bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-12-2018

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – vrijdag 21 december 2018

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 20:34

bazbo 0311: Pat Metheny Group – Still Life (Talking)
Het lijkt wel of de platen van Metheny steeds Braziliaanser worden of zo. Als je kijkt naar de bezetting van de band, is dat niet zo raar. Naast Metheny, Mays, Rodby en Wertico horen we Armando Marçal op percussie en de heren David Blamires en Mark Ledford op vocalen. Live deden deze laatste twee ook vooral percussiedingen. Opener Minuano (Six Eight) verraadt al de wat luchtiger toon (terwijl het toch complexer is dan het lijkt), maar de algehele monstercompositie Third Wind is het stuk dat het meeste indruk maakt. Ik kocht deze elpee op 28 juli 1987 in de tijd dat hij uitkwam. Het was de tijd dat de cd in opmars was. Dit is dan ook mijn laatste Metheny op vinyl.  

0311bazbo 0310: Pat Metheny Group – First Circle
‘De Jostiband?’ vraagt De Vrouw als het eerste nummer Forward March inzet. Daarna komt Yolanda, You Learn en dat is gelijk andere koek. Wat daarna volgt, is het absolute hoogtepunt van deze plaat, namelijk het titelnummer. Maar ook de verdere stukken mogen er zijn. Opvallend is dat drummer Danny Gotlieb er niet meer is. Voor hem in de plaats is Paul Wertico, geassisteerd door Pedro Aznar (percussie, zang). Verder klinkt deze plaat nogal Zuid_Amerikaans, hetgeen een verrassend luchtig effect heeft. Toch is het technisch vakmanschap van de muzikanten zeer hoog. Ik kocht deze mooie plaat (bij de Free Record Shop!) op 11 juli 1985, een paar maanden nadat hij was verschenen. En het is weer zo’n allereerste ECM enzovoorts. 

0310bazbo 0309: Pat Metheny Group – The Falcon And The Snowman – Original Motion Picture Soundtrack
Na Travels kon het natuurlijk alleen maar minder worden. Grapje. Metheny en Mays schreven de muziek bij de gelijknamige film uit 1985 en meneer Bowie mocht een nummerke inzingen. Dat nummerke werd een grote hit. Volgens mij heb ik de film nooit helemaal gezien, wel wat stukjes ervan. Weet dus niet of het wat is. De muziek is in ieder geval filmisch. Toch blijft het album als eenheid overeind. Geen muziek die zonder beelden niet beklijft. Het is een consistent album. Ik kocht de plaat op 10 juli 1985 en heb de Europese versie die toen net uit was. Mooi werk, dit.

0309bazbo 0308: Pat Metheny Group – Travels
Gevaarlijk terrein. Dit is een van mijn favoriete platen aller tijden. Deze live dubbelaar uit 1983 is van voor naar achter schitterend. Gastmuzikant Nana Vasconcelos vertolkt een hoofdrol op veel stukken; waarlijk een aanwinst voor het groepsgeluid. Er is van alles te horen: van progjazz tot verstilde gitaarpareltjes. De plaat klinkt fantastisch. Opener Are You Going With Me? zet gelijk de toon en dit is wat mij betreft de definitieve versie van het nummer. Andere hoogtepunten zijn As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls en Song For Bilbao, maar de absolute klapper is voor mij de afsluitende vertolking van San Lorenzo. Ik kocht ‘m op 30 mei 1985 en ik heb maar weer eens de allereerste uitgave uit Duitschland op het ECM-label. Prachtprachtprachtplaat!

0308
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment