bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

29-06-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – vrijdag 28 juni 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 07:33bazbo 0685: Various – Rhapsody In Blue
Tja, waar zet je dit neer? Bij klassiek? Bij jazz? Bij verzamelplaten, maar. Een echte titel heeft deze elpee uit 1981 niet. Kant 1 is gevuld met het oerbekende Rhapsody In Blue (Gershwin) en het mooie en meeslepende Street Music (William Russo). Op plaatkant twee is Arthur Fiedler & The Boston Pops orkest te horen met drie stukken van Scott Joplin, waaronder het uitgemolken The Entertainer maar ook het gave Maple Leaf Rag, ook iets van Eubie Blake en Euday L. Bowman, en ten slotte het Alexander’s Rag Time Band van Irving Berlin. Leuk allegaartje dat toch bij elkaar past. Ik kocht deze elpee op 28 september 1983. Dat moet in mijn donkere Tilburgtijd geweest zijn. Zo donker is deze plaat echter niet. Eerder leuk lichtvoetig.

0685bazbo 0684: Stanvaste Singers – Oh Happy Day
Waarom staat dit bij de verzamelplaten? Het is een plaat van Stanvaste Singers (nooit van gehoord), nota bene een Nederlandsche aangelegenheid. Zal wel komen doordat er allerlei gospels op staan. Van Kumbaya tot He’s Got The Whole World en van Michael Row The Boat Ashore tot aan het titelnummer. Is deze van De Vrouw? En wat zal ik eens zeggen over de prestatie van dit koor en ensemble op het Arcadelabel uit 1981? Laat ik volstaan met een woord: tenenkrommend.

0684bazbo 0683: Various – Woman In Love
Deze is van De Vrouw. Vraag me ook af waarom ik (man) dit zou kopen. Niet dat het slecht is wat er op deze dubbelelpee uit 1980 staat, wel tamelijk zwijmelkwijlerig. Er komt van alles voorbij, niet alleen vrouwelijke zangerts, ook mannen en bandjes. Aardig om te horen, daarna snel de kast weer in.

0683bazbo 0682: Various – 50 Jaar Philips Personeelswinkels – P.W. 1930-1980
Verjaardagscadeautje van mijn vader! Op 17 mei 1980 gaf hij mij deze elpee. Hij heeft hem gekocht in de Philips personeelswinkel, net zoals veel huishoudelijke apparatuur bij ons in het ouderlijk huis. Niet gek, want Onze Vader werkte voor een zeker bedrijf. Op deze elpee een bonte mengelmoes van artiesten en muziekstukken. Van Gheorghe Zamfir tot BZN, van Earth&Fire tot Luv’. Erg, maar ook weer niet heel erg. Er is maar één enkele uitgave van deze elpee (goh) en die heb ik dus. Op het Philips-label. Is er iemand verrast?

0682bazbo 0681: Various – Chalawa meets Chapter XII
Beetje slome jazzdubraggae, dit. Twee verschillende bands – Chalawa en Chapter XII – op deze plaat. De ene mag vier stukken spelen, de ander twee. Geen idee hoe we hieraan komen. Zal ook wel uit een ‘erfenis’ van iemand komen en nooit weggemikt. Er zijn drie uitvoeringen van deze elpee uit 1979: eentje uit Nederland en twee uit België. Ik heb hier de Belgische op rood vinyl. Toch nog iets leuks aan deze plaat.

0681
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment