bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

13-03-2020

B-log: 14 t/m 20 maart 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 20:13Vrijdag 20 maart: zelfisolatie dag 8
Zes uur wakker. Minder dan een uur later loop ik mijn ronde hard. Ik kies een niet al te lange route en loop die fijn uit. Thuis de werklaptob nog even open en de noodzakelijke dingen afronden. Koffie met De Vrouw. Negen uur sluit ik af. Ik ga naar de schuur en trek daar de oude defecte vriezer los en sleep die naar de entree. De Zoon komt mij ophalen. We brengen de vriezer naar de stort. De defecte cd-speler ook. De Zoon heeft ook wat oud papier bij zich. Zo veel, dat we nauwelijks behoorlijk kunnen zitten voorin. (Een enorme doos waar zijn onlangs aangeschafte joekeltelevisie in heeft gezeten, namelijk.) Onderweg zegt De Zoon dat hij komende week maar eens bij zijn vorige werkgever langs gaat om gezellig koffie te drinken. Ik zeg: ‘Dat zou ik nou maar eens niet doen.’ Hij zegt: ‘Wat nou? Ik mag geen vrijwilligerswerk doen! Toch wel op de koffie?’ Nee, dat kan dus niet. Ik leg hem uit dat hij beter contacten in levenden lijve kan mijden, om het virus niet te verspreiden en ter bescherming van hemzelf en de ander. Misschien begrijpt hij het. Ik hoop het. Half twaalf ben ik weer terug. Koffie met De Vrouw. We lunchen. Na de afwas lopen we naar een drogisterij; aansluitend wandel ik verder en ga ik het groentepakket ophalen. Ten slotte nog even naar een supermarkt en dan is het gedaan met boodschappen doen vandaag. Thuis lees ik de krant, doe ik iets aan de webstek en luister ik. Half zes ga ik avondeten maken. Ik warm het laatste beetje venkelsoep van woensdag op. Ook maak ik een salade van bosui, komkommer, tomaat en peer. Vervolgens bak ik rundvleesreepjes, tandoori kruiden erbij, ui, knoflook, pastinaak, paprika en peper. Dit alles zet ik op tafel en eten we op. Natafelen. De situatie in het land en de wereld wordt zorgelijk. In Brabant kunnen de ziekenhuizen de vele IC-patiënten niet aan; in Italië vele doden ten gevolge van het virus. En het dreigt nog erger te worden volgende week en de week erop. Hier zien we nog allerlei mensen vrolijk over straat funshoppen en dicht bij elkaar. We houden ons hart vast. Ik was af. Dan werk ik de webstek verder bij en luister en lees ik. Gisteren ben ik begonnen in Silmarillion (J.R.R. Tolkien); ik ga al zijn boeken die ik hier in de kast heb staan lezen. Iets na tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: async (Ryuichi Sakamoto), Ice Cream Genius (Steve Hogarth), Let There Be Rock (AC/DC), Highway To Hell (AC/DC), Thousand Knives Of (Ryuichi Sakamoto), Ege Bamyasi (Can), Future Days (Can), Sum Of Erda (Guranfoe), Catfood (EP) (King Crimson) Sleepwalking (Mariana Semkina)Donderdag 19 maart: zelfisolatie dag 7
Kwart over zes op. Koffie. Een uur later heb ik de werklaptob open en ga ik aan de slag. Omdat er van alles aan overleg uitvalt, is het wat rustiger. Ik kan veel achterstallige mail wegruimen en probeer een app uit waarmee je met meerdere personen tegelijk kunt beeldbellen. Het werkt. Halverwege de ochtend gaat De Vrouw naar een collega. Iemand op FOK! is begonnen met al zijn cd’s van voor naar achter draaien. Zal ik ook? Ik zal en ik begin met alle pop/rock/jazz van A tot Z. Ondertussen werk ik een beetje verder en lunch dan alleen. Vervolgens weer aan het werk. Twee overleggen en uitwerken. Pas om vijf uur ben ik klaar. Tussendoor is De Vrouw thuisgekomen; zij heeft de brievenbus geleegd en in de brievenbus lag het nieuwe boek Schaduwvogel van Willem. Het is een mooi vormgegeven werkje, veel aandacht aan besteed. De zeefdrukken door Loes Huis in ’t Veld zijn prachtig. Dank, Willem! Eind van de middag nog een beeldbeloverleg en dat betekent dat ik morgen nog kort moet werken. Vijf uur ben ik klaar voor vandaag. Ik ga avondeten maken. Soep die ik gisteren maakte opwarmen, sla van bosui, komkommer, romasla en tomaat maken, aardappels koken, lamsshoarma en aardappels bakken. Zeven uur is het op. Afwasje. Ik bel Onze Vader om even te polsen hoe of het met hem gaat. Hij blijft netjes binnen en gaat alleen naar de supermarkt op een rustig uur. Mooi. Verder is de lekkage aan zijn dakkapel weer opgelost. Ook mooi. De komende tijd hoop ik hem wat vaker te bellen of zien. Ik werk de webstek bij, luister en ga lezen in de rij werken van Tolkien. Meer dan dertig jaar niet her/gelezen, dus ik ben benieuwd. Tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Sylvian/Czukay (David Sylvian & Holger Czukay), Hudson (Hudson), A Meeting Of Spirits (Gary Husband), In The Eye Of The Storm (Roger Hodgson), The Lexicon Of Love (ABC), In Search Of Ancient Gods (Absolute Elsewhere), het vierde en eerste plaatje uit de set The MOFO Project/Object (4cd) (Frank Zappa), Earth (Vangelis), het tweede plaatje (de 2015 remix) uit Trilogy (Deluxe Edition) (Emerson Lake & Palmer), Earth Is Sleeping (Judy Dyble)Woensdag 18 maart: zelfisolatie dag 6
Zes uur wakker en op. Nog geen uur later loop ik mijn ronde hard. Doodstil op straat, maar dat is natuurlijk altijd rond deze tijd. Ik neem de lange route en – omdat ik weet dat er een obstakel in zit – maak ‘m nog langer door een omweg te nemen. Daarom een kleine wandelpauze kort voor het eind. Verder is het vrij zacht en loop ik lekker. Thuis lezen. Koffie met De Vrouw. Rond tien uur wandel ik naar de biowinkel voor wat boodschappen. Het lukt. Thuis maak ik een soep, het avondeten voor De Vrouw. Het is een venkelsoep met ui, venkel (goh), gebakken kastanjechampignons en spekjes. We lunchen. De Vrouw gaat naar het werk. Ik wandel naar een supermarkt in het centrum voor sla. Daarna stap ik op de fiets en rijd ik langs het kanaal naar twee supermarkten, een drogisterij en een reformwinkel voor wat kleinigheden. Thuis krant en dergelijke. Dan maak ik avondeten voor mijzelf: een eenvoudige kikkererwtenpasta met ui, pastinaak, courgette, paprika, een restje romasla en rode pesto erdoorheen. Eróverheen een bult parmesan. Zeer smakelijk. Afwasje en wat oud papier naar de container. Dan werk ik de webstek bij en ga ik lezen en luisteren. De Vrouw is er om half negen. Bijpraten. Om tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Venice (Fennesz), Léro-Léro (Luísa Maita), Animation (Jon Anderson), het surroundgedeelte op het derde plaatje van Trilogy (Deluxe Edition) (Emerson Lake & Palmer), het tweede en derde plaatje uit de set The MOFO Project/Object (4cd) (Frank Zappa), Knot (Nits), Book Of Romance And Dust (Exit North)Dinsdag 17 maart: zelfisolatie dag 5
Ook vandaag de wekker op de normale tijd. Ik ga naar de werkplek. Vanmiddag heb ik een overleg; mogelijk gaat het niet door. Wat ik begrijp is dat er op de werkplek bijna niemand is, dus is het betrekkelijk ‘veilig’. Aan de andere kant is het dubbel: thuis heb ik een kwetsbare Vrouw en zou ook ik zo min mogelijk risico moeten lopen. Maar vooruit, ik ga het proberen. In de streekbus ben ik alleen. Op het station in Arnhem ook bijna. Op de werkplek is bijna niemand. Aan de slag. We doen wat overleggen telefonisch en dat gaat goed. Eind van de ochtend blijkt dat het overleg vanmiddag niet doorgaat. O. Dan kan ik net zo goed naar huis, voor de veiligheid. Om een uur heb ik een bus en een uur later ben ik thuis. De Vrouw gaat net de deur uit naar de tandarts. (Dat dan weer wel.) Ik doe de werklaptob open en ga verder. Tussendoor telefoon van Ank. Bij Kunst-Zinnig-Brein ligt ook van alles stil: de lopende exposities zijn stopgezet en het vaste Open Atelier op woensdagmorgen gaat voorlopig ook niet door. Veel kunstenaars zitten wat met hun ziel onder hun arm thuis. We zijn op het idee gekomen om Joep een webstek te laten maken met online exposities en om de overige kunstenaars foto’s te laten maken en insturen van waar ze thuis mee bezig zijn in hun schildershoek. De verhalen en foto’s van de kunstenaars zet ik dan op de reguliere webstek en Instagram. Zo delen ze toch wat hen bezighoudt. Er gebeurt van alles. Vijf uur doe ik de werklaptob weer uit. Donderdag verder. Krant. De Zoon is er om kwart voor zes. Hij mag vanaf deze week en tot en met 6 april niet werken. Erg zuur, omdat hij net aangenomen is voor een jaar. Vandaag kreeg hij van Staatsbosbeheer ook het bericht dat hij om besmetting te voorkomen ook geen vrijwilligerswerk mag doen. Nu doet hij dat juist graag, om dagstructuur te hebben. Onder het eten bedenken we manieren waarmee hij die dagstructuur wat behoudt. Vrijdag gaan we wat afval naar de stort brengen, dat is één. De Vrouw serveert ondertussen een fikse schotel van nasi met groente en kip, zeer smakelijk. Na afloop was ik af. We praten wat bij en dan ga ik de webstek bijwerken, lezen en luisteren. Tien uur ga ik weer slapen.
Muziek vandaag: Crossroads (David Cross & Peter Banks), Lead Us Not Into Temptation – Music From The Film Young Adam (David Byrne), Song Of Seven (Jon Anderson), Future Hopes (White Willow), het eerste plaatje uit de set Trilogy (Deluxe Edition) (Emerson Lake & Palmer), Under The Fragmented Sky (Lunatic Soul)Maandag 16 maart: zelfisolatie dag 4
De wekker gaat op de ‘gewone’ tijd. Iets na vijf uur dus. Nog geen uur later loop ik buiten mijn ronde hard. Het is doodstil op straat (goh), ook windstil en het lopen gaat fijn. Ik kies de lange route en heb geen wandelpauzes nodig. Om kwart over zeven heb ik de werklaptob open en ga ik aan de slag. Vandaag werk ik thuis. Ik heb geen afspraken, kan op afstand veel doen en voorkom zo mogelijke verdere verspreiding van het virus. Koffie met De Vrouw. Aan het werk. Meer koffie met De Vrouw. Aan het werk. Lunch met De Vrouw. Afwasje. Aan het werk. Buiten schijnt de zon, zeg. Half vijf doe ik de laptob weer dicht. Krant. Dan avondeten maken. Ik warm de rundertajine van gisteren op en zet het restantje salade ernaast. In een pan bak ik kastanjechampignons, rode ui en biet. Arborica risottorijst erbij en bouillon. Dat laat ik vijfentwintig minuten koken en uiteindelijk komt er een superbe bietenrisotto tevoorschijn. Waarlijk voortreffelijk. Afwas. Dan zien we de toespraak van de minister-president. Er komen moeilijke tijden aan vanwege het virus dat de wereld teistert. Dringend advies om je te houden ons de richtlijnen; echter, de leidinggevende van De Vrouw wil dat ze bij cliënten op bezoek blijft gaan. En dat terwijl ze nog niet helemaal hersteld is van haar wondroos en dat met haar zwakke conditie. Nou ja, ben benieuwd wat er gebeurt als ze ertegenin gaat. Zelf heb ik vanmiddag besloten om morgen toch naar de werkplek te gaan; ik zit er waarschijnlijk alleen en aan het eind van de dag heb ik er een belangrijk overleg. Webstek, luisteren en lezen. Tien uur slapen.
Muziek vandaag: Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet), Canto (Los Super Seven), Silk Road (Kitaro), The Snow Goose (Camel), het plaatje dat met de PROG mee kwam (allerlei), Capture Light (John Holden), Grand Tour (Big Big Train), The Tascam Tapes (DeWolff), het derde plaatje (In Tokyo) uit de doos Temples Of Joy (Moraz & Bruford), Fractured (Lunatic Soul)Zondag 15 maart: zelfisolatie dag 3
Zeven uur wakker en op. Koffie, webstek en krant. Koffie met De Vrouw. Eind van de morgen wandelen we een rondje langs het kanaal. Het is stil op straat. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om een uur voor zondagslunch. Afwas, stofzuigen. Dan ga ik het avondeten voorbereiden: ik maak een ferme pruttelpot van runderstoofvlees, ui, knoflook, paprika, courgette, tomaat en tijm. Als die staat te pruttelen loop ik naar een supermarkt in het centrum. Op straat is het rustig; in de winkel niet drukker dan anders en geen tekenen van hamsteren, zoals in het nieuws veelal bericht. Thuis lezen en het avondeten afmaken. Vanaf morgen zijn alle scholen, horeca en sportgelegenheden zeker drie weken (tot 6 april) gesloten om het virus niet te verspreiden. Het wordt ernstig. Ik heb een salade gemaakt van bosui, komkommer, romasla, appel en aardbei. Die serveer ik samen met een Turkse bruine pide naast de rundertajine. Alles smaakt uitstekend. Afwas, afval. Dan webstek, lezen en luisteren. Vandaag lees ik het boekenweekgeschenk (uit). Ik ga op tijd (lees: tien uur) naar bed.
Muziek vandaag: The Extinction Suite (Steve Jansen), Corridor (Steve Jansen), Lost And Found (Buena Vista Social Club), Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrier (Ibrahim Ferrier), The Celtic Harp (The Chieftains), Los Super Seven (Los Super Seven), The MOFO Project/Object (2cd) (Frank Zappa), het tweede plaatje van Pictures At An Exhibition (Deluxe Edition) (Emerson Lake & Palmer), Heaven Above! (Eric Vloeimans’ Gatecrash)Zaterdag 14 maart: zelfisolatie dag 2
Zeven uur op. Drie kwartier later loop ik mijn ronde hard. Het is vrij zacht buiten. Wel heel mistig. Lopen gaat fijn en ik hoef geen extra wandelpauze. Iets over negenen loop ik naar de markt voor vis en fruit. Erna ga ik naar de bioslager en biowinkel. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. Lunch met De Vrouw en De Zoon. Afwasje. Dan stap ik op de fiets en rijd ik naar Onze Vader. Hij krijgt het boek vol foto’s van zijn vijfentachtigjarige verjaardagsfeest, nu dertien maanden geleden. We praten bij. Eigenlijk gaat het erg goed met hem. Zelf vind hij dat er allerlei gedoe is, maar als ik hem zeg dat gedoe zijn geest scherp houdt, knikt hij lachend. Vijf uur ben ik weer thuis. We besluiten dat we buiten de deur eten, ook al moeten en willen we voorzichtig zijn en met weinig mensen in aanraking komen, om het virus niet verder te verspreiden. In het Indiase restaurant is het rustig. We eten spinazie paneer en uien paneer, gemengde groente, curry, uien- en peshawarinaan. Acht uur zijn we ook weer thuis. Webstek, lezen en luisteren en om half elf ga ik slapen.
Muziek vandaag: Love You To Bits (no-man), Buena Vista Social Club (Buena Vista Social Club), het elfde en twaalfde plaatje (The Marquee Club Live, 1975) uit de doos Love From The Planet Gong (Gong)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment