling op te halen en wat vleeswaren voor de komende twee dagen in te slaan. Ik loop door naar de biowinkel voor de laatste dingetjes. Thuis meer koffie, wat werk en een lunch. Ik maak het nagerecht voor vanavond en was af. Dan nog een paar dingen aan werk. De Vrouw is om half vier weer terug. Ik rond mijn werkzaamheden af en berg de werklaptop weer op. Even wat bijpraten met De Vrouw en dan ga ik het kerstavonddiner in elkander zetten. Om zes uur zitten we aan tafel. Er zijn hertenbiefstukken met cranberrysaus en een wortelrisotto met paddenstoelen. De boel is goed gelukt, al zeg ik het zelf. De pannacotta met mango is dit keer uitstekend. De afwas is nogal fiks, maar om half acht kan ik mijn ronde gaan hardlopen. Die lukt ook. Het gaat eigenlijk zeer soepel. Zeer rustig op straat, overigens. Thuis werk ik de webstek bij en lees en luister ik nog iets tot het half elf is.
Muziek vandaag: Blue Maqams (Anouar Brahem), Future Memories – Live On TV (Patrick Moraz), Coexistence (Patrick Moraz & Syrinx), Music For Piano And Drums (Moraz & Bruford), Flags (Moraz & Bruford), Human Interface (Patrick Moraz), Greatest Hits (The Move), Songs For Beginners (Graham Nash), Christmas Variations (Rick Wakeman), Agusa (Agusa), het plaatje dat met de PROG mee kwam

Hertenbiefstuk met cranberrysaus, wortelrisotto en paddenstoelen
pannacotta met mangoZondag 23 december:
Slapen lukt iets beter. Nog voor acht uur ben ik wakker en op. Koffie. Ik lees in de krant en in het Murakamiboek. Het boek doet me van de ene verrassing in de andere vallen. Wat een prachtwerk. Twee verhaallijnen die om elkaar heen dansen en ik weet dat ze bij elkaar komen, maar als het dan steeds meer gebeurt, gebeurt het op zo’n onthutsende wijze, dat ik er sprakeloos van word en met open mond zit te lezen, nee te verorberen. Vinyl en meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om kwart voor een voor een lunch. Na de lunch, de afwas en de stofzuigerij wandelen De Vrouw en ik het centrum in op jacht naar dingen onder de kerstboom. Lukt het? Deels. We drinken ergens een kop thee en zijn uiteindelijk net voor vijf uur weer thuis. Even uitblazen en vinyl. Dan avondeten maken: ik maak een fruitsalade van aardbeien en frambozen. Dan bak ik aardappels met uien en paprika, vervolgens gaan er hamburgers de pan in met uien. De spitskoolsalade van gisteren zet ik ook op tafel. Het nagerecht is de fruitsalade met de mango van gisteren en allerlei soorten ijs. Welja. De afwas is te overzien. Afval naar de containers doe ik niet; daarvoor regent het me te stort. Ik werk de webstek bij en luister en lees het wonderbaarlijke verhaal uit. Tien uur. Iets later.
Muziek vandaag:  Souvenance (Anouar Brahem), The Story Of I (Patrick Moraz), Wembley Or Bust (Jeff Lynne’s ELO), Out In The Sun (Patrick Moraz), Wasteland (Riverside), Perilous (Glass Hammer), Auri (Auri)

koopzondag
hamburger
pistache-ijs met mango, aardbei en framboos
pistache-ijs met mango, aardbei en framboosZaterdag 22 december:
Nog voor zeven uur ben ik uit bed. Niet zo heel goed geslapen. De eerste paar uur wel, maar daarna veel wakker. Koffie en lezen en luisteren. Nog meer koffie met De Vrouw. We horen vinyl. Halverwege de ochtend wandelen we samen naar het Marktplein. Daar stapt De Vrouw op de bus; ze gaat vandaag naar haar zus. Ik haal fruit op de markt en brood bij een Turk. Dan stap ik op de fiets en doe boodschappen bij een supermarkt. De Zoon is er om kwart over een voor de lunch. Erna was ik af en maak ik het nagerecht voor vanavond. Vervolgens wandel ik het centrum nog even in, op zoek naar het een en ander voor onder de kerstboom. Het lukt niet echt. Nou ja, morgen of overmorgen nog een keer. Ik hoor nog wat vinyl en ga dan het avondeten voorbereiden. De Vrouw is er om half zes. Niet lang daarna serveer ik lamszadelkoteletten met een roerbak van rode ui, peper en Chinese kool en ernaast een salade van spitskool, komkommer, mandarijn en rozijnen. Het nagerecht is pannacotta met mango, aardbei en framboos. Het is ongeveer het gerecht dat ik eergisteren heb gemaakt, zij het dat ik geen gelatine maar agar-agar gebruik. Dat had ik iets beter moeten doseren, want het is wel heel erg opgestijfd, waardoor de smaak van de vanille verdwijnt. Nou ja. We tafelen uitgebreid na. Als de afwas klaar is, is het buiten droog en ga ik een ronde hardlopen. Het lukt goed, ook al heb ik eergisteren niet gelopen. Thuis werk ik de webstek bij en lees en luister ik tot het half elf is geweest.
Muziek vandaag: The Astounding Eyes Of Rita (Anouar Brahem), Starless Starlight (David Cross & Robert Fripp), Careless Whisper (12″ single) (George Michael), Tony Monopoly (Tony Monopoly), Make Me Young Etc (Thumpermonkey), Rockin’ Every Night (Gary Moore), het tweede en derde plaatje uit de set Clutching At Straws (2018 Deluxe Edition) (Marillion)

lamszadelkotelet met roerbak van Chinese kool en met spitskoolsalade
pannacotta met mango, aardbei en framboos
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment