bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

28-08-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – dinsdag 27 augustus 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 20:04bazbo 0764: Paul Robeson – Negro Spirituals
Maar liefst vijf negerspiritualiën op dit plaatje uit 1963. Dat is wel grappig, want toen was mijn oudste broer net geboren en werkte mijn moeder (volgens mij) niet meer bij de Geïllustreerde Pers. Dit plaatje moet ze dus later hebben gekregen of zelfs gekocht. Op de hoes staat een leuke negerdame, maar de zanger blijkt een vent! Opener Joshua Fought The Battle Of Jericho is fenomenaal en ik wil het ‘And the walls came tumbling down’ liefst keihard meezingen. Ik moet mijn stem echter sparen, want na nog drie mooie liederen komt het magistrale Jerusalem, misschien wel een van de mooiste hymnes ooit. Ook dit plaatje draaiden we vroeger thuis in mijn jongensslaapkamer nooit, maar toen ik het later nog eens afspeelde hoorde ik pas de schoonheid ervan.

0764bazbo 0763: Koor van de Zwarte Zee Kozakken olv Sergey Horbenko – Russische Liederen
Ik herinner me niet dat we deze veel draaiden vroeger. Het is dan ook loodzware kost en klinkt voornamelijk heel donker. Bij nadere beluistering vind ik het wel intrigerend, maar echt lekkere zomermuziek is het niet. Gelukkig niet te vinden op YouTube.

0763bazbo 0762: De Primavera’s – Veelgevraagde Nederlandse Liedjes
Nog zo eentje uit de Margriet Discotheek. Dit zijn vier klassiekers: De speelbal, Diep in mijn hart, Grootvaders klok en Moeder, jouw zilveren haren, – en nu citeer ik de hoestekst – ‘op voortreffelijke wijze vertolkt door de nieuwe ontdekking De Primavera’s’. Je houdt je hart vast. Dit komt eveneens uit 1960.

0762bazbo 0761: Various – Feest-potpourri
De Margriet-discotheek. Dat zat zo. Eind jaren vijftig en beginjjaren zestig werkte mijn moeder bij de Geïllustreerde Pers in Amsterdam, op de redactie van de Margriet. Het tijdschrift gaf in die tijd wat 45-toerenplaatjes uit en er staan er wat in de verzameling van mijn moeder. De eerste die boven komt is deze feest-potpourri uit 1960, uitgevoerd door een koor onder leiding van Marinus van ’t Wout en een orkest onder leiding van Johnny Ombach. Zij brengen toch maar mooi op kant A: Lang Zullen Ze Leven / Ze Leven Hoog / Daar Moet Op Gedronken Worden / O Ja Wij Willen / Dat Gaat Naar Den Bosch Toe / Wie Zal Dat Betalen / Zoete Lieve Gerritje / Want Zolang Als De Lepel In De Breipot Staat / For He’s Jolly Good Fellow / Maar Ach Liefste Der Meisjes Treur Dan Toch Niet / Hej Hej Meisjelief / Van Je Hela Hola Houdt Er De Moed Maar In / De Zilvervloot / Er Is Nog Nooit Een Vrijgezel Gestorven / Omdat Het Zo Lekker Is / Hoeperdepoep / Sari Marijs / T’s Mooi Geweest en op kant B: Gertjie / ‘N Scheepje In De Haven Landt / Wij Leven, Wij Leven Blij / Ik Heb M’n Wagen Volgeladen / Rije, Rije, Rije In M’n Wagentje / Twee Emmertjes Water Halen / In Een Blauw Geruite Kiel / In Naam Van Oranje Doe Open Die Poort / Wie Gaat Mee, Gaat Mee Over Zee / Ek Wil Jou He, Ek Sal Jou Krij / Lang Zullen Ze Leven / Zij Leven Hoog / Ein Prosit. Dat je het even weet. Helaas is dit nogal een golfplaatje en niet meer te draaien.

0761
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment