bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-09-2019

B-log: 21 t/m 27 september 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 06:20Vrijdag 27 september:
Half zeven uit bed. Koffie. Dan de werklaptob aan en alvast wat aan het werk. Half negen pak ik de kapotte koffer in met spullen die ook weg mogen en daarmee fiets ik naar De Zoon. Ik help hem zijn oude tv-kastje in de auto te zetten en samen nemen we kort zijn woning door op spul dat naar de kringloop of stort mag. We vinden wat. Dan rijden we naar de kringloop en de stort. Het meeste mogen we bij de kringloop achterlaten. Uiteindelijk laten we bij het verlaten van het terrein de weegbrug vastlopen, omdat het gewicht dat we hebben gestort te klein is om te wegen. Aha. Mooi. De zoon rijdt terug naar zijn huis; ik fiets van daar af terug naar het mijne. Daar koffie en weer verder met het werk. De Vrouw heeft koffievisite, daarna luncht ze en gaat ze naar buiten voor een boodschapje. Ik lunch iets later, was af en ga dan verder met werk. Ik krijg veel (achterstallige dingentsjens) af. Half vijf doe ik de werklaptob uit. Het avondeten is gemakkelijk: ik zet opnieuw de pan erwtenpompoensoep aan. Wel zachtjes en aangevuld met bouillon, want hij is zeer dik. Zes uur zijn de buren er om te helpen de pan leeg te eten. Dat lukt bijna. Notentaart toe. Ondertussen is het gezellig kletsen. Acht uur is de afwas gedaan. De Vrouw constateert dat haar wond weer open is en dat er veel wondvocht en bloed uit komt. Oei, in de gaten houden en anders maandag nog maar eens naar de verpleegkundige. Ik werk de webstek bij, lees in de PROG die gisteren is binnengekomen en luister. Half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Continuum – Construct III (Bass Communion), My Life In The Bush Of Ghosts (David Byrne & Brian Eno), New Frontier (The Steve Howe Trio), het tweede plaatje – het album Angel’s Egg – uit de doos Love From Planet Gong (Gong), Sylva (Snarky Puppy), Strange Circles (Bokanté), het derde plaatje – het album You – uit de doos Love From Planet Gong (Gong), Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet)Donderdag 26 september:
Wel een wekker, dus gewoon om kwart over vijf op. Op de werkplek veel te doen en dat doe ik dan ook. Ik heb zelfs geen gelegenheid om naar buiten te gaan. Wel ga ik iets eerder weg en op de terugweg haal ik in de muziekwinkel mijn bestelde doos Love From The Planet Gong (Gong), met dertien plaatjes vol van het beste (uit de periode 1973-1975). Ben benieuwd. Kwart voor zes thuis De Vrouw heeft mijn gisteren gemaakte pan erwtenpompoensoep opgewarmd. Dikke boel, wel smakelijk. We tafelen na en ik ga afwassen. De Vrouw vraagt of ik even naar haar wond wil kijken. Die ziet er weer minder mooi uit. Het oorspronkelijke gat is dicht, maar er zijn weer nieuwe plekjes waaruit wondvocht komt. Zorgelijk, dus we houden het goed in de gaten. Zelf is ze wat rustiger en ze weet zich te berusten in de situatie. Ik lees de krant, werk de webstek bij en lees en luister tot het tien uur is geweest.
Muziek vandaag: het eerste plaatje – het album Flying Teapot – uit de doos Love From The Planet Gong (Gong), Depth Of Field (Kaprekar’s Constant)Woensdag 25 september:
Geen wekker, toch om half zeven op. Als ik om half negen naar de Kap loop, heb ik al veel werkzaamheden gedaan. Tien uur wandel ik via de biowinkel naar huis. Koffie met De Vrouw. Ze zit even niet goed in haar vel; het bericht van de verpleegkundige gisteren valt haar tegen; ze wil van alles en vindt dat ze van alles moet, vooral gericht op werk, en dat kan nu niet. Ze is ook gewoon boos. Eind van de ochtend is Marja een uurtje op bezoek. Erna lunchen we. Ik was af, boen de plee en loop dan naar buiten. Enerzijds is het lekker weer (grijs, maar droog en aangenaam), anderzijds ben ik wat dingen vergeten dus kan ik naar twee supermarkten. Thuis lees ik de krant en maak ik avondeten voor vandaag en morgenavond. Rond zes uur presenteer ik een Thaise rode curry met tofu, ui, peper, pompoen, zoete aardappel en courgette (met een restant Marokkaanse schotel van maandag erdoorheen), met daarnaast een salade van bosui, radijs, koolrabi, komkommer en radicchio. Smaakt mooi. Afwas is weer te overzien en erna ga ik hardlopen. Dat lukt redelijk, al moet ik nog steeds op tweederde een korte extra wandelpauze nemen. Thuis werk ik de webstek bij en lees en luister ik en om tien uur is het weer gedaan voor vandaag.
Muziek vandaag: The Pearl (Brian Eno with Harold Budd & Daniel Lanois), Country Airs (Rick Wakeman), diverse 45-toerenplaatjes (zie Twitterberichten hieronder), Super Taranta! (Gogol Bordello), Bowl 2 Harlem Volume 1 (Bowl 2 Harlem), The Kindness Of Strangers (Special Edition) (Spock’s Beard), From The Trees (Peter Hammill)Dinsdag 24 september:
Geen wekker, maar toch om kwart voor zes op. Koffie, beetje werk voor De Kap, webstek voor KZB. De Vrouw is rond zeven uur uit bed. Vanmorgen hebben we nog een afspraak bij de verpleegkundige in het ziekenhuis. De wond ziet er beter uit, maar is nog altijd open. De speciale gaasjes mag ze niet meer gebruiken en we gaan terug naar de betadine. Dringend advies: houd de zes weken voor herstel aan. Klein stukje fietsen mag, maar belast niet te veel. Duidelijk. Iets na negenen loop ik naar een andere bushalte; De Vrouw gaat naar huis. Half elf ben ik op de werkplek. Volle dag vandaag met overleg, allerlei dingen en ook een heleboel dingen niet. Half zes weer thuis. De Zoon is er iets na zessen en De Vrouw serveert de boerenkoolschotel (maar dan met palm- in plaats van boerenkool) en het restant salade van gisteren. Niet slecht, niet slecht. Afwas is weer rap gedaan. Ik lees wat, werk de webstek bij, lees nog wat meer en luister en ik ben heel moe en om tien uur ga ik maar weer naar bed.
Muziek vandaag: Lead Us Not Into Temptation – Music from the film Young Adam (David Byrne), Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet), Ends (Giancarlo Erra)Maandag 23 september:
Ik kom rond kwart over zeven aan op het Willemsplein. De bus was laat, had vertraging. Een paar minuten overstaptijd heb ik nog maar. Op het bankje in de bushalte zit een mevrouw. Ze valt me op. Lange haren, donker geverfd, maar het is helemaal uitgegroeid; bovenop haar hoofd zit zeker acht centimeter grijs, bijna spierwit haar. Ze draagt een lange sportbroek of misschien wel een pyjamabroek, met daaronder badslippers. Daarboven zie ik een gebreide trui en een shawl. Ze heeft twee rugzakken bij zich. Met dat ik in de buurt van het bushokje kom, staat ze op en loopt op mij af. Ze praat luid en zegt iets wat ik niet versta. Het is Engels, yeah. Ze passeert me op een halve meter, buigt plots naar mij toe, roept dan iets naar mij en zwalkt weer verder. Ik schrik niet, kijk haar na. Verderop gaat ze staan leunen tegen een gevel. Luid pratend gebaart ze. Ze loopt verder en ik blijf haar stem horen. Mijn bus komt eraan. Ik stap in. Als ik zit, denk ik terug aan de vrouw. Het raakt me. Iets met mededogen, invoelen en verbijstering door elkaar. Op de werkplek kan ik aan het werk. Goh. Ik doe een heleboel en ook een heleboel nog niet. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en zon. Het is aangenaam. In de middag doe ik nog veel meer nog niet. Half zes ben ik thuis. Even bijpraten met De Vrouw en dan maak ik avondeten: een salade van bosui, radijs, komkommer en tomaat, een Marokkaanse groenteschotel van ui, bosui, paprika, courgette en kikkererwten, een pepersteak. De fruitsalade van gisteren is het nagerecht. Na de afwas ga ik hardlopen. Het lukt niet heel goed, maar het is niet erg. Thuis werk ik de webstek bij en lees en luister ik. Verbaast het iemand als ik schrijf dat ik om tien uur ga slapen?
Muziek vandaag: Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet), End Of The World Party (Just In Case) (Medeski Martin & Wood)Zondag 22 september:
Het is kwart over zeven als ik wakker ben en opsta. Drie kwartier later loop ik buiten mijn ronde hard. Het is al zonnig, maar nog fris. Lopen gaat heel aardig, al moet ik wel een korte extra wandelpauze nemen. Nou ja. Thuis nog even in bed. Dan koffie op de galerij. Niet veel later is De Vrouw daar ook. Huishoudelijk gedoe. Meer koffie op de galerij. De Zoon is er iets na een uur voor lunch. Dan was ik af, stofzuig ik en vervolgens wandel ik het centrum in naar een supermarkt voor een boodschap. Lezen op de galerij. Kwart over vijf maak ik avondeten: een raapstelenstamppot (van aardappel en knolselderij) met spekjes en ik bak lamsshoarma. Ook heb ik knoflookyoghurtmayo en een fruitsalade van aardbei, framboos en braam. De Vrouw heeft een salade van aardappel, kipfilet, bosui, komkommer en tomaat gemaakt. Smaakt goed. Ik was af en breng afval naar containers. Dan is het kwart over zeven en schemert het. Ik werk de webstek van Kunst-Zinnig-Brein en die van mijzelf bij. Dan lees en luister ik nog heel even en gewoontegetrouw ga ik om tien uur slapen.
Muziek vandaag: More Music For Films (Brian Eno), Beware Of Darkness (Special Edition) (Spock’s Beard), 3 (The Gloaming)Zaterdag 21 september: dagje Kunst-Zinnig-Brein
Kwart voor zeven wakker en op. Koffie, webstek. Iets na half negen loop ik naar de markt voor fruit. Als dat is opgeruimd, stap ik op de fiets. Het is mooi weer en het wordt een warme dag. Om tien uur ben ik in Teuge. Ernst is daar ook om foto’s te maken van schilderwerken die de deelnemers aan Kunst-Zinnig-Brein afgelopen jaar hebben gemaakt. Er is wat aanloop van kunstenaars en vrijwilligers, dus ook nog lekker sociaal. Iets na twaalf uur is het klaar en fiets ik weer terug. Lunch met De Vrouw op de galerij. Om half twee zijn we in museum CODA. Daar is Ank ook al. Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag en Kunst-Zinnig-Brein geeft een schilderworkshop op de speciale Family Memory Day. Het is niet druk, maar toch komen een paar mensen schilderen en er is redelijk wat volk dat de tentoongestelde schilderijen komt bekijken. Daarnaast is het met Ank en enkele andere mensen gewoon een gezellige middag. We helpen Ank met inladen van alle spullen in haar auto en roepen tot straks. Thuis blazen we even uit op het balkon. Half zeven is Ank terug. Ze heeft Bob opgehaald en we gaan een hapje eten in een geinige tent niet ver van ons huis. Ik eet een geheel vegetarisch verrassingsmenu, zeer goed. Het is een fijne avond met veel lol en we spreken af dat we binnenkort naar Gorssel gaan voor een dagje Ank en Bob. Half elf nemen we afscheid en als we thuis komen ga ik slapen.
Muziek vandaag: Thursday Afternoon (Brian Eno)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment