bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

29-03-2019

B-log: 30 maart t/m 5 april 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 20:54Vrijdag 5 april: Wilson & Wakeman in de Melkweg, Amsterdam
Geen wekker, toch om half zeven op. Drie kwartier later heb ik de werklaptop open. Eind van de ochtend heb ik weer veel gedaan. Ik wandel naar de biowinkel voor wat boodschappen. Lunch met De Vrouw. Vroeg in de middag reizen we met de trein naar Amsterdam. Daar pakken we een tram naar het Museumplein en we wandelen een stukje, om uiteindelijk op een terras op het Leidseplein te belanden. Daar drinken we iets. Tegen vijven zitten we in een Indiaas restaurant. We eten samosa, tandoori kip, lamscurry met spinazie en naan peshawari. Om half acht lopen we naar de Melkweg. Wat krijgen we nu? Ik ben in de veronderstelling dat we in de theaterzaal gaan zitten. Niet dus. We moeten naar een kleine bovenzaal. Gelukkig kan De Vrouw een stoel mee naar binnen nemen. De zaal is klein en er zijn heel weinig mensen. We zien Damian Wilson, die een rondje maakt in het publiek en een praatje maakt met iedereen. Leuk. Aardige vent. Uiteindelijk zijn er nog geen honderd mensen komen luisteren. Half negen begint het. Adam Wakeman speelt piano en zingt, Damian Wilson speelt gitaar en zingt. We horen de prachtige akoestische liedjes van hun drie duoplaten, wat solostukjes en enkele covers. Tussendoor veel vermakelijke verhalen, grappen en grollen. Wilson is niet helemaal fit, maar zijn stem is fenomenaal. Gevoelig waar het kan en scherpe uithalen waar nodig. Wakeman is de perfecte ondersteuner; wat een pianopartijen legt hij neer. Als hij na de pauze zijn liedje Catch You When You Fall op akoestische gitaar speelt, ben ik diep onder de indruk. Mooi werk. Vijf over half elf is het afgelopen. We moeten de toegift missen en lopen naar de tramhalte. Tien voor elf zijn we op het Centraal Station en tien minuten later hebben we de trein. Half een zijn we thuis.
Muziek vandaag: BTTB (Ryuichi Sakamoto), The Shutov Assembly (Brian Eno), Weir Keeper’s Tale (Wilson & Wakeman), The Sun Will Dance In Its Twilight Hour (Wilson & Wakeman), Stripped (Wilson & Wakeman)Donderdag 4 april:
Opgewekt? Opgewekt. Op de werkplek van alles te doen, maar niet retedruk. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. ’s Middags wat meer ruimte in het hoofd. Kwart voor zes thuis. De Vrouw serveert een schotel van chorizo, prei, wortel en witte bonen. Niet heel veel afwas. Ik ga hardlopen, kies de langere zomerroute weer en het gaat me mooi af. Thuis webstek en lezen en luisteren. Kwart over tien.
Muziek vandaag: Wardenclyffe Tower (Allan Holdsworth), het vierde plaatje uit de doos Torrid Zone – The Vertigo Recordings 1970-1975 (Nucleus & Ian Carr)Woensdag 3 april:
Geen wekker, toch om kwart over zeven wakker. Koffie. Ook zie ik of er werk voor de Kap is. Dat is er. Half negen wandel ik ernaartoe. Zo spreek ik iemand van een organisatie voor wie ik eind mei een workshop creatief schrijven ga geven. Dat is mooi. Eind van de ochtend wandel ik via de biowinkel weer terug naar huis. Daar koffie. De Vrouw gaat naar haar werk. Ik lunch. In de middag ontspan ik (met vinyl) en doe ik nog wat werkzaamheden. Uiteindelijk maak ik avondeten (kastanjechampignons, een prei en wat snijbiet) en de weinige afwas doe ik. Vervolgens bel ik Onze Vader. Hij kan nog steeds nauwelijks volgen wat er allemaal gebeurt, de afspraken met internist en operatieassistent, de telefoontjes voor afspraken in ziekenhuis en bestralingscentrum vliegen hem om de oren. Maar hij klinkt wel helder en opgewekt. Onze schoonmaakster is afgelopen maandag bij hem begonnen en hij is razendenthousiast. Mooi. Zondagmiddag fiets ik even bij hem aan. De Vrouw is er om half acht weer. Bijpraten. Dan werk ik de webstek bij en lees (de PROG is binnen) en luister ik. Tien uur is vandaag weer voorbij.
Muziek vandaag: Small Craft On A Milk Sea (Brian Eno, Jon Hopkins & Leo Abrahams), Rare Meat (Frank Zappa), Them Or Us (Frank Zappa), Frankie Goes To Rotterdam (Frank Zappa), Broadway The Hard Way (Frank Zappa), Skuggsjá (Ivar Bjornsson & Einar Selvik), het tweede en derde plaatje uit de
doos Torrid Zone – The Vertigo Recordings 1970-1975 (Nucleus & Ian Carr), het vierde en vijfde plaatje uit de doos Zappa In New York (40th Anniversary Deluxe Edition) (Frank Zappa)

Kastanjechampignons prei paprika snijbiet parmesanDinsdag 2 april:
Niet zo koud vandaag. Wel grijs. Werkplek. Tussen de middag wandel ik door bos. Werkplek. Eind van de middag gaan we met de naaste collega’s in een voedselhol in het centrum van Arnhem zitten voor een verlate kerstborrel. Leuk, met de goede mensen. Als ik om kwart voor zeven naar buiten loop, begint het te regenen en tien minuten later kom ik bij het station aan in een plensbui. Kwart voor acht thuis. Bijpraten. Allerlei nieuws van veel verschillende mensen om ons heen. Verbazing, blijdschap, verdriet, meer van dat fraais. Ik werk de webstek nog bij, lees en luister en ga rond kwart over tien weer slapen.
Muziek vandaag: het andere deel van het tweede en het hele derde plaatje uit de doos Zappa In New York (40th Anniversary Deluxe Edition) (Frank Zappa)Maandag 1 april:
Niet zo heel goed geslapen. Jetlag? Zal ik op het werk maar weer zeggen dat ik – omdat ik een uur minder weekend heb gehad – vandaag aan het eind van de werkdag een uur eerder naar huis ga? Er is te veel op de werkplek om het daadwerkelijk uit te voeren. Tussen de middag wandel ik wel door bos, veld en zon. Het is nog wel fris. Eind van de middag ga ik langs de muziekwinkel in het centrum van Arnhem en inderdaad: mijn bestelde doos Zappa In New York (40th Anniversary Deluxe Edition) is gearriveerd. Half zes ben ik thuis. Eerst even uitblazen, dan eten maken. Ik bak nog wat spinazie op, voeg daar een restant van de tortellini met spinazie en roomkaas van gisteren aan toe, doe er nog wat extra roomkaas en amandelmelk bij, peper het fiks op en roer alles tot een warm en consistent geheel. Smaken doet het prima. Kleine afwas. Dan werk ik de webstek bij en lees en luister ik. Wat ik al van de Zappadoos hoor, klinkt waarlijk prachtig. De Vrouw is er om half negen. Bijkletsen. Ik ga om tien uur proberen om te slapen.
Muziek vandaag: Skuggsjá (Ivar Bjornsson & Einar Selvik), het eerste plaatje uit de doos Torrid Zone – The Vertigo Recordings 1970-1975 (Nucleus & Ian Carr), het eerste en een deel van het tweede plaatje uit de doos Zappa In New York (40th Anniversary Deluxe Edition) (Frank Zappa)Zondag 31 maart:
Half negen wakker. Goed wakker. Uit bed. Veel van de klokken staan al goed. Koffie. Meer koffie met De Vrouw. Vinyl. Buiten is het grijs en dan weer zonnig. Toch fris. De Zoon is er om kwart over een voor lunch. Erna was ik af en stofzuig ik. Dan wandelen De Vrouw en ik een rondje door het centrum. Thuis weer vinyl. De Vrouw maakt avondeten: een prachtschotel van zalm met spinazie, ui, kerstomaat, room en tortelini. Toe is er fruityoghurt met verse aardbei en framboos. Ik was maar weer eens af en ga dan een ronde hardlopen. Ondanks fikse (tegen)wind kies ik voor de langere zomerroute: het is droog en licht en de paden zijn goed begaanbaar. Het betekent dat ik verder loop dan de afgelopen maanden en het gaat me goed. Thuis werk ik de webstek bij en luister ik en lees ik het boekenweekgeschenk uit. Aardig. Tien uur weer slapen.
Muziek vandaag: BTTB (Ryuichi Sakamoto), Sibelius (Leif Ove Andsnes), You Are What You Is (Frank Zappa), Goblin Girl (12″ picture disc single) (Frank Zappa), Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch (Frank Zappa), The Man From Utopia (Frank Zappa), London Symphony Orchestra vol. I (Frank Zappa), Wing Beat Fantastic (Mike Keneally), Wing Beat Elastic (Mike Keneally), Secrets (Allan Holdsworth), The Sea Within (The Sea Within)Zaterdag 30 maart:
Geen wekker. Die van De Vrouw gaat wel af om kwart over zeven. Zij gaat niet uit bed; ik wel. Koffie. Niet veel later is De Vrouw toch ook uit bed. Ik wandel naar de markt voor fruit. Daarna naar de bioslager en biowinkel voor de weekendboodschappen. Koffie op de galerij. Het is een prachtig zonnige dag. Half twaalf is Heidi er; De Vrouw en zij gaan vanmiddag uit. De Zoon is er rond kwart voor een voor lunch. Die nuttigen we. Klein afwasje. Ik doe was, lees op de galerij en wandel nog een keer door het centrum naar de markt voor vis. Weer lezen op de galerij. Vinyl. Eind van de middag maak ik avondeten. Een salade van koolrabi, komkommer, bosui en tomaat. Een risotto van risotto, ui, shiitake, prei en rode kool. Dan even wachten tot De Vrouw thuis komt. Die is er pas na half acht, blijkt. O. Niet erg. Als ze thuis is, bak ik nog kogelbiefstukken ook. Fijn avondmaal. Kleine afwas. Dan werk ik de webstek bij en lees en luister ik. De nieuwe Brusselmans was twee dagen geleden al uit (zeer vermakelijk) en het boekenweekessay heb ik gisteren uitgelezen. Nu het tijdschrift Onze Taal en dan begin ik in het boekenweekgeschenk. Na half elf slapen.
Muziek vandaag: Country Airs (rerecorded version) (Rick Wakeman), Shut Up ‘N Play Yer Guitar (3LP box) (Frank Zappa), Wetton/Downes (John Wetton & Geoff Downes), Sand (Allan Holdsworth), Flowers At The Scene (Tim Bowness), Somnium (Jacco Gardner)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment