bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

25-09-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – woensdag 25 september 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 15:19bazbo 0789: Gogol Bordello – Wonderlust King
Kijk aan. Deze kreeg ik bij de cd Super Taranta! toen ik die kocht op 12 juli 2007. Fijne zigeunerfolkpunk. Bordello amuseerde er op veel festivals van de afgelopen zomers een hoop mensen mee. Ik vind het leuk. Er is maar één versie van deze single en die heb ik hier dus op de draaitafel liggen. Op kant B staat Supertheory Of Supereverything. Ook vermakelijk.

0789bazbo 0788: Jussi Bjoerling & Robert Merrill – Duet uit ‘De Parelvissers’
Wat doet dit in onze singletjesverzameling? De Vrouw kocht dit een boel jaren geleden op een rommelmarkt, bekent ze net. Op kant 2 staat ook iets. In Een Rijtuig, uit La Bohème, welteverstaan. Het is een Nederlandse versie van iets dat we op Discogs niet terug kunnen vinden. Nou ja, wat dondert het. Niet lang bij stil staan.

0788bazbo 0787 – Dave Berry – This Strange Effect
Hadden we dit? Hebben we dit? Ja, dit hebben we. Ook hiervan weten we niet meer hoe we eraan komen. Zal ook wel platenbeurs veertig kopen negendertig betalen zijn. Naam en titel kwamen me bekend voor, maar bij de eerste tonen herken ik het lied gelijk. Op kant 2 staat Now en dat blijkt nou net niet te blijven hangen. Dave Berry blijkt niet zijn echte naam te zijn, dat is David Holgate Grundy en hij werd geboren op 6 februari 1941 in ; Sheffield. Dat u het even weet. Doe ermee wat u goed dunkt. We hebben hier een Nederlandse uitgave uit 1965 (goed jaar) en op Discogs gaat hij weg voor een tientje. Ga weg. Leuk lied, wel.

0787bazbo 0786: The Bee Gees – Don’t Forget To Remember
Ook van deze zou ik niet meer kunnen vertellen waar en wanneer ik ‘m heb gekocht. Vermoeden: rommelmarkt of platenbeurs; eenentwintig halen, twintig betalen. Plaatje is in 1969 verschenen in Nederland. Hitje is geschreven door Barry, B-kant The Lord door zijn broertje Maurice. Titellied komt van de elpee Cucumber Castle uit 1969 en is The Bee Gees zonder broertje Robin, die op dat moment kortstondig solo was gegaan. Iets met een broedertwist na de voorgaande elpee Odessa. Liedje zelf is een tranentrekker en het plaatje is een leuk hebbedingetje.

0786bazbo 0785: The Beatles – Hey Jude
Helaas, er zit een enorme barst aan het eind van het plaatje. Die barst gaat helemaal door het vinyl heen, dus treft niet alleen het lange outro van het titelnummer, maar ook dat van B-kant Revolution. Die barst is er pas later in gekomen, want ik herinner me goed dat ik het plaatje altijd prima zonder problemen kon afspelen. Beetje te ruig met verhuizen geweest, ben ik bang. Nederlandsche Makelij uit augustus 1968 en gestoken in een (voor deze uitgave) uniek hoeske. Ook deze kocht ik op de rommelmarkt toen ik veertien/vijftien was. Jammer van die barst, anders had ik er zo 18 pleuro’s voor kunnen vragen.

0785bazbo 0784: The Beatles – Yellow Submarine / Eleanor Rigby
Hoe ik aan deze single kom, weet ik niet meer. Zal ook wel ergens op een platenbeurs zijn geweest en dan 11 voor 10 euro of weet ik ook veel. Wederom een Nederlandsche versie, uit augustus 1966 (ik ken de Beatleschronologie niet goed) en op Discogs kan ik er zo twintig ballen voor vragen. Titelnummer is natuurlijk te seniel voor woorden, maar de achterkant is de klassieker. Je moet het Rick Wakeman zien en horen spelen in de stijl van Prokoffieff en je wilt nooit meer een andere versie.

0784bazbo 0783: The Beatles – Hello Goodbye / I Am The Walrus
Ook deze kocht ik op die rommelmarkt. Titelnummer is zo’n lekkere meezinger. Dat kunnen we van de andere kant niet zeggen, maar I Am The Walrus vind ik wel een tikkie interessanter. Ook dit is een Nederlandsche versie, uit november 1967 dit keer. Helaas ontbreekt het originele hoesje.

0783bazbo 0782: The Beatles – Nowhere Man (EP)
Kijk. Deze kocht ik toen ik een jaar of veertien/vijftien was, op een rommelmarkt in de Opstandingskerk in ons zo majestueuze Apeldoorn, precieze datum onbekend. Twee topnummers erop: het titellied en Drive My Car, maar ook Run For Your Life vind ik prima. Deze EP verscheen in 1966; ik heb de Nederlandsche versie en deze doet het op Discogs voor zo’n €65,00. Toch leuk. Zowel de Opstandingskerk als The Beatles bestaan niet meer.

0782
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment