bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

19-10-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zaterdag 19 oktober 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 19:04bazbo 0820: Mick Karn – Sensitive
Ooit eens tegengekomen op een rommelmarkt of platenbeurs. Ik heb er 5- voor betaald. Of dat guldens of euro’s zijn weet ik niet meer. Het titellied staat op Karns eerste soloplaat Titles, maar de B-zijde, het instrumentale The Sound Of Waves niet. Op het titellied zingt Karn, maar op beide stukken hoor je gelukkig zijn maniakale basspel. Daar gaat het tenslotte om. Ik heb een Nederlandse versie met de groene hoes uit het jaar van verschijnen: 1982. Van het solowerk van de oud-leden van Japan is dat van Mick Karn wat onderschat of onderbelicht, terwijl ik het bijzonder intrigerend vind. Helaas: ook hij is inmiddels dood

0820bazbo 0819: Jon & Vangelis – And When The Night Comes
Ik wist helemaal niet dat dit een single was geweest. Hij komt uit 1983 en het titellied staat op de elpee Private Collection. Die heb ik natuurlijk. Deze single is een fijn, beetje sexy nummer. Denk dat het vooral de saxofoon is die het wat sensueel maakt. Op 10 maart 1989 kwam ik ergens deze single tegen. Vraag me niet waar. Echt geen idee meer. Op de B-kant staat Song Is en dat staat niet op de elpee en dat had ik dus niet. Gelijk gekocht dus, deze single. Het is een Britse versie uit het jaar van verschijnen: 1983. Mooi hebbeding.

0819bazbo 0818: Billy Joel – All For Leyna
In 1980 kwam dit plaatje uit. Ik wist nog niks van Billy Joel, al zei de naam me wel wat. Zag een clipje bij Toppop of zo en vond dit een heel gaaf lied. Toen vergat ik het. Een jaar later vond ik de single in een uitverkoopbak van de Free Record Shop of V&D, weet ik ook veel. Ik kocht ‘m en thuis draaide ik ‘m grijs. Lekkere rocker. Toetsensolo halverwege is ook goor. Heb hier een Europese versie van de single. Op de B-kant staat Close To The Borderline en is echt een B-kantje. Overdreven gezegd: geen bal an.

0818bazbo 0817: The Jam – A Town Called Malice
Jazeker. Toen ik dit op de radio hoorde, wist ik: dit moet ik hebben. Op 5 maart 1982 kocht ik de single. Ik kwam ermee thuis, draaide de A-kant, dacht: mooi! en legde toen de achterkant eens op. En ja, die vond ik nog heel veel beterder! Precious vind ik ook vandaag nog een waanzinnig fraai stuk. Ik neem me al tientallen jaren voor eens een leuke Jamverzamelaar te kopen, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Ik denk ook dat ik hem bijna nooit zal draaien. Daarom draai ik deze single nog maar eens. Precious heb ik ooit (35 jaar geleden of zo) samen met mijn jongste broer live op het podium gespeeld: hij op gitaar, die hij door mijn Yamaha CS-15 synthesizer joeg, die hem gruwelijk vervormde, ik zong en pielde een korte solo op mijn Philicorda-orgeltje. Of lieten we die solo weg? Denk het laatste. Waar blijft de tijd? Ik heb een Nederlandsche versie uit 1982 van dit prachtplaatje.

0817bazbo 0816: The Jacksons – Can You Feel It
Kijk. Hoor. Luister. Deze kocht ik op 24 maart 1981. Vijftien jaar oud, bijna zestien. Ik zat al helemaal in Emerson Lake & Palmer, maar toen deze monsterhit van The Jacksons op de radio voorbij kwam, was ik verkocht. Dat loopje! En mooi hoe de verschillende stemmen elkaar afwisselen, met die van Michael overal doorheen priemend. Zingt hij daar nou: ‘Tommy, can you feel it’? In die dagen was mijn grote broer gek van The Who en we luisterden samen veel naar hun meesterwerk Tommy. Ik heb de Europese druk van deze single. Op de achterkant staat Wondering Who en nu ik dat terug hoor, weet ik weer waarom ik de hele elpee niet wilde hebben. Matte discofunk, blijft niet hangen. Maar de A-zijde blijft geweldig.

0816bazbo 0815: Helma en Selma – Bergen Van Tirol
Lieve help, wat bezielde De Vrouw toch? Toch, toch is dit een alleraardigst plaatje. Bijna aandoenlijk. Dit komt uit 1965, een uitzonderlijk jaar, mag ik wel zeggen. Ook van het Telstar label en het is in 1976 heruitgegeven. Op de B-kant horen we Edelweis-Wals. Eveneens aandoenlijk, zij het een stuk minder aandoenlijker dan de A-zijde van dit pareltje.

0815bazbo 0814: De Heikrekels – Jij Bent Voor Mij Alleen!
Vier euro vijftig levert deze Nederlandsche single uit 1967 op! Plaatje is ook erg, maar klinkt puurder dan die Havenzangersworst. Lijkt wat meer in het tijdsbeeld te passen. Op de B-zijde van deze Telstar Records plaat vinden we Samen Dansten Wij De Hully-Gully. Nu heb ik nooit op dansles gezeten, maar iets in mij zegt me … nou ja, laat maar.

0814bazbo 0813: De Havenzangers – De Country-Dans
DEZE IS NIET VAN MIJ! God bewaar me, stel je voor dat onze beschaving ooit wordt opgegraven, dan schaam ik mij diep vanuit mijn urn. Slechts één versie van deze 7″ en die heeft De Vrouw dus ooit gekocht. Ver voor mijn tijd, dat wel. Plaatje komt uit 1984 en als je hem op Discogs te koop aanbiedt, kun je er zo €0,25 voor vragen. Wow. Misschien nog leuk om te weten dat de heer Henk Pleket, de drijvende kracht achter deze band, jaren lang bij ons in de straat woonde. Geen haven in de buurt te bekennen, overigens. Henk is trouwens ook dood. Op de achterzijde van de single staat Voor Mooie Meisjes Staan Wij Altijd Klaar. #metoo

0813
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment