bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

07-02-2020

B-log: 8 t/m 14 februari 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 18:55Vrijdag 14 februari: Amsterdam Klezmer Band in Luxor, Arnhem
Zeven uur op. Koffie. Drie kwartier later heb ik de werklaptob open. Inloggen lukt thuis ook op de werklaptob niet, merk ik. Dus bel ik de helpdesk van het werk. Om half tien weten we dat het echt niet gaat lukken. Ik besluit naar kantoor te gaan. Eind van de middag zouden we toch al in Arnhem zijn, dus dit is niet eens erg. Elf uur zit ik op de werkplek. Nog geen half uur later belt de helpdesk: probleem opgelost, zeggen ze. G*dver. Nou ja. Nog een half uur later belt iemand anders van de helpdesk die me ook vertelt dat het is opgelost. Ook fijn. Ondertussen zeer aan het werk met van alles. Kwart over vier vind ik het welletjes. Ik tref De Vrouw op het Willemsplein en we zoeken een eettent op de Korenmarkt. Die vinden we. Eerst wat (thee) drinken en later bestellen we kipsaté en citroenrisotto. Zeer smakelijk. Half acht staan we voor zaal Luxor. Al snel is er iemand die ons mee de zaal in neemt en de bestelde kruk (voor De Vrouw) laat zien. We zoeken een mooi plekje ergens op een verhoging, zodat we goed zicht hebben op het podium. Niet lang na acht uur begint het feest. De Amsterdam Klezmer Band zet gelijk een fiks tempo erin. Ha, dit is ouderwets goed. Volgens mij hebben we ze bijna tien jaar niet gezien. Na een paar nummers ga ik naar voren om een paar fotootjes te maken. Trombonist Joop herkent me gelijk en schudt mijn hand. Het is echt een enorm feest van een concert. Veel nieuwe stukken die heerlijk swingen, de niet heel goed gevulde zaal gaat uit de bol en de band heeft er veel plezier in. Na afloop koop ik de nieuwe cd Fortuna en spreek ik Joop. Hij is benieuwd naar hoe het met me gaat en ik naar hem. Heel kort kletsen we bij en ik beloof dat ik binnenkort op een of andere manier contact met hem zoek. We hebben de bus van iets over tien en drie kwartier later zijn we thuis. Heel even zitten en dan ga ik naar bed.
Muziek vandaag: het tweede plaatje uit de doos The Virgin Years 1974-1978 (Tangerine Dream)Donderdag 13 februari: Onze Vader wordt 86 jaar
Niet goed geslapen. Eenmaal op, toch opgewekt en weinig last. Op de werkplek ligt veel. Veel doe ik. Tussen de middag wandel ik door bos, veld en regen. In de middag doe ik ook veel. Half zes thuis. De Vrouw serveert witlof met ham en kaas uit de oven, een schotel van gele wortel, paprika en spek, plus Duitsche biefstukken. Ernaast staat de spitskool salade van gisteren. De afwas is snel gedaan. Even na zeven gaan we met de bus (want stortbui) naar Onze Vader. Hij is vandaag jarig en ontvangt vanavond wat mensen. Mijn Broer is er met Schoonzus, Zus, twee oude buren. Alleraardigst. Voor tienen gaan we weer terug en om half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: geen.Woensdag 12 februari:
Half acht pas wakker en op. Koffie. Half tien wandel ik naar de biowinkel. Het is zonnig, maar koud en waaierig. Thuis koffie. Dan loop ik naar een fotograaf in het centrum om wat oude foto’s afgedrukt te krijgen. Thuis meer koffie. Lunch met De Vrouw. Afwasje. Dan weer naar de fotograaf om de afgedrukte foto’s te halen. Webstek. Krant en anders lezen. De nieuwe bovenbuurman heeft op 1 februari de sleutel van het huis gekregen en is zeer aan het verbouwen. Nogal lawaai. Tegen vijf uur maak ik avondeten. Eerst een salade van spitskool, mandarijn en sultanarozijn. Dan een chili van kastanjechampignons, bosui, rode ui, knoflook, bleekselderij, tomaten, canellibonen en mais. Ten slotte bak ik kogelbiefstukken. We eten en praten. Er zijn kleine toetjes yoghurt met perzik en maracuja. Ik was af en ga dan hardlopen. Het hagelt niet meer, het is niet eens heel koud en de wind is gaan liggen. Eigenlijk loop ik heel gemakkelijk. Webstek, lezen (Eco’s uitermate vermakelijke Baudolino uit en beginnen in de PROG) en luisteren. Nog voor tien uur lig ik in bed.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de set The Virgin Years 1974-1978 (Tangerine Dream), het vijfde plaatje uit de doos Body Of Work 1978-1988 (Godley & Creme), White (White), Otrabanda (Sam Vloemans), Immigrance (Snarky Puppy), Reinvention (Gryphon), Street Dreams (Lyle Mays)Dinsdag 11 februari:
Onderweg in de bus ontdek ik online dat Lyle Mays gisteren is overleden. Barst. Gisterenavond draaide ik nog een plaat van hem. Raar. Zijn verscheiden raakt me. De laatste jaren was hij niet meer heel erg in beeld, maar zijn klank(tapijt)en en melodielijnen (bij Pat Metheny Group en solo) hebben altijd veel indruk op me gemaakt. Op de werkplek ligt nog van alles en ik haal veel achterstallig werk in. Tussen de middag wandel ik door bos. Ook in de middag fijn aan de slag. Half zes thuis. De Zoon is er een half uur later voor het avondeten. De Vrouw serveert een schotel van gehakt met allerlei groente en een salade van ui, komkommer en kerstomaat. De Zoon heeft weer allerlei te vertellen. Dan afwas. Webstek, lezen en luisteren. Zo hoor ik een vinylplaat van Lyle Mays die ik in maart 1987 kocht. Drieëndertig jaar geleden! De plaat is nog als nieuw en Mays is net zesenzestig geworden. Dan was hij dus op de helft van zijn leven toen ik zijn eerste soloplaat kocht. Wat een bevreemdende gedachten. Nog voor half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Sum Of Erda (Guranfoe), het tweede plaatje van The Ludwigsburg Concert (Lyle Mays Quartet), Flash Of The Spirit (Jon Hassell & Farafina), Lyle Mays (Lyle Mays)Maandag 10 februari:
Redelijk geslapen weer. Buiten waait het nog flink en de regen erbij is niet fijn. Toch ben ik op tijd op de werkplek. Daar is het stil; maakt wel dat ik van alles kan doen wat ik op de lijst met plannen heb staan. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag verder met het vele. Half zes thuis. De Vrouw serveert de twee schalen met restant ovenschotels van zaterdag. Die zijn nog heel goed. Tussendoor praten we bij over van alles. Afwas en afval. Dan handel ik mail af, werk ik de webstek bij en lees en luister ik tot het tien uur is.
Muziek vandaag: Flash Of The Spirit (Jon Hassell & Farafina), Sum Of Erda (Guranfoe), het eerste plaatje van The Ludwigsburg Concert (Lyle Mays Quartet)Zondag 9 februari: Bas, Willem en ik in theaterzaal Walvis, Gigant, Apeldoorn
Kwart voor zeven op. Nog geen drie kwartier later loop ik een ronde hard. Het waait hard en af en toe heb ik fiks wind tegen, maar eigenlijk maakt het geen bal uit. Heel koud is het niet. Thuis weer terug in bed. Half tien opnieuw op. Koffie met De Vrouw. Bijpraten. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er iets na twaalf uur voor lunch. Dan afwasje. Even over een wandelen De Vrouw en ik naar Gigant. De zaal Walvis is een vestzaktheater en vanmiddag lezen Bas, Willem en ik voor uit eigen werk. Er zit een man of twintig in het zaaltje, het is knus, intiem en mooi. We mogen vullen van kwart over twee tot half vier. Er is zaalversterking, er is licht, er is een piano. Ik lees een lang, een korter en in de toegift een boel ultrakorte verhalen. We horen veel gegrinnik. In het publiek enkele trouwe luisteraars, maar ook nieuwe mensen. Plus Ank en Bob zijn er. Ik ben vooral blij dat de mensen speciaal voor ons naar het theater zijn gekomen (en de toegangsprijs hebben betaald) en meen dat we van een mooi succes mogen spreken. Na afloop drinken we nog iets in het café van Gigant. Dan gaan we weer naar huis. Niet lang. Omkleden, cadeau mee en door de windvlagen en rukwinden naar de vijfde verjaardag van Neef. De Zoon komt daar ook. We eten taart en drinken iets. Dan is het zes uur en rijden we naar een Chinees restaurant op de route. Ik eet lenterolletjes en Chay Cha: paddenstoelen met Chinese groente en bami. Zeer smakelijk. Op de terugweg regent het harder en nogal nat komen we om kwart over acht thuis. Ik werk de webstek bij en luister. Tien uur.
Muziek vandaag: het vierde en vijfde plaatje uit de doos The Virgin Years 1977-1983 (Tangerine Dream), Burnt Weeny Sandwich (Frank Zappa), Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet)Zaterdag 8 februari:
Kwart over zeven wakker en op. Koffie. Anderhalf uur later wandel ik naar de markt voor fruit, groente en vis. Erna loop ik naar de bioslager en biowinkel. Koffie met De Vrouw. Ik kook bieten. Meer koffie met De Vrouw. Bijpraten. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuig. Dan lopen we het centrum in en bezoeken een paar winkels. Thuis krant lezen. Dan avondeten maken: een ovenschotel van rode biet, rode ui, witlof, peer, walnoot en blauwe kaas, plus ook uit de oven: victoriabaars in tomatensaus. Erbij komt het restant salade van gisteren en het nagerecht bestaat uit verse aardbeien. Afwas weer. Dan webstek, luisteren en lezen. Half elf maar weer.
Muziek vandaag: het tweede (en een stukje van het derde) plaatje uit de set The Virgin Years 1977-1983 (Tangerine Dream), Dizrhythmia Too (Disrhythmia Too), Nexus (Virgil & Steve Howe), de rest van het derde plaatje uit de set The Virgin Years 1977-1983 (Tangerine Dream), Carmelina (Totó la Momposina), het eerste plaatje uit de doos Love From The Planet Gong – The Virgin Years 1973-75 (Gong), Scenes From The Flood (Bryan Beller)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment