bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

09-10-2020

B-log: 10 t/m 16 oktober 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 11:35Vrijdag 16 oktober:
Ik begin mijn ronde hardlopen om zeven uur en omdat ik zo snel ga – het is koud – ben ik binnen een half uur terug. Thuis rustig op gang komen. Koffie met De Vrouw. Ik ontdooi de diepvries en maak hem schoon. Meer koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik wandel naar buiten om het groentepakket op te halen. IJsvogel in het Amaliapark! Thuis lezen. Bob belt. Het gaat heel goed met Ank, inderdaad een verbazingwekkende vooruitgang. Ondertussen loopt ze de trap op en af. Wat een veerkracht. Door coronaregels mogen er nu nog slechts twee vaste mensen bij haar op bezoek, maar zo snel mogelijk komt er een tablet waarmee ze kan beeldbellen naar de mensen uit haar huidige kleine kringetje. Daar kijk ik naar uit. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een ferme sla van bosui, rode kool, komkommer en ananas. Tussendoor kook ik rodelinzenpasta. Dan een saus van ui, bosui, paprika, courgette en gepelde tomaten. Dan roer ik daar de pasta doorheen. Ik heb ook een soort gehaktrollen in een plakje spek gebakken. We eten het allemaal op en het smaakt nog ook. Afwas. Webstek. Ik zie een deel van de dvd De cirkel rond (Michael Palin); het boek heb ik vanmorgen uitgelezen. Dan nog wat verder lezen en luisteren en iets na tien uur is vrijdag zestien oktober ook weer voorbij. Niet heel spannend.
Muziek vandaag: Borderline (Ry Cooder), The Slide Area (Ry Cooder), Get Rhythm (Ry Cooder), Get Rhythm (cd single) (Ry Cooder), Disques Debs International – Volume 1 – An Island Story: Biguine, Afro Latin & Musique Antillaise 1960-1972 (allerlei), het eerste plaatje van Camphor (David Sylvian), Chocolate Kings (PFM), Between A Breath And A Breath (Dyble Longdon)Donderdag 15 oktober:
Ik ben om kwart voor zeven aan het werk. Koffie met De Vrouw rond negen uur. Wat overlegjes. Meer koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje buiten het centrum. De Vrouw gaat naar haar werk. Ik werk nog een uur of twee verder en krijg veel af. Half vijf klaar. Krant. Ik maak avondeten. Spaghetti koken, kastanjechampignons bakken, bosui erbij, paprika en courgette, dan pasta erdoorheen plus groene pesto. Parmesan eroverheen. Opeten. Afwasje. Webstek, lezen en luisteren. Tien uur maar weer slapen. Wat een avonturen, weer.
Muziek vandaag: Chicken Skin Music (Ry Cooder), Show Time (Ry Cooder), Jazz (Ry Cooder), Bop Till You Drop (Ry Cooder), Zappatite – Frank Zappa’s Tastiest Tracks (Frank Zappa), Abolition Of The Royal Familia (Orb), Vive (Annie Barbazza), Live At The Baked Potato (Soft Machine), The Soft Machine (The Soft Machine), Live At The Royal Albert Hall (Snarky Puppy), het tweede plaatje van Camphor (David Sylvian)Woensdag 14 oktober:
Iets voor zeven uur loop ik een ronde hard. Het is koud, heel koud, maar lopen gaat lekker. Doodstil op straat, ook vreemd. De Vrouw gaat om half negen naar haar werk. Ik lees, drink koffie en wandel rond half elf naar de biowinkel. Thuis nog meer koffie. En lunch. En afwas. En pleepoetsen. Dan even naar buiten de zon in. Ik wandel een rondje om en door het centrum. Thuis nog even lezen. Rond vijf uur ga ik avondeten maken. Eerst prepareer ik een salade van bosui, bleekselderij, rode kool, komkommer en ananas. Dan bak ik kastanjechampignons, stukjes runderchipolata, ui, paarse waspeen en risottorijst. Bouillon eroverheen en vijfentwintig minuten laten pruttelen. De Vrouw is er rond half zes weer. Ik roer parmesan door de risotto en zet hem naast de salade op tafel. We eten de risotto op, want hij smaakt zeer goed. Afwasje en afval. Webstek, lezen en luisteren en dan ga ik twee uur voor middernacht weer naar bed.
Muziek vandaag: Ry Cooder (Ry Cooder), Into The Purple Valley (Ry Cooder), Boomer’s Story (Ry Cooder), Paradise And Lunch (Ry Cooder), At The Edge Of Light (Steve Hackett), Shockwave Supernova (Joe Satriani), Far From Home (Traffic), Now We Have Light (Sanguin Hum), The World Became The World (PFM)Dinsdag 13 oktober:
Zes uur. Drie kwartier later aan het werk. Vanmorgen volle bak met overleggen. De Vrouw gaat halverwege de ochtend naar buiten voor een boodschap. Ik lunch na half een en ga dan een rondje lopen om en door het centrum. En weer verder aan het werk. Vijf uur is het klaar. Krant. De Zoon is er om zes uur. De Vrouw serveert stroganoffburgers met een stoemp van aardappel, palmkool en spak. Ook heeft ze het restant salade van gisteren aangevuld met kerstomaat en doperwt. Het smaakt. Met De Zoon gaat het goed. Afwas. We zien de persconferentie waarin de minister-president en zijn knecht strenge maatregelen aankondigen voor in ieder geval de komende vier weken. Vanaf morgenavond is de horeca weer dicht, kunnen we zo min mogelijk reizen en met weinig mensen samen zijn. Dit alles om het toch weer oprukkende virus terug te dringen en te voorkomen dat er meer mensen opgenomen in de ziekenhuizen en dat de reguliere zorg stil komt te liggen. Niet leuk, maar we doen wat we moeten doen. Een 88-jarige buurvrouw is er even om advies te vragen of ze haar auto moet laten keuren of dat ze ‘m beter even uit de verzekering kan halen. Dat vraagt ze ons. Ze vertelt er ook haar halve oorlogsverleden bij. Amusant. De laatste anderhalf uur van vandaag werk ik de webstek bij, lees en luister ik en dan ga ik om tien uur weer naar bed.
Muziek vandaag: Continuum I – The Continuum Recylings Volume I (Continuum – Steven Wilson & Dirk Serries), Continuum II – The Continuum Recylings Volume II (Continuum – Steven Wilson & Dirk Serries), We Like It Here (Snarky Puppy), Tascam Tapes (DeWolff)Maandag 12 oktober:
Het is opnieuw koud als ik om kwart voor zes mijn ronde hardloop. Gelukkig loop ik hard, dus merk ik er niet veel van. Nog voor zeven uur heb ik de werklaptob open en ben ik aan de slag. Het is niet eens heel druk en ik kan in alle rust van alles doen en inhalen. Koffie met De Vrouw. Meer koffie met De Vrouw. Lunch met De Vrouw. Afwasje. Ik wandel een rondje langs het kanaal. En weer verder. Vijf uur is het klaar en doe ik de werklaptob weer dicht. Krant. Dan maak ik avondeten. Eerst een fikse salade van bosui, bleekselderij, gele waspeen, rode kool, komkommer en rozijnen. Dan bak ik kastanjechampignons, ui, paprika, peper en courgette met Italiaanse kruiden. Ten slotte bak ik lamsfiletlappen. We eten – met uitzondering van de salade – de pannen leeg. Smakelijk. Afwasje. Dan webstek, lezen en luisteren. Gebruikelijke tijd ga ik slapen.
Muziek vandaag: Face Value (Phil Collins), But Seriously … (Phil Collins), Serious Hits … Live! (Phil Collins), Valentyne Suite (Colosseum), First Utterance (Comus), Collezione (Paolo Conte), het vijfde en zesde plaatje (het derde concert) uit de doos Halloween 81 (Frank Zappa), Photos Of Ghosts (PFM)Zondag 11 oktober:
Ik ben op om kwart over zeven. Redelijk goed geslapen, paar keer wakker geweest. Koffie. Webstek. Lezen en luisteren. Koffie met De Vrouw. Huishoudelijks. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om kwart voor een voor lunch. Afwas. Was. Stofzuig. Ik heb appcontact met Bob en hij vraagt of ik vanmiddag weer even bij Ank op bezoek kan. Jazeker. De Vrouw gaat om twee uur weer naar het werk. Even na drie uur ben ik bij Ank. Ik schrik. Alsof er een metamorfose heeft plaatsgevonden. Ze vertelt dat ze gisteren een dagje naar huis is geweest en in en om huis zich heeft weten te redden zonder rolstoel maar met driepoot. Slikproblemen zijn weg. Haar rechterarm beweegt ze ook steeds meer, al kan ze (nog) geen kracht zetten met haar hand of er iets mee vastpakken. Ook heeft ze nog moeite met lezen en is er nog sprake van apraxie, al wordt ook dat minder. Ze vertelt in alle rust haar verhaal zonder al te veel naar woorden te zoeken. In haar gezicht zie ik veel minder dat ‘vlakke’, maar juist weer die zo typerende Ankmimiek. Het is of ik met de oude Ank zit te praten. Ik word er zielsblij van. We praten als vanouds, ook over Kunst-Zinnig-Brein, en ik vertel haar dat ik haar daarin enorm mis. Ze wil erover mee blijven denken. Bij het afscheid neem ik nog een foto. (Thuis zal ik de foto bekijken en met tranen in mijn ogen vaststellen: ‘Jezus. Dat is Ank.’) Half zes ben ik thuis. Ik maak eten: het laatste restje van de preivenkelbleekselderijsoep warm en eet ik op. Miniafwas. Ondertussen bekijk ik ook een muziekdvd. Dan werk ik de webstek bij, lees en luister ik nog iets en voor tien uur ga ik slapen.
Muziek vandaag: Sounds Of Passion (Coda), Smiling Phases (Traffic), Their First LP (The Spencer Davis Group), de dvd die mee kwam met Selling England By The Pound & Spectral Mornings – Live At Hammersmith (Steve Hackett), The Good Son vs. The Only Daughter – The Blemish Remixes (David Sylvian)Zaterdag 10 oktober:
Belachelijk. Ik heb de wekker gezet. Kwart voor zes loop ik mijn ronde hard. Het is fiks koud, maar ik loop snel. Het gaat goed, al maak ik mijn hoofd niet erg leeg. Kwart voor acht is de loodgieter er. Hij kijkt van alles na, controleert de druk op de waterleiding. Die is prima. Hij kan niets vinden; de lekkage zou bij ons vandaan kunnen komen, maar voor hetzelfde geld ook niet. Hij adviseert een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf. Lekker dan, daar had ik hem voor gevraagd. Nou ja. De beheerder van de VvE gaat bij de verzekering navragen en licht de eigenaar van de woning hieronder in. Een uur later dan gebruikelijk op zaterdag loop ik naar de markt voor fruit en groente. Daarna naar de bioslager en biowinkel. Het is zonnig, maar echt fris op straat. Tien graadjes, maar door de wind voelt het veel kouder aan. Koffie met De Vrouw. Allerlei huishoudelijks (was, plee, planten). Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje. Ik maak een overzicht en een plan met een voorstel voor de komende tijd voor Kunst-Zinnig-Brein en stuur dat naar de vrijwilligers en een betrokken kunstenaar. De Vrouw gaat om half drie naar haar werk. Ik zie een muziekdvd en eet rond half zeven twee borden uit de pan met venkelpreibleekselderijsoep. Afwasje van niks. Webstek, lezen en luisteren. De Vrouw is er om tien uur. Even bijpraten en om half elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: Country Airs (Rick Wakeman), Live (Joe Cocker), de dvd die mee kwam met Live At The Roundhouse (Nick Mason’s Saucerful Of Secrets), Worlds Of Yesterday (Moonshot), Alone Together (Rikard Sjöblom’s Gungfly), Thousand Knives Of (Ryuichi Sakamoto)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment