bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

21-12-2019

B-log: 21 t/m 27 december 2019

Filed under: B-log 2019 — bazbo @ 16:41Vrijdag 27 december:
Kwart over zeven op. Drie kwartier later loop ik mijn ronde hard. Minder doodstil op straat dan eergisteren. Lopen lukt goed. Nog een uur later heb ik de werklaptob open. Niet heel veel nieuws. Ik handel het af en schuif de laptob opzij. Koffie met De Vrouw. Huishoudelijks. Meer koffie met De Vrouw. Ik wandel door de zon langs het kanaal naar een supermarkt en weer terug. Lunch met De Vrouw. Kleine afwas. Webstek Kunst-Zinnig-Brein. Dan kijk ik nog even op de werklaptob en sluit ‘m af. Lezen en luisteren. Kwart over vijf maak ik avondeten: een salade van bosui, komkommer, kaki, appel en blauwe bes, met een tandoorischotel van ui, knoflook, peper, paprika, pastinaak, paarse bataat, courgette en rookworst. Dit nemen we uitgebreid tot ons. Nagerecht: het laatste beetje ijstaart met de kumquats en stoofperen. De afwas is niet eens groot. Afval naar containers, etensvoorraad ordenen (!) en dan de webstek bijwerken, lezen en luisteren. Half elf maar weer.
Muziek vandaag: Dark Intervals (Keith Jarrett), Oh That Cello! – Music by Charlie Chaplin (Thomas Beckmann & Johannes Cernota), New Frontier (The Steve Howe Trio), Of Monsters And Birds (Monika Roscher Bigband), Life Is Good (RTFACT), Rated PG (Peter Gabriel), het vijfde plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Southern Empire (Southern Empire), Tooth (Mumpbeak)Donderdag 26 december: Tweede Kerstdag
Kwart voor zeven echt wakker. Koffie. Lezen. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. Lunch met De Vrouw. Afwasje. In de middag lees en luister ik. Half vijf pikt De Zoon ons op. We rijden naar het huis van De Zus. Daar zijn Onze Vader, de Broers en aanhang ook. Plus een tv die aanstaat, waardoor ik weinig tot niets hoor. Geeft niet. Tegen zessen rijden we naar een restaurant in Hoog-Soeren. Mooi eten. (Paprikamousse-amuse, cannelloni van courgette en geitenkaas, paddenstoelenbouillon, spoom van mandarijn, polenta met wortelsaus en gegrilde groenten en pastinaakpuree, mascarponemousse en citroenijs en sponscake, thee met chocolade.) Heel veel omgevingsgeluid en lawaai, waardoor ik weinig tot niets hoor en kan bespreken. Geeft niet. Half elf zijn we thuis. Even napraten en iets na elf uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Last Dance (Keith Jarrett & Charlie Haden), Christmas Variations (Rick Wakeman), Christmas Portraits (Rick Wakeman), A Christmas Album (California Guitar Trio), Christmas Cover Up (allerlei), 3 Ships (Jon Anderson), I Believe In Father Christmas (EP) (Emerson Lake & Palmer), het vierde plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Fall In Love With The World (United Progressive Fraternity)Woensdag 25 december: Eerste Kerstdag
Zeven uur op. Drie kwartier later loop ik mijn ronde hard. Heerlijk stil op straat; het enige is een bus, twee auto’s en een mevrouw met een hond goedemorgen. Thuis nog even in bed. Dan echt op. Koffie met De Vrouw. Bijkletsen. De Vrouw prepareert stoofperen. Ik een lunch. Meer koffie met De Vrouw. Plus de jaarlijkse stapel kerstplaten. We genieten een eenvoudige kerstbrunch. Afwas. De Vrouw gaat vanmiddag naar haar werk. Ik doe huishoudelijks, lees en luister. Ook zie ik een dvd die mee kwam met een cd die ik tien jaar geleden kocht en nooit heb gezien. Rond vijf uur ga ik het avondeten voorbereiden. Eerst een compote maken van enkele kumquats, dan een schotel van spek, ui, spruiten en postelein. De Vrouw is er rond half zes weer. Ik prepareer de salade van witlof, rode paprika en blauwe kaas. Ten slotte bak ik biefstukken. Aan tafel! Zeer goed gelukt, alles. We nemen zelfs nog een nagerecht: een stuk van de ijstaart van gisteren. De afwas valt nog mee ook. Ik werk de webstek bij, lees en luister. Half elf.
Muziek vandaag: Christmas Portraits (Rick Wakeman), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), Merry Christmas (Big Big Train), The Chrismas Album (Keith Emerson), Phil Spector’s Christmas Album (Phil Spector & various artists), de dvd die mee kwam met Rond (Robert-Jan Stips), Genesis Revisited Band & Orchestra: Live at the Royal Festival Hall (Steve Hackett), het bonusplaatje dat mee kwam met Planetary Overload – Part One: Loss (United Progressive Fraternity), Christmas Album (Jethro Tull), A Catchy Christmas (allerlei), het derde plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Magma (Magma), Komrad (Orgel Vreten)Dinsdag 24 december:
Voor zes uur wakker en op. Koffie. Nog geen uur later heb ik de werklaptob aan en ben ik aan de slag. De eerste uren verzet ik erg veel werk. Half elf is De Zoon er. We wandelen het centrum in en kopen kleren. Met drie kwartier zijn we natuurlijk klaar. De Vrouw en ik lunchen en stappen op de fiets. We halen de bestelling op bij de bioslager en doen de allerlaatste boodschapjes bij de biowinkel. Aansluitend ben ik nog even buiten om een poststuk naar het buitenland verzonden te krijgen. Thuis nog even aan het werk en om vier uur sluit ik alles af. Krant. Een uurtje later ga ik avondeten maken. Eerst knolgroente in een ovenschaal: wortel, pastinaak, bataat, ui en knoflook. Dan een salade van bosui, komkommer, kerstomaat, kaki en blauwe bes. Ook maak ik een cranberrysaus. De Zoon is er om half zeven. Eerst pakken we cadeaus uit en vervolgens gaan we aan tafel. Ik bak hertenbiefstukken en die eten we op, met de andere gerechten. De Vrouw serveert het nagerecht: een vanille-ijstaart. Acht uur gaat De Zoon weer naar huis. Ik doe een redelijke afwas, werk de webstek bij, lees en luister. Even na half elf ga ik maar eens slapen.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Corridor (Steve Jansen), het tweede en derde plaatje uit de set Sibelius – Complete Symphonies (Berliner Philharmoniker), Secret Music (Markus Reuter & Mark Wingfield), Christmas Around The World (allerlei), The Phil Spector Christmas Album (Phil Spector & allerlei), het tweede plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Winter Solstice (Markus Reuter & Mark Wingfield)Maandag 23 december:
De bus laat op zich wachten. Lang. Ik mis de aansluiting. Toch nog op de werkplek in het donker. Ik doe van alles, zij het in een rustig tempo. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Ook in de middag van alles. Op de terugweg duik ik de muziekwinkel in en haal mijn doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa) op. Half zes thuis. Eerst maar eens uitpakken. Dan ga ik eten maken. Kastanjechampignons bakken, bosui erbij, aubergine en courgette, dan uiteindelijke parmesan eroverheen. Zeer goed. Sla van gisteren erbij. Klaar. De afwas is klein. Ik breng oud papier naar de container, maar die is óf niet geleegd óf opnieuw propvol, dus neem ik alles weer mee naar boven. Krant lezen. En dan een eerste snuif in de doos. Prachtig. Hier ga ik heel veel uren zoet mee zijn. Je hóórt hoe de meester het klassiekertje Peaches En Regalia in een sessie langzaam vorm geeft. Prachtig. Webstek, lezen, luisteren. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten. Op tijd weer slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Planetary Overload – Part One: Loss (United Progressive Fraternity), Metallic Spheres (The Orb & David Gilmour)Zondag 22 december:
Half acht op. Koffie. Webstekklussen en krant. Koffie met De Vrouw. En vinyl. Meer koffie met De Vrouw. Meer vinyl. De Zoon is er pas rond kwart over een voor lunch. Niet erg. Erna doe ik huishoudelijks: afwas, stofzuig, was, afval. Dan wandel ik even het centrum in om de kerstinkopen af te ronden. Ondertussen is het eind van de middag. Ik maak avondeten: een tajine van lamsstoofvlees, knoflook, ui, pruim, rozijn, bouillon en pompoen. Ernaast een salade van bosui, komkommer, radijs en kerstomaat. De pruttelpot staat iets voor zessen op tafel en is uitzonderlijk goed gelukt. Het nagerecht is een fruitsalade van aardbei, peer en blauwe bes. De afwas is snel gedaan en dan is het buiten veel te stortregenachtig om een ronde te gaan hardlopen. Ik werk de webstek bij, lees en luister en om tien uur is zondag 22 december voorbij.
Muziek vandaag: Munich 2016 (Keith Jarrett), het eerste plaatje uit de set Sibelius – Complete Symphonies (Berliner Philharmoniker), verschillende 45-toerenplaatjes uit onze verzameling (zie Twitterberichten hieronder), Scenes From The Flood (Bryan Beller), Together We’re Stranger (no-man), Blurring Into Motion (Charlie Cawood)Zaterdag 21 december:
Half zeven wakker en op. Drie kwartier later ben ik buiten en loop ik mijn ronde hard. Het gaat wat moeizaam (wegopbreking, door mul zand), maar uiteindelijk toch goed. Na opfrissen loop ik naar de markt voor groente en fruit. Aansluitend naar de bioslager en biowinkel voor weekendboodschappen en vast spullen inslaan voor de Kerst. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er rond half een. De Vrouw gaat met iemand anders elders lunchen. De Zoon en ik lunchen samen. Hij is opgewekt en opgeruimd, alsof de ‘zwaarte’ van zijn afgelopen baan van hem af is gevallen. Afwasje. Dan loop ik het centrum in voor wat kerstkleinigheden voor een ieder. De Vrouw is even na drieën terug. Bijpraten. Een uurtje later gaat zij (met De Zoon) naar de bioscoop voor een lange film. Ik doe wat huishoudelijks, werk webstek bij en bereid avondeten voor: groentetaartjes en bataatfrieten uit de oven, plus bavettesteaks bakken. De Vrouw is er kwart voor acht weer en een kwartiertje later zitten we aan tafel. De boel smaakt uitstekend, de afwas is klein en dan heb ik nog anderhalf uur om de webstek verder bij te werken, te lezen en te luisteren tot het half elf is.
Muziek vandaag: Peaches En Regalia (RSDBF19 EP) (Frank Zappa), Present From Nancy (Supersister), 200 Motels (Frank Zappa), Empath (Devin Townsend), Fruit On The Vine (Church Of Betty), Proxy (The Tangent), Ends (Giancarlo Erra)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment