bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

03-01-2020

B-log: 4 t/m 10 januari 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 20:03Vrijdag 10 januari:
Voor zeven uur op. Hardlopen gaat niet lekker. Spierpijn, hoofddruk, lichte tot wat zwaardere regen en tegenwind. Toch weet ik het vol te houden. Thuis de krant en andere dingen lezen. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. Eind van de morgen wandelen we naar een drogisterij en aansluitend eten we in een tostirestaurant. Voor mij een met geitenkaas, bieten en walnoten. Erna nog wat kleine boodschapjes en weer terug. Ik loop door om het groentepakket op te halen. Thuis maak ik de galerij wat schoon. Nog iets lezen. Dan maak ik avondeten. Eerst maken we de pompoensoep van gisteren op. Daarna serveer ik Duitse biefstukken met een schotel van ui, peper, prei, groene kool en roomkaas. Erbij een salade van bosui, rode kool, komkommer en kaki. Heel fijn. Afwas. Webstek. Lezen en luisteren en nog voor half elf weer naar bed.
Muziek vandaag: Apollo: Atmospheres & Soundtracks (Brian Eno with Daniel Lanois & Roger Eno), Cardington (Lifesigns), Miss Perfumado (Cesaia Évora), The History Of The Bonzos (Bonzo Dog Band), Ommadawn (Mike Oldfield), het derde plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Travels (Pat Metheny Group), Ends (Giancarlo Erra)Donderdag 9 januari:
Is de druk op het hoofd voorbij? Het lijkt erop. Op de werkplek weer veel te doen. Tussen de middag hebben we met collega’s ons verlate nazomeruitje: we lunchen in een gelegenheid niet ver van de werkplek vandaan. Ook in de verdere middag van alles. Half zes thuis. De Vrouw is nog bezig met koken en er komt nog kip van onder de grill, dus ik heb nog even. Ik ruk de kerstboom (die op de galerij staat) uit de pot, schud de kluit erin, breng alles naar de groencontainer, zet de boom ernaast zodat deze volgens afspraak morgen opgehaald kan, gooi de kluitaarde in de groene container en breng het plastic naar de andere container. De Vrouw serveert eerst pompoensoep, vervolgens kip van onder de grill (goh) met pompoen, ui en gele biet uit de oven. Zeer goed, ja. De afwas is wat uitgebreider. Niet erg. Webstek en iets voor half negen wandel ik naar een zeker café hier in het centrum. Daar tref ik Willem en Reinier. We praten bij, maar bespreken ook wat we precies gaan doen tijdens ons optreden in zaal De Walvis op zondagmiddag 9 februari. Elf uur ga ik naar huis en slapen.
Muziek: geenWoensdag 8 januari:
Kwart over zes wakker. Beter geslapen? Denk het, maar goed wakker worden is lastig. Koffie. Kwart voor acht loop ik de deur uit en ga ik naar de tandarts voor een controle. Alles is oké en even na half negen ben ik weer terug. Kijken of er nog werk ligt van de Kap: nee. Koffie met De Vrouw. Huishoudelijke dingen. Elf uur op de fiets. Bij de hoorwinkel laat ik mijn apparaatjes nakijken; alles oké. Over een half jaar weer controle. Vervolgens twee supermarkten en dan de biowinkel. Een uur thuis. De Vrouw is naar het werk. Ik drink koffie, lunch en doe nog wat kleine klusjes. Ook lezen en luisteren. Krant. Tegen zes uur maak ik avondeten: eerst spliterwtenpasta koken, dan kastanjechampignons bakken, bosui, paprika, courgette, pasta en pesto erbij. Parmesan eroverheen en klaar. Afwas en afval. Webstek. Lezen en luisteren. De Vrouw is er om acht uur. Bijpraten. Verder lezen en luisteren en nog voor tien uur naar bed. De druk is er nog, maar veel minder en ik kom de dag goed door.
Muziek vandaag: Ambient 2: The Plateaux Of Mirror (Brian Eno & Harold Budd), Ambient 4: On Land (Brian Eno), Before And After Science (Brian Eno), Bitches Brew (Miles Davis), Offramp (Pat Metheny Group), Let’s Make Up And Be Friendly (Bonzo Dog Band), het tweede plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Tubular Bells (Mike Oldfield), Hergest Ridge (Mike Oldfield)Dinsdag 7 januari:
Iets beter geslapen. Druk op het hoofd is nog hetzelfde. Bezig zijn, dus. Dat lukt. Op de werkplek heel veel. Overleg en andere zaken. Ook spreek ik Hetty, al meer dan vijfentwintig jaar collega en met wie ik in 2015/2016 op donderdag mee reed naar Arnhem, na bijna drie jaar weer eens. Bijpraten en dan weer volop aan het werk. Geen pauze, dus eerder weg. Wel pas om kwart voor zes thuis. De Vrouw heeft een ovenschotel gemaakt van spek, bataatpuree en kastanjechampignons, met daarnaast een linzentomatensalade en eendenborstfilet. Afwas. Hardlopen gaat moeizaam, vooral op de tweede helft is de tegenwind fel. Toch lukt het. In de brievenbus ligt mijn bestelde boek Growing Up Zappa: Frankie & Bobby (Bob Zappa). De Vrouw is bezig hotels uit te zoeken voor onze zomervakantiereis in Noordoost-Duitsland. Ik lees, later luister ik en werk ik de webstek bij. Kwart over tien ga ik slapen. Hoofd nog vol, maar het is niet erg.
Muziek vandaag: La Fenice (Keith Jarrett)Maandag 6 januari:
Niet zo goed geslapen. Toch lukt opstaan. Vanmorgen voel ik druk op het hoofd en ben ik wat bibberig, emotioneel en angstig. Op de werkplek kan ik goed aan de slag. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. in de middag volop bezig, dus afleiding. Half zes thuis. Even zitten. Hoofdpijn blijft. Eten maken: kastanjechampignons bakken, bieten erbij, risottorijst, bouillon, koken en na vijfentwintig minuten parmesan erdoorheen en ten slotte eroverheen. Resultaat: hmmm. Afwas. Webstek. Lezen en luisteren. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten. Op tijd naar bed, in de hoop dat ik kan slapen.
Muziek vandaag: Sun Of Goldfinger (David Torn, Tim Berne & Ches Smith), Here Come The Warm Jets (Brian Eno), Another Green World (Brian Eno)Zondag 5 januari:
Pas om kwart voor acht op. Niet heel goed geslapen, maar het gaat. Koffie. Lezen. Koffie met De Vrouw. Ik maak vast de lamsstoof voor vanavond. Meer koffie met De Vrouw. En notentaart. Bijpraten. De Zoon is er na een uur voor lunch. We lunchen. Afwasje. Lezen. Dan wandel ik door het centrum naar een galerie om te kijken wat daar nou weer hangt. Aardig, wel. Niet spectaculair. Dan naar een café voor de jaarlijkse opening van de jaarlijkse expositie van Peter. Hij heeft er weer mooi werk hangen, dit keer in het thema van het spoor. Er zijn een paar foto’s die veel vragen bij me oproepen en zoals gebruikelijk vind ik dat de mooiste. Net als ik weer weg wil gaan, vraag hij me of ik de openingsspeech (door zijn dochter) wil filmen. Vooruit. Als dat is gebeurd, wandel ik door de opkomende duisternis naar huis. De Vrouw gaat een ovenschotel maken van spek, ui, spruiten en ei. Erna maak ik bietencarpaccio met geitenkaas, walnoot en pistache. En een fruitsalade van kaki en framboos. Ondertussen is de lamsstoof weer opgewarmd en kunnen we aan tafel. Alles is goed gelukt. Afwas. Hardlopen lukt niet heel goed; ik voel wat druk op mijn kop, grenzend aan hoofdpijn en ben snel moe. Toch loop ik door en uiteindelijk ben ik goed tevreden. Webstek. Lezen. Nog voor tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: Discreet Music (Brian Eno), Music For Airports (Brian Eno), Music For Films (Brian Eno), As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls (Pat Metheny & Lyle Mays), Iskander (Supersister), Keynsham (Bonzo Dog Band)Zaterdag 4 januari:
Kwart over zeven loop ik buiten mijn ronde hard. Niet gemakkelijk, want veel tegenwind, maar toch lukt het. Erna loop ik naar de markt. De biokraam is er niet, maar in de boekwinkel is mijn bestelling wel: In The Court Of King Crimson (Sid Smith). Vervolgens loop ik naar de bioslager en biowinkel. Koffie en notentaart met De Vrouw. De Vrouw wil de adventster die ter ziele is gaan repareren en heeft wat elektriciteitsmateriaal nodig. We lopen naar een onderdelenhuis en vinden het benodigde. Aansluitend koop ik in een supermarkt eieren en sla. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er rond half een voor lunch. Afwasje, afval. Diverse knutselheidjes en opruiminkjes. Ook kook ik oude spruiten voor. Ik lees de krant. Rond vijf uur bereid ik avondeten voor: ik vul twee paprika’s met de overgebleven schotel van gisteren en zet die in de oven. Om zes uur bak ik er bavettesteaks bij en plaats ik de schaal met de overgebleven salade van gisteren ernaast. We eten alles op. De afwas is klein. Webstek, lezen en luisteren. Ik heb Brief aan vader (J.M.A. Biesheuvel) vandaag uitgelezen en ben opnieuw zeer onder de indruk van hoe hij kan schrijven over zijn aandoening van gekte en krankzinnigheid. Kwart voor elf.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de doos The Hot Rats Sessions (Frank Zappa), Pudding En Gisteren (Supersister), Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet),

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment