bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-07-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – vrijdag 5 juli 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 19:24bazbo 0695: Various – Pat Metheny – Absolutely Live
Dit is een rare. Op de hoes staat Pat Metheny Absolutely Live, maar het is een verzamelaar. Het album begint met een malle aankondiging; een of andere Fransman kondigt in het Engels (mét heerlijk lachwekkend accent) Metheny aan, die vervolgens één nummerke te gast speelt bij The Heath Brothers. Daarna horen we twee livestukken van The Dave Brubeck Quartet, waaronder Blue Rondo. Op plaatkant twee nóg een Brubeckstuk, gevolgd door drie nummers van B.B. King. Thrill Is Gone kent iedereen van hem; ik vind Paying The Cost To Be Boss ook fijn. Deze plaat verscheen oorspronkelijk in 1984 onder de titel Live In Concert onder de naam van de vier acts op de plaat. Er bestaan meerdere versies van (er is er ook eentje die Move To The Groove heet, naar het nummer dat Metheny/HeathBrothers spelen) en ik heb een goedkope Britse uitgave, printed in West-Germany. Volgens Discogs komt hij uit 1988, maar ik kocht ‘m toch echt op 8 augustus 1985.

0695bazbo 0694: Various – Warm Aanbevolen 1985
Nog eentje in de reeks. Dit keer 1985. Jazeker, toen ook een Platen10daagse. Deze keer staat hij vol met andere meuk. Van Toots tot Stenberg&VanZweden en van Dolly Parton tot Tears For Fears. Laat nou die laatste het enige leuke van de plaat brengen. Verder is het allemaal niet erg. Wat een jaar.

0694bazbo 0693: Various – Warm Aanbevolen 1984
Volgende in de reeks. Dit keer was er ook een Platen10daagse in 1984. Deze moet eveneens van De Vrouw zijn. Met dit keer medleys van The Star Sisters en The Deep River Quartet. Daarnaast meuk van Mezzoforte, Fausto Papetti, Lori Spee, Air Supply en weet ik veel wat nog meer allemaal. Het geeft allemaal helemaal niets en het kan me ook volledig geen bal schelen. Wat een jaar.

0693bazbo 0692: Various – Warm Aanbevolen 3
Onze eerste in de Warm Aanbevolen-reeks. Er volgen er nog wat. Was destijds een cadeautje ter gelegenheid van de Nederlandsche Platen10daagse. Dit is de aflevering uit 1983 en deze is van De Vrouw. Er staat verschrikkelijk spul op, met als hoogtepunt mevrouw Stenberg. Maar ook: Knopfler, Fay Lovsky en Paco de Lucia. Het geeft allemaal niets. Wat een jaar.

0692bazbo 0691: Various – The Original Honky Tonk Piano
Oja, deze had ik ook. Geweldige plaat. Opnames uit de periode 1920-1932. Hoe kwam ik er toch bij om dit te kopen op 30 september 1983? Dat zat zo. Ik was in die tijd helemaal verslaafd aan het werk van Keith Emerson. De Grote Toetsenist verwerkte allerlei honkytonkinvloeden in zijn spel en composities, dus moest ik op zoek naar de ‘originelen’. Meade Lux Lewis en Cow-Cow Davenport waren de groten in het genre en op deze elpee uit 1983 staat hun werk, plus dat van enkele andere gasten die honky tonk piano speelden. Er zijn twee versies van dit album op Classic Jazz Masters en ik heb degene die in Nederland is gefabriceerd. Het betreft hier historische opnames, niet altijd hifi, maar altijd amusant. Fijn werk.

0691bazbo 0690: Various – I Need You – 28 Romantic Popsongs
Hm, deze is absoluut niet van mij. Van De Vrouw? Durf het haar niet te vragen. Straks komt ze nog in een romantische bui. Op deze dubbelaar uit 1983 (van Nederlandsche makelijk, jaja) allerlei grote namen met hun grootste kwijlhits. Wat idealistisch anti-oorlogsliedje Surrender van Jon Anderson er dan op moet, of Africa van Toto, is mij een raadsel. Wel de leukste liedjes van de plaat, samen met Donna (10CC). Wacht, De Vrouw komt binnen. Ze zegt: ‘Deze is van mij. Want ik weet precies de volgorde van de liedjes.’ Geeft niet, schat.

0690
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment