bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-05-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zondag 5 mei 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 19:11bazbo 0630: Kentigern – Kentigern
Alleraardigste plaat uit 1979 van Brits bandje. Heeft maar een elpee gemaakt en van die elpee is maar een persing. Deze dus. Het materiaal op de plaat is op zich niet zo opzienbarend: Veelal traditionele fiedelfolk, met gitaren, fiddle, whistles, pipes, bodhran en zowaar een vrouwenstem. Het is zeker niet slecht, maar het stijgt niet boven iets anders uit. En dat is jammer, want veel van de stukken zitten toch complexer in elkaar dan je in eerste instantie doet vermoeden. Zo staat het openingsstukje Cullen Bay bijvoorbeeld in 5/4 en dat is een lastige maatsoort om op te dansen. Hoogst aangenaam om eens te horen, deze plaat.

0630bazbo 0629: Ferre Grignard – Ring, Ring, I’ve Got To Sing
Ferre Grignard? Nooit van gehoord. Blijkt een Antwerpse skifflezanger te zijn. Geweest, want hij overleed al in 1982. (Dank, wikipedia!) Puntige, bluesy en folkachtige liedjes à la Dylan in zijn begintijd met af en toe een wat country/westernachtige inslag. Dit album verscheen in 1966 onder de titel Ferre Grignard en werd later onder andere titels heruitgebracht. Het titelnummer en My Crucified Jesus maakten hem in bepaalde kringen legendarisch. Hoe De Vrouw erbij kwam om dit ooit (in de jaren tachtig) te kopen, weet ik niet. Ze heeft een heruitgave van de plaat uit een onbekend jaar.

0629bazbo 0628: Michel Fugain – 20 Grands Succes
Meer van de Big Bazar en Le Compagnie, onder leiding van de heer Michel Fugain. Meer van hetzelfde, eigenlijk. Dit is een Nederlandsche verzamelaar uit 1978 en er zijn twee uitgaven van. De ene is op blauw vinyl en het moge duidelijk zijn: De Vrouw heeft de andere. Het bonte gezelschap van Fugain (veel negerts) deed het opmerkelijk goed ook buiten Frankrijk, ook bij Rudi Carell.

0628bazbo 0627: Michel Fugain et le Big Bazar – Numero 4
Waarom heb ik dit bij de folk/volksmuziek gezet? Omdat het hitje Le Printemps een wat folky toets heeft? Het past beter gewoon bij de pop. Wat maakt het uit. Dit album komt uit 1976. Uit de hoesinformatie word ik niet veel wijs. De meeste stukken heeft meneer Fugain aan meegeschreven, wie de muzikanten en zangerts zijn, blijft een raadsel. Wel is er ene meneer Jean Bouchéty van de Direction Musicale en de arrangementen en de dirigeerstok, dus ik vermoed dat deze meneer een tamelijk grote klauw in de BigBazarpap heeft. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat alle informatie op een binnenhoes staat die bij het exemplaar van De Vrouw, een Franse uitgave uit het jaar van verschijnen, ontbreekt. Vrolijk is het allemaal zeker. Fijne jarenzeventigpositivopop. En: ik ontdek dat er naast Le Printemps nóg een hitje op staat.

0627bazbo 0626: Folkstow – Danish Folk
Fiedeldiedelfolk uit 1980. Vijfkoppig bandje. Drie koppen uit Nederland, de andere twee uit Denemarken. Er is maar een uitgave van deze elpee, op het Stoof label, door het Munich bedrijf, destijds gevestigd in Bennekom. Drie fiddles, een tweetal mandolines, gitaren en een accordeon en spaarzaam wat zang. Leuk wel, eigenlijk.

0626
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment