bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

29-09-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zondag 29 september 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 18:51bazbo 0806: Emerson Lake & Palmer – Brain Salad Surgery (flexidisc)
Geinig! Het hoesje is een replica van de elpee Brain Salad Surgery uit 1973. Ook met vreemde klapconstructie. De inhoud is een promoplaatje, verschenen als cadeautje op 3 november 1973 bij het tijdschrift New Music Express in het Verenigd Koninkrijk. Nu een geliefd verzamelaarsobject. Ik kocht hem op 16 april 2009 op de grote platenbeurs in Utrecht. Het is een flexidisc. Ik heb hem nooit gedraaid. (Wat erop staat, is ook te vinden op latere cd-uitgaven van het album BSS.) Nu dus wel. Grappig: het titelnummer staat niet op de gelijknamige elpee, het verscheen pas in 1977 op de elpee Works Volume 2. Nog grappiger: ik kom er nu pas achter dat je van deze flexidisc maar één kant kunt spelen. Het tweede nummer is een soort collage van bijna drie minuten en bevat fragmenten van stukken die op de elpee Brain Salad Surgery staan. Kan het nóg grappiger? Ja, het kan nóg grappiger: deze flexidisc moet je afspelen op 33 touren in plaats van 45. Ik vond al dat het zo raar klonk in het begin.

0806bazbo 0805: Electric Light Orchestra – Rock ‘n’ Roll Is King
Nogal lichtvoetig nikszeggend nummer (voor ELO’s doen) van de plaat Secret Messages. Toch een grote hit in 1983. Ik kocht het singletje, een Duitsche versie uit dat jaar, pas in juli 1985, waarschijnlijk ergens in de uitverkoop of op een rotzooimarkt. Waarom? Ik had de elpee toch al? Welnu, op de B-kant van dit singletje staat After All, een kort atmosferisch instrumentaaltje en dat staat niet op de elpee. Vandaar. Eerst even lekker rock’n’rollen en daarna uitblazen met de achterkant. Zoiets.

0805bazbo 0804: Electric Light Orchestra – I’m Alive
Dit was de eerste single van Xanadu, de soundtrack van de gelijknamige film. ELO speelt de tweede plaatkant vol en dit is de opener van die tweede plaatkant. Later werd All Over The World en het door Olijfje gezongen titelnummer heul grote hits. Ik heb hier een Amerikaanse persing uit het jaar van verschijnen 1980. Ik heb hem zelf niet gekocht. Volgens mij had mijn broer dit plaatje ergens gekocht of gekregen en gaf hij het een paar jaar later aan mij, omdat hij geen ELO-fan was en ik wel en op de B-kant staat Drum Dreams, een nummer dat niet op de elpee staat. Dat het een ongelofelijk stom niemendalletje is, vergeef ik mijn broer wel.

0804bazbo 0803: Electric Light Orchestra – Don’t Bring Me Down
7 september 1979. Deze hit hoor je veel op de radio en ik MOET ‘m hebben. Ik heb niet genoeg geld voor de hele elpee. Ik spaar nog voor die andere elpee van ELO, die dubbelelpee waar Mr. Blue Sky op staat. Een klasgenoten heeft de elpee al wel en ik mag hem op een cassettebandje opnemen. Maar dit nummer wil ik zelf hebben. Dus koop ik de single. Als ik ermee thuis kom, draai ik het nummer: geweldig, toch. Dan draai ik het plaatje om en hoor ik de B-kant. Wat is dit? Dit is heel anders, maar … ook gaaf! Dreaming Of 4000 staat op On The Third Day (uit 1973) en heeft nog de wat rauwere, minder gepolijste sound van ELO. Het is dan ook mijn favoriete ELO-plaat, maar Don’t Bring Me Down vind ik nog altijd een klapper van jewelste. Ik heb de Europese versie en ik draai hem voor het eerst weer na bijna 35 jaar. GROOOOOOOS!

0803bazbo 0802: The Eagles – The Long Run
Titelnummer van hun elpee uit 1979. Ik kocht de Nederlandse versie van deze single tweedehands op 7 maart 1980. Geen idee meer waar. Goede song, wel. B-kantje The Disco Strangler staat ook op de elpee (die ik toen nog niet had, zie ergens in de herfst van 2018, toen ik al mijn elpees aan het draaien was); ik dacht altijd dat de ruigere rocker The Disco Stranger heette, maar nu kom ik erachter dat ik bijna veertig jaar faut zit.

0802bazbo 0801: The Eagles – Please Come Home For Christmas / Funky New Year
De herfst is begonnen, dus hoog tijd voor een kerstplaat. Deze komt uit 1978. Staat niet op een reguliere Eaglesplaat uit die tijd. Niet echt representatief voor de band, ook. B-zijde Funky New Year al helemaal niet. Ik kocht de Nederlandsche uitgave op 24 november 1989, ik vermoed op een rommelmarkt of platenbeurs. Niet heel bijzonder, maar een leuk hebbeding.

0801bazbo 0800: The Dutch Boys – Geert Mien Belgisch Peerd
Deze moet wel van De Vrouw zijn. Zelf kan ze het zich niet herinneren. Plaatje komt uit 1984 en er is naast de Nederlandse versie die wij hebben ook een Belgische. Waarom verbaast me dat niet? Op de B-kant staat Hooi, Stro En Gras. Ook al zo’n hoogtepunt van tekstintelligentie.

0800bazbo 0799: André van Duin & het Nederlands Elftal – Nederland, Die Heeft De Bal / We Gaan Naar Rome Toe
17 januari 1980. Ik ben veertien jaar. Om een of andere reden wil ik plaatje hebben en koop ik het. Vraag me niet waarom. Heel lang niet meer gehoord, toch zing ik het zo mee. Melige ongein van de goede soort. Vooral de tekstopbouw van Rome is briljant: eerste couplet heeft acht regels, tweede couplet exact dezelfde acht regels, maar in omgekeerde volgorde. Ik heb hier een Nederlandsche persing (goh) uit het jaar van verschijnen 1980. Van de spelers op het hoesje kan ik mij nog twee de naam herinneren: Tahamata en Ling.

0799
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment