bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

18-04-2019

B-log: 20 t/m 26 april 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 19:55Vrijdag 26 april:
Geen wekker, toch om half zeven op. Uurtje later heb ik de werklaptob open. Even na negenen haalt De Zoon me op. We rijden naar het huis van Onze Vader om samen met hem naar de eerste controleafspraak te gaan. Vader heeft vanmorgen echter plots allerlei bouwfuckers over de vloer gekregen die het kozijn en raam van zijn dakkapel komen vervangen. Die wilden al eerder komen, maar toen had Vader gezegd dat het na de Pasen moest; hij had er alleen niet bij gezegd dat ze eerst moesten bellen. We lossen het als volgt op. De Zoon brengt ons naar het ziekenhuis en rijdt dan weer terug naar het huis van Vader; als wij klaar zijn, bellen we hem en komt hij ons weer ophalen. Zulks geschiedt. We zijn heel vroeg aan de beurt in het ziekenhuis. Uitslag weefselonderzoek: alle kanker is weggehaald en alles eromheen is schoon. Er zijn dertien lymfeklieren weggehaald, waarvan er eentje uitzaaiingen bevatte. Ook van de lever is iets weggehaald; dat bleek geen uitzaaiing maar een cyste. De wonden van de operatie zien er keurig uit. Normaal gesproken staat er vijf jaar controle na een dergelijke ingreep: afwisselend CT-scan en coloscopie. Maar gezien Vaders leeftijd wil de chirurg hem in ieder geval de komende twee jaar goed in de gaten houden. Als het goed is, zijn er geen verdere complicaties of ernstige zaken waar hij rekening mee moet houden. Vermoeidheid en weinig energie kan voorkomen, maar heeft ook te maken met de intensieve tijd en behandeling. Ontlasting komt moeizaam op gang; Vader moet zeer veel drinken en dat is hij niet gewend. Dat vraagt dus wel iets van hem. We zijn nog voor half elf terug bij zijn huis. Ik spreek met hem af dat ik zondag bij hem kom om te bekijken of de bouwfuckers veel zooi hebben achtergelaten en om dat eventueel op te ruimen. Thuis kan ik verder aan het werk. De Vrouw gaat op bezoek bij haar Zus. Ik lunch, werk verder, doe een klein boodschapje in het centrum en sluit rond half vijf de laptob af. Ik lees de krant en ga dan avondeten maken. Even na zevenen zitten we met z’n drieën aan tafel. Op de tafel staat een spitskoolsalade met mandarijn, verse pasta en een tomatensaus. Alles op! Ik was af, werk de webstek van Kunst-Zinnig-Brein bij en trek mijn jas aan. In een nabijgelegen café speelt Fillmore East. Eerste set is zeer goed, mooie instrumentalen, niet te luid geluid. In de pauze wordt het erg druk. Het publiek wordt schreeuwerig en dat betekent dat bij aanvang van de tweede set het geluid heel hard is. Het is vol, krap, ik doe mijn gehoorbeschermers in en weet na drie liedjes: het is genoeg. Op straat is de Prinsennacht losgebarsten: veel lawaai, gedoe en gelal, heel veel politie op straat, van alles gaande. Nog voor twaalf uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Nocturne – The Piano Album (Vangelis), Country Airs (Rick Wakeman), Fame (OST), The Kids From Fame (OST), Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel – De Bommelfilm (OST), The Last Emperor (OST), Empath (Devin Townsend), Neurasthenia (Adam Wakeman), Built For Fighting (Damian Wilson)Donderdag 25 april:
Redelijk geslapen. Op de werkplek is de agenda vol. Ik haal veel in, maar nog lang niet alles. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon. Ook in de middag weer veel. Eind van de middag ben ik in een andere locatie, een collega brengt me naar Beekbergen en daar wacht ik meer dan een half uur op de bus. Zes uur thuis. De Vrouw is uit. Ik ga niet hardlopen, want het regent. Wel even uitblazen, dan eten maken: de soep van dinsdag en een kleine schotel van oesterzwam, bosui, spitskool, peper en zout. Ik werk de webstek bij (vakantiefoto’s plaatsen) en lees en luister iets tot het bijna half elf is.
Muziek vandaag: Then! (Allan Holdsworth Group), Unifaun (Unifaun), Magma (Magma)Woensdag 24 april:
Geen wekker. Toch om even voor zeven uur op. Half negen wandel ik naar de Kap. Daar doe ik een weinig en kwart voor tien wandel ik er weer weg. Ik heb dan al wel het een en ander gedaan, hoor. Het is zonnig en al redelijk warm. Via de biowinkel naar huis. Daar koffie met De Vrouw op de galerij. Erna wandel ik langs het kanaal naar een supermarkt voor andere dingen. Thuis nog koffie op de galerij en vervolgens een lunch. Afwas, stofzuigen. Dan werk ik wat foto’s bij en iets na drie uur stap ik op de fiets. Het gaat goed met Vader. Hij is helder, veel minder verward dan anderhalve week geleden, vlak voor zijn operatie. Afgelopen zaterdag was er geen enkele reden om hem langer in het ziekenhuis te houden: hij is gezond, vitaal, redt zichzelf goed en dus kon hij naar huis. Mijn twee Broers zijn de twee paasdagen bij hem geweest, De Zus is (na het vele dat ze de afgelopen weken voor Vader heeft gedaan) een midweekje weg en nu ben ik er. Hij heeft geen praktische hulp nodig. Enige wat hij lastig vindt is dat hij moet bewegen en daar heeft hij de energie nog niet voor. Vrijdag ga ik samen met hem naar de eerste controleafspraak met de chirurg. Ik ben benieuwd wat de uitslag van de onderzoeken zijn, wat het verdere traject gaat zijn, waar hij vanaf heden rekening mee moet gaan houden en wat signalen zijn waarop hij moet gaan letten. Na een uurtje laat ik hem weer alleen. Thuis nog heel even iets aan de foto’s doen. De Vrouw heeft overigens kaarten voor het Mosae Zappa festival in november geregeld, inclusief het concert van Dweezil Zappa in Heerlen! Dan maak ik avondeten: een salade van bosui, komkommer, kerstomaat en groene olijf, plus een schotel van kip, ui, paprika, knoflook, spitskool en garam masala. Ten slotte maken we wat ijs op. Ik was af, werk de webstek bij, plaats vakantiefoto’s en ga dan lezen en luisteren. Tien uur is woensdag 24 april voorbij.
Muziek vandaag: Warp (Jon Balke), Planetary Overload Part 1: Loss (United Progressive Fraternity), One Thousand Birds (Grice)Dinsdag 23 april: van Oostende naar Apeldoorn
Half acht wakker. Een uur later is de koffer ingepakt en checken we uit. Buiten is de temperatuur nog aangenaam, maar het is grijs. We lopen naar het Sint Petrus en Sint Paulusplein, maar daar is nog geen brasserie open voor ontbijt. We gaan naar het station en kopen daar koffie en slaan wat mondvoorraad in. Rond kwart voor tien hebben we een trein; we stappen over in Gent en rond half twaalf zijn we in Antwerpen. Daar hebben we ruim tijd voor uitgebreide brunch. We eten garnaalkroketten en broodje geitenkaas in de stationsrestauratie. Kwart voor een gaat de trein naar Schiphol, alwaar we prima aansluiting hebben. Vier uur zijn we thuis. De koffer is snel uitgepakt en ik bel Onze Vader. Het gaat goed met hem, voor vandaag heeft hij niets nodig, dus ik spreek af dat ik morgenmiddag even bij hem op bezoek ga. Vervolgens wandel ik door de namiddagzon naar een supermarkt voor wat kleinigheden bij het avondeten. Thuis maak ik soep van venkel en broccoli, een salade van rode ui, kerstomaat, paprika, bladsla en geitenkaas, plus ik bak runderschnitzels. IJs is het nagerecht. Het waren vier dagen, maar het voelt alsof we heel lang zijn weggeweest. Na de afwas ga ik hardlopen. Dat valt niet mee; ik heb al snel kramp in beide kuiten en moet veel korte wandelpauzes nemen. Daarbij is het erg warm. Thuis lees ik wat kranten, zet ik foto’s over op de computer, handel ik wat mail af en werk ik deels de webstek bij. Nog voor half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Flat Tire: Music For A Non-Existent Movie (Allan Holdsworth), Unifaun (Unifaun)Maandag 22 april: tweede paasdag + Steve Hackett in Kursaal, Oostende
Vanmorgen ontbijten we bij Organic, op het Mijnplein. We eten een mooi broodje met zadenpaté, bieten en groenten. Zeer lekker. Het restaurant laat echter goed zien hoe het niet moet: een zeer exclusieve uitstraling, extreem dure gerechten en dranken, de drie personeelsleden doen net alsof ze erg druk zijn door bordjes ‘gereserveerd’ op lege tafeltjes in een geheel leeg restaurant te zetten, zweeftevenmuziek en nauwelijks aandacht voor die enkele gasten die er wel zijn. Geen wonder dat er niemand zit, behalve wij. Beter kun je de tent toegankelijker maken door te laten zien dat biologisch ook betaalbaar en eenvoudig kan zijn. Maar wie ben ik? We lopen via de Visserskaai naar de Albert I-promenade. Bij het Zeeliedenmonument is een plechtigheid gaande met kransen en een fanfare. We lopen de Zuidelijke strekdam op en hebben een mooi uitzicht over de Noordzee, de stad en het strand. Dan gaan we verder over de Albert I-promenade en in een of andere tent drinken we koffie. Vervolgens langs de Venetiaanse Gaanderijen en dan verlaten we de boulevard. In de Japanse tuin is het rustig. Weinig mensen weten van deze oase, op een enkeling na. Die enkeling maakt lawaai, vertrapt het aangelegde groen en stampt midden in de vijver. Wij wandelen door naar het Leopoldpark. Opvallend hoe groen het begint te worden; de lente is met een paar dagen zon waarlijk losgebarsten. In de Albert Buylstraat vinden we de nieuwe locatie van Brasserie James en daar eten we de terecht vermaarde garnaalkroketten. Met volle mond knik ik naar de voorbijganger die me bekend voorkomt: Nad Sylvan. Het is halverwege de middag en we hebben nog even. We lopen naar de Groentemarkt, drinken iets op een terras aldaar en verkassen dan naar een ander terras in de Kadzandstraat. Dan brengen we de tas naar het hotel en zoeken we een restaurant. Die vinden we in de Van Iseghemlaan. In restaurant Belle Italia eten we pizza en penne met tomaten en artisjokken. Heel goed. Mooie tiramisu na. De uitbater blijkt een Italiaan die lang in Nederland een zaak heeft gehad en zijn huidige winkel pas een maand geleden heeft geopend. We onthouden hem en gaan rond zeven uur naar de Kursaal. In de loop van de afgelopen bijna dertig jaar zijn we meerdere keren in Oostende geweest, maar nog nooit in dit zo in het oog springende concertgebouw. Nu wel. Het is ook van binnen bijzonder mooi. Wij zijn er voor een bijzonder concert. Eerst even boodschappen doen: tourboek, shirt en het cd’tje Unifaun (Unifaun). We hebben ook nog eens perfecte plaatsen: in het midden op rij zeven. Acht uur begint het en gelijk is duidelijk: mooi geluid! (Ik hoor een kleine galm linksachter van de snaredrum, maar verder is alles prima te horen.) Steve Hackett en zijn band zijn in goede vorm. En dat voor het eerste concert van de tour. Voor de pauze drie stukken van de nieuwe plaat en de hoogtepunten van zijn Spectral Mornings dat dit jaar de veertigste verjaardag viert. Vooral het titelnummer krijgt een mooie uitvoering, net als Clocks. Als de band het podium verlaat voor de pauze, vraag ik me af waarom de eerste set zo kort was, maar het was toch echt bijna een uur. In de pauze drinken we water en komen we even op adem. Na de pauze krijgen we het volledige album Selling England By The Pound van Genesis. Ik meende ergens gelezen te hebben dat we wel de gehele plaat krijgen, maar niet in de precieze volgorde. Dus wel. Nad Sylvan is loepzuiver in Dancing With The Moonlit Knight, Hackett speelt zijn legendarische gitaarsolo in Firth Of Fifth vanuit zijn tenen alsof hij nooit eerder heeft gedaan (kippenvel, tranen) en Sylvan is messcherp in The Battle Of Epping Forest. De band is in topvorm! We krijgen ook nog Déjà-Vu (overblijfsel van Selling) en ten slotte Dance On A Volcano. Een toegift is er ook: de lange versie van Los Endos. Het moge duidelijk zijn: dit was een prachtconcert. Mooi geluid, gaaf licht en perfect spel. Ik ben blij dat we zijn gegaan en hoop dat er een mooie registratie van de tour komt. Na afloop lopen we naar het Iers café. Daar drinken we nog iets en dan nemen we afscheid van de vriendelijke jongeman achter de bar. We liggen rond een uur in bed.Zondag 21 april: eerste paasdag, naar De Panne en De Haan aan Zee
Vanmorgen lopen we toch weer naar het Mijnplein. Op de hoek met de Groentemarkt zagen we een andere brasserie en die gaan we uitproberen op het gebied van ontbijtaanbod. We nuttigen er een zeer prima paasontbijtje. Dan lopen we via de Visserskaai naar het station. We kopen twee dagkaarten voor tram, bus en metro en pakken de kusttram naar het zuiden. Anderhalf uur later weten we dat alle badplaatsen die we doorkomen onderling inwisselbaar zijn en zijn we in De Panne. We drinken koffie op de boulevard en aansluitend lopen we een stukje rond. Veel is er niet te beleven (behalve zon en wind en strand en allemaal dezelfde winkeltjes) en dus nemen we de tram terug. In Oostende blijven we zitten en we rijden door naar De Haan. Daar is veel onveranderd, al is het er wel drukker. We nemen een drankje op de boulevard en lopen ook daar een rondje. Terug naar het station zien we geen redelijk restaurant waar we willen zitten, dus hebben we rond zes uur de tram terug naar Oostende. Op de Visserskaai is een restaurant dat een aardig menu aanbiedt. We eten garnaalkroketten, entrecote en tiramisu, terwijl we uitkijken op de Visserkaai en de kramen die sluiten en het voorbijkomende publiek en verkeer. In het Iers café is het nog altijd rustig en besluiten we de dag.Zaterdag 20 april: Oostende
Ik ben rond half acht wakker. Een half uur later gaat ergens in het gebouw het brandalarm af. Vijftien seconden later is het geluid weg. Nog weer vijf minuten verder klopt de jongen van de receptie bij ons op de deur. Blijkt dat het ’t brandalarm in onze kamer was. De Vrouw had gedoucht en er kwam nogal veel damp de kamer in. De jongen gaat het oplossen. Buiten gaan we op zoek naar een ontbijttent. Het is zonnig en we lopen het Wapenplein over naar het Mijnplein. Daar had De Vrouw gisteren een biologische ontbijttent gezien, maar die is gesloten. Op het plein zit wel iets anders. We eten er een eenvoudig broodje en drinken er slappe koffie. Niet zo heel goed, dus. We lopen naar de lokale Toeristeninformatie voor toeristeninformatie. Her en der in de stad zijn muurschilderingen en die gaan we deze dagen opzoeken. We lopen naar de Mercatorhaven en vinden een brasserie. Daar koffie. Aan de overkant van de haven is een of andere voedselmarkt. We kopen er gedroogd fruit en gaan dan via de haven naar de Visserskaai. Daar pakken we het gratis pontje naar het Maritiem Plein. De overtocht duurt nog geen vijf minuten. Op het Plein (het is een soort schiereiland) is niet veel te zien, behalve wat oude dokken, een muurschuldering en een zwik bunkers. De Vrouw ontdekt een streekproductenwinkel in een of ander fabrieksgebouw. We raken aan de praat met de uitbaters en bestellen een bordje charcuterie en koffie. Dat nuttigen we in de zon. Vervolgens pakken we het gratis pontje terug. De Vrouw wil graag wat winkelstraten bezoeken. De ooit zo mooie James Ensorgalerij staat grotendeels leeg en valt nogal tegen. We sjouwen nog wat rond, bezoeken de Sint Petrus en Sint Pauluskerk, drinken iets op een terras op het Sint Petrus en Sint Paulusplein en vervolgens bij een brasserie aan het eind van de Adolf Buylstraat. we hebben nog even voordat we gaan eten, dus nemen we plaats op een bank aan de Albert I-promenade en kijken uit over strand en zee. Zes uur melden we ons in restaurant Belle de Jour. We eten risotto met champignons en noten, wijting op een bedje van aardappel, radijs en groene asperges. Het is echt heel goed. En volledig biologisch. We mogen tot acht uur gebruik maken van de tafel, daarna is hij gereserveerd. We kopen en eten ons nagerecht – verschillende soorten ijs – op straat. Nogal een afknapper. In het Iers café is het opnieuw erg rustig. We zitten er tot half elf en gaan dan terug naar het hotel en bed.


• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment