bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

03-09-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zondag 1 september 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 20:48bazbo 0775: Various – Music For The Millions no. 3
Drie wereldberoemde stukken op deze EP uit 1960. Schuberts La Pastorella (door de Wiener Sängerknaben!), Beethovens Für Elise en de beroemde Bloemenwals uit De Notenkraker van Peter Iljitsj. Allemaal zeer leuk, behalve dat koorknapengedoe dan. Hiermee is de verzameling 45-toerenplaatjes van mijn ouders ten einde. De volgende keer starten we met de 45-toerenplaatjes die De Vrouw en ik ooit zelf kochten. Dat belooft wat!

0775bazbo 0774: The Pro Musica Choir – Bach: Jesu, Joy Of Men’s Desiring
Deze draaiden we wel eens en dan vooral de A-kant. De begeleidende orgelpartij hoorden we wel eens bij ons in de kerk, vandaar! Het is dan ook een beroemd werk van meneer Bach: de cantate BVW 147. We hebben hier een EP van Nederlandsch fabrikaat uit 1960. Op de B-kant staat iets van Händel en nog iets van Händel. Kan het ook schelen.

0774bazbo 0773: RIAS Knabenchor – An der Krippe
Oei. Het gat zit niet in het midden van dit EP’tje. Het jengelt dus nogal en het valt des te meer op als het orgel speelt. VALS! Niet om aan te horen. Vandaar dan ook dat we dit nooit draaiden, zelfs niet met Kerstmis. Het is een Duitsch plaatje uit een onbekend jaar. Stille Nacht en O Tannenbaum en meer van die kerstmeuk staat erop. En kerkklokken. Niet op YouTube te vinden, gelukkig.

0773bazbo 0772: Mozart – Eine Kleine Nachtmusik
Onder de naam Klassiek Kompas bracht Philips begin jaren zestig dit plaatje uit. Op de voor- en achterzijde van de hoes lees je nergens wat er op het plaatje staat. Die hoes bestaat overigens uit een heel boekwerkje, met allerlei reclame en afbeeldingen van andere EP’s en Elpees, maar pas als je het plaatje uit de hoes haalt, weet je dat het hier de befaamde serenade van Mozart betreft, uitgevoerd door ‘Das Niederländische Kammerorchester’. Jaja. Dank zij dit soort plaatjes maakte ik in mijn vroege jeugd wel kennis met allerlei muziek en nu ik dit weer terug hoor, verbaast het me hoe goed het nog klinkt. Ik bedoel: we lieten smurfen meedraaien op het etiket en speelden Dikvoormekaar na: ‘De Groot, die plaat blijft hangen! Doe er dan wat aan, man!’ SKGGGGGratch!

0772bazbo 0771: Dvorak – Slawische Tänze
Een Duitsch plaatje uit 1967, eveneens niet afkomstig uit de verzameling van mijn ouders, maar zelf gekocht op 30 september 1989. Dvorak maakte veel werken gebaseerd op volksmelodieën en hier hoor je dat heel goed. Op dit EP’tje staan nummers 1, 7, 8 en 15. Vooral nummer 15 blinkt uit.

0771bazbo 0770: F. Chopin – Polonaise No. 6 in A Flat Major Op. 53 ‘Heroic’
Jaaa! Dit was een topper in mijn jongensslaapkamer! Dit plaatje heb ik dan ook helemaal grijs gedraaid. Vooral de A-kant en het verbaast met hoe goed het nog klinkt. Iedere keer als we het draaiden zongen we op de melodie allerlei gore teksten à la: ‘Ik heb een BAH gedaan!’ Later ontdekte ik dat John Cleese met Monty Python op dit stuk een tekst had gemaakt over Oliver Cromwell. Ook leuk, maar heel anders. Chopin’s Polonaise No. 6 blijft majestueus. Op de B-kant vinden we een wals en een mazurka. Ook leuk, maar doodsaai in vergelijking met. Het plaatje verscheen oorspronkelijk in 1958 in Denemarken, maar wij hebben een Nederlandsche versie uit een onbekend jaar, waarschijnlijk begin jaren zestig.

0770bazbo 0769: Brahms – Hongaarse Dansen 1, 2, 3, 5 & 6
Geinig dit! Brahms kon fijne dingen maken. Dit is opzwepend, vrolijk, ‘catchy’. Hans Swarovsky dirigeert het Weens Opera Orkest op deze EP uit 1961. Eigenlijk hoort dit niet in de verzameling van mijn ouders, want we kochten dit zelf op 30 september 1989. Waar en waarom? Geen idee. Maakt niet uit.

0769
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment