bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

15-03-2019

B-log: 16 t/m 22 maart 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 21:38Vrijdag 22 maart:
Geen wekker. Toch om half zeven uit bed. Koffie. Voor half acht heb ik de werklaptop gaande. Ik werk. Koffie met De Vrouw. Vinyl. Ik lunch rond half twee. Erna was ik af, stap ik op de fiets, haal ik het groentepakket en doe ik boodschappen bij een supermarkt. Buiten is het zonnig en lente en heerlijk en eigenlijk ben ik gek dat ik weer naar binnen ga om nog wat te werken. Gelukkig is er vinyl. Vijf uur is het klaar. Ik maak avondeten. Een grote pompoen moet eraan. Ui bakken, pompoen in stukken, wortel erbij, bouillon erop, cayennepeper, kaneel. Na een kwartier koken pureer ik de boel. Wat doorkoken en dan een rookworst erin. De Zoon is er om half zeven. Ik heb brood erbij en toe is er aardbeien- en pistache-ijs. Kleine afwas. Ik werk de webstek bij, heb pijn aan mijn handen en ga lezen en luisteren. Dat boek van Hjorth en Rosenfeld is een wat dommige politiethriller, maar ik lees door, want het gaat snel. Half elf slapen.
Muziek vandaag: Nocturne – The Piano Album (Vangelis), The Drop (Brian Eno), Chunga’s Revenge (Frank Zappa), Fillmore East – June, 1971 (Frank Zappa), 200 Motels (Frank Zappa), Just Another Band From L.A. (Frank Zappa), Waka/Jawaka (Frank Zappa), The Grand Wazoo (Frank Zappa), Wasteland (Riverside), Spiral Staircase (Sweet Okay Supersister), At The Edge Of Light (Steve Hackett), 3 (The Gloaming)

pompoensoepDonderdag 21 maart:
Lente. Het is gelijk minder koud ’s morgens. Op de werkplek doe ik veel, waaronder een beetje mijn handen ontzien. Tussen de middag wandel ik door bos en veld en zon. In de middag werk ik weer wat. Half vijf thuis. De Vrouw is vandaag met Onze Vader (en De Zoon die reed) naar de chirurgisch verpleegkundige geweest, voor uitleg over een (tijdelijk) stoma na de operatie, dat als hij het geplaatst krijgt, drie maanden moet zitten om de geopereerde plek te ontzien.. Nogal een verhaal. Gelukkig was snel duidelijk dat Vader niet goed ziet, dus voor de precisiehandelingen is het beter dat er thuiszorg komt. Vader is moe, heeft nauwelijks overzicht en is daardoor prikkelbaar. Voor de mensen die met hem mee gaan blijft het zoeken naar de balans tussen welke dingen hij zelf kan en welke dingen je moet/mag overnemen. Gelukkig was hij na afloop van het gesprek weer ontspannen en vrolijk. Voor De Vrouw was het een inspannende aangelegenheid. Ze gaat avondeten maken en serveert nasi met broccoli en met een salade. De afwas is snel gedaan en ik ga een ronde hardlopen. Het gaat vrij soepel. Thuis werk ik de webstek snel bij en dan ga ik lezen en luisteren. Ik begin in De discipel (Hjorth & Rosenfeld), een pil die De Vrouw ooit eens heeft gekregen, maar nooit heeft gelezen. Ik ben bang dat het een flauwe actiedetective is, maar we zullen zien. Half elf slapen.
Muziek vandaag: Iskander (Supersister), Live at the NCH (The Gloaming)Woensdag 20 maart:
Geen wekker. Die van De Vrouw gaat wel. Ik sta op. Koffie. Krant. De Vrouw gaat de deur uit; zij is de gehele dag op stap. Ik wandel naar de Kap, doe daar wat werkzaamheden en merk dat mijn afspraak niet komt opdagen. Dan via de biowinkel weer naar huis. Koffie en vinyl. Lunch. Vinyl. De was van De Zoon. Vinyl. Ontspannen. Vinyl. Eind van de middag maak ik avondeten. Kastanjechampignons, ui, paprika en wortelen bakken, eieren erdoorheen en een boel kaas erover. De afwas van vandaag is klein. Dan werk ik de webstek bij en luister en lees ik (Murakami’s De jacht op het verloren schaap uit). De Vrouw is er rond half negen en ik ga om tien uur weer slapen. Ondanks de rust en ontspanning ben ik moe.
Muziek vandaag: Piano Odyssey (Rick Wakeman), Lumpy Gravy (Frank Zappa), We’re Only In It For The Money (Frank Zappa & The Mothers Of Invention), Cruising With Ruben And The Jets (Frank Zappa & The Mothers Of Invention), Uncle Meat (Frank Zappa & The Mothers Of Invention), Burnt Weeny Sandwich (Frank Zappa & The Mothers Of Invention), Weasels Ripped My Flesh (Frank Zappa & The Mothers Of Invention), Hot Rats (Frank Zappa), South Of Reality (The Claypool Lennon Delirium), Pudding En Gisteren (Supersister), The World Became The World (PFM), In Tokyo (Patrick Moraz & Bill Bruford)Dinsdag 19 maart:
Veel te doen. Dus ik doe veel. Op de werkplek, dan. Tussendoor handen ontzien. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. Ook in de middag enzovoorts. Half vijf thuis. Ik ga hardlopen. Dat lukt goed. Weer net zo ver. De Vrouw is uit met een groep mensen, dus maak ik eten voor De Zoon en mijzelf: chili met een salade van bosui, komkommer, braam en blauwe bes. De Zoon is er om half zeven en we eten de boel op. Ik was af. Dan bel ik Onze Vader. Z’n grieperigheid is weg, maar verder zit zijn hoofd nog vol van alles wat er gebeurt en waar hij geen grip op heeft. Het is zó vol, dat hij zich niet kan concentreren om informatiebrochures te lezen. Het is natuurlijk ook veel. Morgenochtend komt de schoonmaakster (de onze) voor het eerst bij hem; ’s middags gaat hij voor een intakegesprek naar het centrum voor bestraling in Deventer. Donderdag moet hij voor het zoveelste gesprek naar het ziekenhuis en De Zoon en De Vrouw gaan dan met hem mee. Hij overziet het allemaal nauwelijks, vertelt hij. Na twintig minuten is hij toch weer wat opgewekt. Als we ophangen, werk ik de webstek bij en ga ik lezen en luisteren. Half elf slapen.
Muziek vandaag: Immigrance (Snarky Puppy), To The Highest Bidder (Supersister), 2 (The Gloaming)Maandag 18 maart:
Die handen ontlasten op de werkplek, dat lukt maar half. Ondertussen worden de bulten op de gewrichten van de middelvinger en pink van mijn rechterhand steeds dikker en harder. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon. In de middag werk ik nog wat gedoseerd en om half vier ben ik onderweg naar huis. Vijf uur thuis. Even zitten en krant lezen, dan eten maken (kliekendag). Ik heb nog een en ander te doen. Voor KZB en Vader. Dan werk ik de webstek bij en lees en luister ik. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten. Tien uur slapen.
Muziek vandaag: Immigrance (Snarky Puppy), In The Orbit Of Ra (Sun Ra and his Arkestra)Zondag 17 maart:
Om half acht ben ik echt wakker en sta ik op. Koffie. Webstekdingen. Heel gedoseerd. Lezen in De jacht op het verloren schaap (Haruki Murakami). Koffie met De Vrouw. Veel vinyl. De Zoon is er rond een uur voor lunch. Erna was ik af en maak ik keukenkastjes en afzuigkap schoon. Ik stofzuig. Dan wandel ik door de zon het centrum in. Bij een supermarkt haal ik spul voor het eten van dinsdag. Eind van de middag nog wat vinyl. Ook maak ik avondeten. Het kleine restje boerenkoolschotel van vrijdag vul ik aan met gekookte wortel en bak ik op met aubergine; het wordt een curry met garam masala. Erbij een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en schapenfeta. Nagerecht is een fruitsalade van aardbei, braam en blauwe bes. De afwas is te overzien. Hardlopen gaat weer goed; ik loop weer net zo ver als eergisteren. Thuis webstek, lezen en luisteren. Tien uur. De gewrichten van mijn vingers die opgezwollen waren worden nog dikker.
Muziek vandaag: Warp (Jon Balke), The Gloaming (The Gloaming), Domino (Yes), Big Generator (Yes), Rhythm Of Love (12″ single) (Yes), Love Will Find A Way (12″ single) (Yes), My Guitar Wants To Kill Your Mama (Dweezil Zappa), Freak Out! (Frank Zappa), Absolutely Free (Frank Zappa), Book Of Romance And Dust (Exit North), Runaljod – Gap Var Ginnungar (Wardruna), There Is No Love (David Sylvian, Rhodri Davies & Mark Wastell)

curry van boerenkool, wortel en aubergineZaterdag 16 maart:
Zeven uur wakker en uit bed. Koffie. Rond half tien wandel ik door regen naar de slager en super, daarna naar de markt. Koffie met De Vrouw. Vinyl. De Zoon is er om een uur voor lunch. Na de afwas fietsen De Vrouw en ik naar Onze Vader. Hij is grieperig, zijn hoofd zit letterlijk en figuurlijk vol. Aanvankelijk is hij wat mopperig, dat er allemaal zo veel gebeurt en dat hij nauwelijks overzicht over de vele afspraken heeft. Maar gaandeweg zegt hij dat hij vertrouwen in de medici heeft en dat het geen zin heeft om bij de pakken neer te zitten; hij gaat het aan. Mooi. Ik ben en blijf trots op hem. Na anderhalf uur merken we dat hij heel moe is en gaan we weer. Bij de nabijgelegen supermarkt halen we de laatste dingen en dan fietsen we met superwindje mee naar huis. Even zitten. Dan maak ik avondeten: kalkoenfiletreepjes met piripirikruiden, gebakken aardappelen en een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en schapenfeta. Toe is er pistache- en aardbeienijs, met aardbei, braam en blauwe bes. Kleine afwas. Ik breng groen afval naar de container. Dan werk ik de webstek bij en lees en luister ik nog wat. Half elf slapen.
Muziek vandaag: Siwan (Jon Balke), Truth Decay (Adam Holzman), Wrong Way Up (Brian Eno & John Cale), 90125 (Yes), Owner Of A Lonely Heart (12″ single) (Yes), Leave It (12″ single) (Yes), 9012Live – The Solos (Yes), The Great Adventure (The Neal Morse Band), A Drop Of Light (All Traps On Earth)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment