bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-07-2019

B-log: 6 t/m 12 juli 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 06:54Vrijdag 12 juli: van Apeldoorn naar Schwerin
05.15 op. Het lijkt wel een werkdag. Is het niet. We zijn heel snel ingepakt en om half acht gaan we naar het station. We hebben de trein van acht uur. Het is redelijk kalm in de coupé, maar ver weg zitten en staan jongeren en die praten heel luid en dat hoor ik tegenwoordig heel goed. Het vraagt een andere manier van luisteren en filteren. De overstap in Osnabrück duurt iets langer. De trein heeft vertraging; bovendien blijken de reserveringen niet te gelden. Komt waarschijnlijk doordat de trein hiervóór uitgevallen is. Het is dan ook heel druk. Ik weet een zitplaats voor De Vrouw te vinden; zelf blijf ik staan. Na een uurtje komt er een plekje vrij. De coupé is vol, maar het is er wel heel rustig, bijna stil. In Hamburg hebben we slechts drie minuten overstaptijd. Gelukkig staat onze aansluitende trein op hetzelfde perron. We halen het net. Dit is een heel volle trein met veel rumoer. Het valt me mee dat ik er niet doodmoe van word. Om twee uur zijn we in Schwerin. Buiten regent het plens. We drinken daarom koffie op station. Een half uurtje later is de ergste regen weg. Af en toe valt er nog een drupje motregen. We lopen van het stationsplein naar de plas, die Pfaffenteich blijkt te heten (en zowaar een rondvaartboot heeft). Daar lopen we een stuk omheen, tot we in de Apothekerstrasse komen. Het hotel hebben we snel gevonden. Wat blijkt? We hebben een soort appartement met twee kamers en een badkamer. Even uitblazen en inrichten. Dan gaan we naar buiten. We lopen langs de Pfaffenteich naar het oude centrum. Op de Markt is de toeristeninfo. We lopen een klein stukje en zien het Schloss Schwerin liggen. In café Prag drinken we iets en daarna wandelen we verder een rondje door het centrum. Al snel hebben we door dat het centrum van Schwerin niet groot is en we vragen ons af wat we hier drie hele dagen moeten. Langzaam ontstaan plannen. Vlakbij het Marienplatz vinden we een Duitsch Brauhaus. Daar eten we, voor mij een notenburger die erg goed is. In de Mecklenburgstrasse zagen we een grote ijszaak en daar nemen we ons nagerecht. Tien uur zijn we terug in het hotel. Even alle indrukken verwerken en dan gaan we slapen. 
Muziek vandaag: Nocturne – The Piano Album (Vangelis)Donderdag 11 juli:
Nog voor half zeven ben ik op. Redelijk geslapen. Koffie. Webstek. Van alles. Koffie met De Vrouw. Ook vinyl. Halverwege de ochtend wandel ik naar de biowinkel voor echt de laatste dingen. Thuis vinyl. Koffie en lunch met De Vrouw. En vinyl. Na een afwasje stappen we op de fiets en we rijden naar de hoorwinkel. Ik vertel mijn ervaringen: er is veel dat helpend is, maar ook veel dat eerder storend werkt: de balans en de kleur van het geluid. Vervolgens krijg ik een andere set aangemeten. Vanaf het moment dat ik ze in heb en ze werken, weet ik dat het anders is. Minder storende (bij)geluiden, warmer van klank, anders. Ik ben benieuwd. Deze mag ik dik drie weken gebruiken en ik ga mijn ervaringen nauwkeurig bijhouden. Thuis pakken we de spullen voor de komende twaalf dagen bijeen en ik richt de koffers al grotendeels in. Dan lees ik de krant op het balkon. Eind van de middag maak ik avondeten. Ik kook linzenpasta, bak spek en bosui en paprika en ham en sla, doe er knoflookroomkaas en amandelmelk doorheen en vervolgens de pasta. Ook bak ik runderlapjes. Ik zet het op tafel met de salade en fruitsalade van gisteren en we maken alles netjes op. De afwas is niet zo heel groot. Webstek, lezen en luisteren. Kwart over tien zet ik de wekker en ga ik slapen.
Muziek vandaag: Siwan – Nahnou Houm (Jon Balke), Cenotaph (Bass Communion), Symphonie Nr. 9 in C-Dur (Schubert), Rite Of Spring (Stravinsky), Pianoconcert nr. 1 (Tchaikovsky), Suites (Tchaikovsky), Symphony Nr. 6 ‘Pathétique’ (Tschaikowsky), Moonchild – A Deep Journey Into The Poetry And Music Of Greg Lake (Annie Barbazza & Max Repetti), Le Sacre Du Travail (The Tangent), 5 Klavierstücke (Irmin Schmidt)Woensdag 10 juli:
Niet zo goed geslapen. Zes uur wakker en op. Webstek. Half acht ga ik mijn ronde hardlopen. Het is koud! Schijnt dat het vannacht een paar kilometer oostwaarts aan de grond heeft gevroren. O. Lopen gaat redelijk, weer een iets langere route met een enkele pauze ver over de helft. De volgende ronde hardlopen is in Duitsland, dat u het weet. Thuis even op adem, dan wat lezen. Koffie met De Vrouw. Ook vinyl. Dan wandel ik naar de biowinkel en de slager voor de laatste boodschappen voor de vakantie (hoop ik). De Vrouw gaat uit lunchen; ik ga het schilderwerk van gisteren afmaken. Ook vinyl. Het is snel klaar. Ik hang was op, lunch en ook vinyl. Dan werk ik de aantekeningen van gisterenmorgen uit en maak ik mail naar onze gastfamilie in Duitsland over aankomsttijd aanstaande dinsdag. De Vrouw komt thuis. Ik lees een boek uit en vervolgens de krant. Ook trek ik koffers tevoorschijn en maak die leeg (we bewaren ze met veel spullen erin die we niet veel nodig hebben). Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een fruitsalade van ananas en mango. Dan een salade van bosui, komkommer, radijs en kerstomaat. Vervolgens bak ik champignons, bosui, paprika en courgette. Erbij bak ik gevulde varkenslappen. Dit alles zet ik op tafel. We eten het op. Je blijft je verbazen. De afwas is niet al te groot, het afval is snel naar de containers weggebracht en dan werk ik de webstek bij, lees en luister ik tot het half elf is.
Muziek vandaag: Silhouettes (Klaus Schulze), Mussorgsky: Pictures At An Exhibition (Svatislav Richter), Mussorgsky: Pictures At An Exhibition (Vladimir Ashkenazy / Zubin Mehta), Piano Works vol I (Erik Satie), Piano Works vol II (Erik Satie), You Can’t Do That On Stage Anymore vol. 2 (Frank Zappa), The Regal Bastard (Nad Sylvan)Dinsdag 9 juli:
Nog voor half acht op. Koffie, lezen. De Vrouw is ook vroeg op. Ook vinyl. Eind van de ochtend ontmoet ik Joep en we lopen naar het kantoor van een organisatie, iets verderop. Daar overleggen we over een volgend project van Kunst-Zinnig-Brein; ik help hem met ordenen, zodat hij stap voor stap zijn werk kan gaan doen. Half een weer terug. De Vrouw heeft schilderwerk gedaan: na twee jaar waren er een paar plekken op kozijnen en meubels waar de verf vanaf was. Nu niet meer. Morgen doe ik twee laatste stukjes: een vergeten kozijn en een nare vocht op het plafond van het balkon. Lunch en vinyl. Afwas. Halverwege de middag nemen we de trein naar Deventer. We wandelen wat door winkelstraten (, kopen een jasje) en belanden uiteindelijk op een terras op de Brink. Daar eten we champignonburger, steak en ijs. Het is er rumoerig, dus zet ik mijn gehoorondersteuning op een ander programma. Ik hoor De Vrouw iets beter, maar ook andere stemmen om mij heen luider. Dat lijkt me niet de bedoeling en het is verre van prettig, dus zet ik het programma na een paar minuten weer uit. Begin van de avond zijn we bij onze financieel adviseur. Een externe deskundige houdt een klantlezing over vermogensopbouw. Interessant. Ik zit vooraan en kan hem goed verstaan en volgen, dus in dit geval werkt de gehoorondersteuning prima. Pas om half twaalf thuis.
Muziek vandaag: Visions (Of Paradise) (Rick Wakeman), Wind Music (Beethoven), Water Music (Handel), Eine Kleine Nachtmusik (Mozart), Piano Concerto no. 13 (Mozart)Maandag 8 juli:
Eerste vakantiedag. Gelijk maar om zeven uur op en een uurtje later hardlopen. Een langere route, wat wegopbrekingen. Niet erg. Een extra wandelpauze. De Vrouw gaat vandaag naar haar Zus. Ik lees, verwerk wat foto’s, ook vinyl en krijg telefoon van de reumatoloog. Hoe het de afgelopen vier weken is vergaan. Welnu, de eerste week had ik vooral pijn van de injectie, de twee weken erna voelde ik niet veel verschil en nu, in de vierde week, merk ik dat de druk wat van de knokkel van mijn gewricht af is, ook na inspanning (typen) doet het minder pijn, de zwelling blijft. O. Ze vraagt wat of we met de andere zwellingen gaan doen, want aan mij de keuze of ik die ook geïnjecteerd wil. Ik zeg dat ik het wil, als het me net als deze wat verlichting geeft. Dat kan ze me natuurlijk niet beloven, maar waarschijnlijk gaat het net zo. Ze stuurt me een uitnodiging. Fijn. Ik lunch. Ook vinyl. Dan fiets ik naar Onze Vader. Het gaat heel goed met hem. We drinken thee, kletsen bij en nou ja, kletsen bij. Kwart voor vijf ben ik weer thuis. Ik ga avondeten maken: een grote salade van spitskool en mandarijn, een knoflookyoghurtmayosaus en een fruitsalade van aardbei. Ik warm de chili van donderdag en de vistomatensaus van zaterdag op, bak stroganoff- en limousinhamburgers, zet alles op tafel. We eten alles op. Dan was ik af. Vervolgens lees ik de krant, werk ik de webstek bij en lees en luister ik. Geen nieuwe inzichten vandaag voor wat betreft de gehoorondersteuning. Kwart over tien slapen.
Muziek vandaag: Beyond Even (1992-2006) (Fripp & Eno), 25 Jaar Popmuziek 1969/1970 (allerlei), Golden Soul Hits Of The 60’s (allerlei), 20 Songs To Remember (allerlei), Alfred Brendel – Piano Sonatas & Concerto (Beethoven), Patrick Moraz (Patrick Moraz), Manga (Mayra Andrade), Teide 2390 (Nosound), The Sum Of No Evil (Limited Edition) (The Flower Kings)Zondag 7 juli:
Zeven uur wakker en op. De computer doet het niet. Al wat langer kuren: er is spanning, allerlei lampjes branden op desktop en toetsenbord, maar geen signaal naar beeldscherm. De afgelopen weken startte ik hem dan opnieuw op en deed-ie het weer. Nu niet. Drie keer proberen. Dan maar laten rusten. Ik drink kofie en lees. Dan zet ik de computer nog een keer aan: hij doet het. Fijn. Ik wil zachtjes doen met van alles omdat De Vrouw nog slaapt, maar ik kan niet horen of ik zachtjes doe, want mijn gehoorondersteuning versterkt van alles. Ik hoor het tikken van de klok, klikjes van de toetsen op het toetsenbord; muziek klinkt blikkerig. Ook vinyl. Later meer koffie, met De Vrouw op het balkon. Ook vinyl. De Zoon is er om bijna half twee voor lunch. ‘Tot in Duitsland,’ zeggen we bij het afscheid. Na afwas, was en stofzuigen wandelen we naar het station om een OV-product op te halen. Ik loop dan nog verder naar een supermarkt voor wat vergeten zaken. Vervolgens loop ik langs het kanaal naar het Marktplein; er moet een evenement gaande zijn, gezien het lawaai, en ik wil weten en testen hoe het is om ter plekke het geluid te ervaren. Welnu, er zijn nog geen vijftig mensen en de geluidsinstallatie staat zó hard, dat het me pijn doet. Dat zou het zonder gehoorondersteuning ook doen, dus veel verder ben ik niet. Het internationale festival in het Oranjepark stelt ook niet zo veel voor en is heel rustig, op de drukke uitgaanspleinen is het doodstil en dus ga ik terug naar huis. Daar nog wat lezen op het balkon. Ik maak avondeten. Eerst een salade van bosui, koolrabi, komkommer en wilde tomaat. Vervolgens een kormacurry van champignons, rode ui, bosui, peper, knoflook, paprika, courgette en amandelmelk. Ook bak ik biefstukken. We eten het allemaal op en ik was weer af. Webstek, lezen, luisteren. Half elf slapen.
Muziek vandaag: The Essential Fripp & Eno (Fripp & Eno), Evening Star (Fripp & Eno), Hits Of The Sixties (allerlei), Warm Aanbevolen 1987 (allerlei), Now – Smash Hits Of 80’s (allerlei), Instant Delivery (The Flower Kings), Continuum – Construct III (Bass Communion)Zaterdag 6 juli:
Kwart over zes op. Een uurtje later ga ik hardlopen. Het is aardig weer, dus ik kies weer eens de wat langere route door rustige parken en straten. Het lukt nog heel aardig ook. Thuis wat lezen op het balkon. Rond half tien ga ik naar de markt om vis en fruit te kopen. Ook dat lukt. Het is niet heel druk en ik heb niet echt iets bijzonders als het gaat om het geluid bij mijn hoorondersteuning. Koffie met De Vrouw op het balkon. Dan naar de bioslager en super. Ook geen bijzonderheden, behalve dat alles nog steeds heel blikkerig klinkt en ik geluiden hoor die ik helemaal niet wil horen. Stemmen en mensen verstaan lukt wel heel goed, dus dat is fijn. Thuis nog een keer koffie op het balkon. Dan merk ik dat een van de apparaatjes helemaal niet werkt. Ik herstart ze een paar keer, probeer een nieuwe batterij, maar het helpt niet. Barst, moet ik vanmiddag toch terug ermee. Dan doet-ie het opeens weer wel. Nou ja. Goedkope meuk? Niet te snel oordelen, eerst langere tijd ervaren. De Zoon is er om kwart voor een voor lunch. Erna was ik af en schrob ik een vochtplek op het balkon weg. Niet, dus. Morgen opnieuw sauzen. Ik wandel naar een supermarkt voor wat laatste spullen. Thuis nog wat lezen op het balkon. Beneden op straat – bijna voor onze deur – rijdt een nogal dronken meer op zijn fiets iemand overhoop. Wacht, die meneer lag hier exact op dezelfde plek eergisteren toch ook? Toen belde iemand 112 en kwamen politie en ambulance om hem op te halen. Vandaag geen politie. Meneer staat op, wil weg fietsen, valt opnieuw, gaat tegen een muur staan en vervolgens zien we precies hetzelfde als eergisteren. Bijna een uur probeert hij zich staande te houden, dan zakt hij om en blijft hij zitten en komt iemand hem helpen. En ja hoor, een ambulance haalt hem op. Ben benieuwd of hij er overmorgen ook weer is. Nee, dat is flauw; het is allemaal triest genoeg. Ik ga avondeten maken. Oven verwarmen op 190 graden, uien snipperen, bakken, tomatenblokjes erbij, wat kruiden en laten inkoken, mooie Victoriabaarsfilet in een schaal, oppeperen, opzouten en dan de saus eroverheen en vijfentwintig minuten in de oven. Vervolgens een fruitsalade maken van watermeloen en aardbei. De vis is uitzonderlijk mooi gelukt. We eten de fruitsalade met verschillende soorten ijs als nagerecht. Kleine afwas. Ik bel Onze Vader; het gaat heel goed met hem en we spreken af dat ik hem maandagmiddag kom opzoeken. Webstek, lezen, luisteren en rond half elf weer slapen.
Muziek vandaag: Equatorial Stars (Fripp & Eno), Expressions – The Singers And Their Songs (allerlei), It’s A Live-In World – The Anti-Heroin Project (allerlei), Something Else From The Move (The Move), ReInvention (Gryphon), Alexandrine (Grice)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment