bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

01-05-2020

B-log: 2 t/m 8 mei 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 18:57Vrijdag 8 mei: zelfisolatie dag 57
Zes uur op. Drie kwartier later is de werklaptob aan. Koffie met De Vrouw. De Vrouw gaat om half acht naar haar werk. Ik werk verder. Paar keer koffiepauze op de galerij in de zon. Rond een uur lunch. Heel even verder, dan een rondje wandelen. Laatste dingen afronden voor het werk vandaag en om half vier sluit ik af. De Vrouw is er om vijf uur. Ik maak avondeten. Het wordt een groentesoep van allerlei restmateriaal: aspergebouillon, wortelpeterselie, paprika, linzen en bladselderij. Bij de Turkse bakker in de straat haal ik simit, sesambroodjes voor erbij. Ook maak ik een gezouten kruidenboter. Ik lees op het balkon in de zon. De Vrouw is er even voor zeven weer. We praten bij en eten de soep op. Dan was ik het weinige af. Webstek, lezen en luisteren. Tien uur naar bed.
Muziek vandaag: Piano Portraits (Rick Wakeman), de eerste twee plaatjes uit de doos Sleeping For Years – The Studio Recordings 1970-1974 (Atomic Rooster), Attention Deficit (Attention Deficit), het derde en vierde plaatje uit de doos Sleeping For Years – The Studio Recordings 1970-1974 (Atomic Rooster), The Idiot King (Attention Deficit), het plaatje dat met de PROG mee kwamDonderdag 7 mei: zelfisolatie dag 56
Kwart voor zes loop ik buiten mijn ronde hard en om zeven uur ben ik aan het werk. Rond half tien heb ik het meeste voor vandaag al gedaan. Koffie met De Vrouw in de zon op de galerij. Verder werken. Meer koffie met De Vrouw op de galerij. Verder werken. Lunch met De Vrouw. Afwas. Verder werken en overleg. Dan is het twee uur geweest en loop ik een rondje buiten. Het is buitengewoon druk in de parken en op straat! Ik vrees dat – omdat de minister-president en zijn knecht gisterenavond hebben verteld dat de strenge maatregelen mogelijk per 1 juni wat losser kunnen – veel mensen denken dat vanaf heden alles weer ‘normaal’ kan. Krant op de galerij. Dan verder werken. Eind van de middag komt ons bestelde biologische pakket kalfsvlees binnen. Alles verdwijnt in de vriezer. Half vijf de werklaptob uit. Op het balkon lees ik Duin (Frank Herbert) uit. Opmerkelijk: toen ik in 1992 dit boek kocht en las, was ik niet onder de indruk; sterker nog, ik vond het saai. Nu heb ik het intensief herlezen en vind ik het zeer spannend. De vijf vervolgen ook gaan lezen? Even wachten. Er ligt nog van alles op de herleesstapel. De Vrouw serveert een schotel van tonijn, pasta en tomaten. Zeer smakelijk. Ernaast een salade van bosui, komkommer en tomaat. Nagerecht is het restant fruitsalade van gisteren. Afwas. Dan bel ik Onze Vader. Niet heel veel nieuws: hij redt het goed, al wacht hij op een oproep voor een nieuwe coloscopie. Ik werk webstekken bij, lees en luister en ga om tien uur naar bed.
Muziek vandaag: Nocturne – The Piano Album (Vangelis), Heavy Soul – The Anthology (Atomic Rooster), From The Trees (Peter Hammill), Oil On Canvas (Japan), Unity Band (Pat Metheny)Woensdag 6 mei: zelfisolatie dag 55
Het is half zeven en ik sta op. Koffie. Lezen. Koffie met De Vrouw op de zonnige galerij. Half tien is de dame taxateur er. Ze bekijkt ons huis en berging en gaat een taxatie maken, zodat we een nieuwe hypotheek kunnen aanvragen. Ik wandel door de zon naar de biowinkel voor wat boodschapjes. Meer koffie met De Vrouw op de galerij. Afwasje. Dan handel ik wat mail af en ga ik verder lezen op de galerij. Half vier is de zon weg. Ik bereid vast het avondeten voor en maak de basis voor een maaltijdsoep. Vervolgens lees ik op het balkon. Kwart over vijf maak ik de soep af: het is een courgettesoep met spek en champignons en rookworst. Nagerecht is het laatste stuk appelrozijnenkaneelcake met lemon curd en bessensiroop, met ernaast een fruitsalade van ananas en galiameloen. Afwas. We zien de persconferentie van de minister-president met zijn knecht. Vanaf volgende week is er weer wat meer mogelijk: contactberoepen kunnen weer aan het werk, het openbaar vervoer gaat weer meer rijden en in juni gaan terrassen en restaurants open, alles nog wel met anderhalve meter afstand. Er is nog heel veel nog niet zo duidelijk en daar moet de komende tijd helderheid over komen. Voorlopig nog wel thuis werken en met niet meer dan drie over straat en op bezoek. Ik werk de webstek bij, lees en luister en ga om tien uur weer slapen.
Muziek vandaag: Mixing Colours (Roger Eno & Brian Eno), Axis XXX Live – San Francisco – MMXII (Asia), Then & Now (Emerson Lake & Palmer), Live at the Isle Of Wight Festival (Emerson Lake & Palmer)Dinsdag 5 mei: Bevrijdingsdag – zelfisolatie dag 54
Ik start mijn ronde hardlopen om kwart over zeven. Het is zonnig, maar koud. Lopen gaat uitstekend. Thuis nog even terug in bed. Koffie met De Vrouw op de zonnige galerij; het is er net uit te houden. Meer koffie met De Vrouw. Lunch om half een. Een uur later stap ik op de fiets en rijd ik naar De Zoon. Samen fietsen we door naar een grote elektronicazaak. De baardtrimmer die hij twee maanden geleden heeft gekocht, is spoorloos verdwenen; waarschijnlijk heeft hij hem in zijn fietstas laten zitten toen hij hem een keer naar ons mee nam en heeft iemand hem gestolen. Nu gaan we kijken voor een nieuwe; mocht de oude toch boven water komen, dan neem ik de oude van hem over. We moeten buiten even wachten tot we naar binnen kunnen. En binnen blijkt alles zo ongeveer uitverkocht: doordat de kappers al weken dicht zijn, zijn velen thuis aan de slag gegaan. Aha. Nou, dan wachten we nog even. Mogelijk gaan de kappers binnenkort weer open, maar dat betekent niet dat iedereen zijn apparaat terugbrengt naar de winkel. Thuis lees ik op de galerij tot de zon weg is. Dan ga ik binnen alvast de voorbereidingen van het avondeten maken. Half vijf kan ik dan op het balkon gaan zitten; daar komt de zon en is het hoogst aangenaam. Ik lees de PROG uit. Half zes schuif ik een schotel in de oven en arm ik het laatste restje kaassaus op. Om zes uur is De Zoon er en serveer ik de Turkse gehaktschotel met spinazie en ei uit de oven, met ernaast een salade van bosui, koolrabi, komkommer, peer en walnoot. De Vrouw organiseert het nagerecht: haar appelrozijnenkaneelcake met lemon curd en bessensiroop. Goede voeding en we eten er goed van. Afwas. Dan nog even in de zon op het balkon. Half acht ben ik binnen. Webstek, krant, lezen en luisteren. Tien uur weer slapen.
Muziek vandaag: XXX (Deluxe Edition) (Asia), Gravitas (Deluxe Edition) (Asia), Flat Tire – Music For A Non-Existent Movie (Allan Holdsworth), Then! (Allan Holdsworth Group), Music For Piano And Drums (Patrick Moraz & Bill Bruford)Maandag 4 mei: zelfisolatie dag 53
Week acht. Kwart over zes op. De Vrouw gaat om half zeven naar haar werk. Een half uur later heb ik de werklaptob open en ga ik aan het werk. Het is niet heel druk, dus ik ruim veel achterstallige rommel weg. Twaalf uur een overleg. Daarna lunch ik, doe ik een afwasje en wandel ik een rondje buiten. Ik koop maar even de laatste editie van de PROG voor de zekerheid, want het is een nummer dat ik niet wil missen. Dan weer terug aan het werk. De Vrouw is er om vier uur weer en ik doe om half vijf de werklaptob dicht. Eerst even de krant lezen. Dan ga ik avondeten maken. Ik verwarm de oven voor, prepareer groentetorentjes in een ovenschaal en schuif die de oven in. Vervolgens vul ik het restant salade van gisteren aan met radijs, komkommer en blauwe bes en warm ik de kaassaus op. Ten slotte bak ik tartaartjes. We eten er goed van. De Vrouw serveert het nagerecht: haar appelrozijnenkaneelcake met lemon curd en bessensiroop. Afwas. Op het balkon is het nu zonnig en aangenaam, dus ik lees er iets. Half acht is de zon weg en ga ik naar binnen. Webstek, lezen en luisteren. Iets na tien uur ga ik naar bed.
Muziek vandaag: Resonance – The Omega Tour 2010 (Asia), Abolition Of The Royal Familia (The Orb), Live In Poland (Emerson Lake & Palmer), Folkesange (Myrkur), Forever Comes To An End (Bjorn Riis), None Too Soon (Allan Holdsworth), The Sixteen Men Of Tain (Allan Holdsworth), The Weather (Pond), Pig Views (Regal Worm), What’s It All About (Pat Metheny)Zondag 3 mei: zelfisolatie dag 52
Half zeven wakker en op. Nog geen uur later loop ik mijn ronde hard. Het is zonnig en zeer aangenaam. Ik loop niet al te hard en neem de tijd voor de langere zomerroute. Bijna aan het eind een korte wandelpauze. Ik loop fijn. Thuis nog even in bed. Koffie met De Vrouw. De Vrouw bakt een appelrozijnenkaneelcake. Meer koffie met De Vrouw. Ik zit buiten in de zon op de galerij. De Zoon is er half een voor lunch. Afwasje. Stofzuig. Nog even op de galerij. Dan ga ik een rondje wandelen. Halverwege is het heel dreigend geworden en gaat het druppelen en later regenen. Ik schuil, doe een boodschapje en ga dan naar huis. Thuis een uur lezen en luisteren. Dan eten maken. Er zitten asperges in het groentepakket, dus aan de slag. Eerst kippenbouten onder de grill, dan eieren koken en een salade maken van bosui, radijs, komkommer, appel en blauwe bes. Asperges schillen en stomen. Ik maak een kaassaus van een roux met melk en allerlei geraspte restjes kaas uit de koelkast. Ham en ei hakken en alles op tafel zetten. We eten het nog op ook. De Vrouw serveert haar nagerecht: appelrozijnenkaneelcake met bessensiroop. Waarom ook niet? Alles is zeer smakelijk. Afwas. Dan webstek, lezen en luisteren en om tien uur slapen.
Muziek vandaag: Spirit Of The Night – The Phoenix Tour Live In Cambridge 2009 (Asia), Omega (Asia), Strange Circles (Bokanté), Wardenclyffe Tower (Allan Holdsworth), Hard Hat Area (Allan Holdsworth), Tin Drum (2003 2cd Deluxe Edition) (Japan)Zaterdag 2 mei: zelfisolatie dag 51
Wakker en op om zeven uur. Koffie. Ik loop door de regen naar de markt voor vis, groente en fruit. Dan de bioslager en de biowinkel. Het is inmiddels droog, aangenaam maar wel fris. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om half een voor lunch. Zijn hervonden opgewektheid blijft ons verbazen. Afwasje, afval en ik wandel langs het kanaal naar een supermarkt voor de laatste kleinigheden. Thuis bekijken De Vrouw en ik een muziek-dvd die mee kwam met een plaat en die ik nog nooit heb bekeken. Zo zijn er wel meer. Half zes ga ik avondeten maken. Niet moeilijk: een salade van bosui, komkommer, radijs en het restant van gisteren. Daarnaast bak ik aardappelpartjes en gevulde runderschnitzels. Natafelen. We maken ons zorgen. Buiten op straat neemt de drukte toe. We zien mensen dicht opeen door de hoofdstraat lopen, ‘funshoppen’ en alle veiligheidsmaatregelen negeren. We begrijpen dat mensen het opgesloten-zijn zat worden en eropuit willen trekken (wij ook), maar vinden het onverantwoord om het risico te lopen het virus verder te verspreiden, om maar niet te zeggen dat we vinden dat dit ikke-denken-en-doen een grote middelvinger is naar alle kwetsbare mensen om heen, alle ouderen en alle mensen die keihard werken in de ziekenhuizen om levens te redden. We hebben er geen invloed op, zuchten diep en houden ons wel aan de maatregelen. Afwas. Was vouwen. Webstekken, lezen en luisteren.
Muziek vandaag: Warp (Jon Balke), Phoenix (Asia), Fortuna (Amsterdam Klezmer Band), de dvd die mee kwam met Symphonia – Live in Bulgaria with the Plovdiv Opera Orchestra (Asia), Sand (Allan Holdsworth), Secrets (Allan Holdsworth), Joe’s Menage (Frank Zappa), Terry Riley: Sun Rings (Kronos Quartet)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment