bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

30-10-2020

B-log: 31 oktober t/m 6 november 2020

Filed under: B-log 2020 — bazbo @ 20:01Vrijdag 6 november:
Aan het werk om kwart voor zeven. Koffie met De Vrouw. Half elf ben ik bij de Kap om de striptekeningen van Robert te brengen. Het is er stil, ik spreek kort een of twee oud-collega’s en dan loop ik weer terug. Thuis meer koffie met De Vrouw en nog even verder aan het werk. Lunch. Afwas. Rondje wandelen. Nog verder werken en om half vijf klaar. Krant. Dan avondeten maken. Ik kook blokjes wortelpeterselie. Ondertussen maak ik een fikse salade van bosui, komkommer, rode kool, rode biet, peer en walnoot. Ik bak rode ui, doe daar het restant van de wortelpeterseliespitskoolroomkaassausschotel van gisteren bij plus de gekookte wortelpeterselie. Ernaast bak ik tartaar. Dit alles eten we. Smaakt goed. Blauwebessenkefir toe. Afwas. Webstek. Lezen en luisteren.
Muziek vandaag: Letter God – A Few Words On Psychedelica (DeWolff), IV (DeWolff), Grand Southern Electric (DeWolff), Double Image (Miles Davis), Secrets & Lies (Jakko Jakszyk), Order Of Magnitude (Devin Townsend), Shimmer Into Nature (Ed Wynne), Ends (Giancarlo Erra)Donderdag 5 november:
Al heel veel kouder als ik voor zes uur buiten mijn ronde hardloop. Lopen gaat prima. Thuis aan het werk. Wat overleg, allerlei regeldingen, noem maar op. Halverwege de ochtend wandel ik door de zon naar de biowinkel. Dan weer aan het werk. Koffie met De Vrouw. Ik loop nog naar een supermarkt voor wat sla. Dan lunchen we. Afwas. In de middag allerlei overleg en uitwerkwerk. Vijf uur is het klaar. Krant. De Vrouw heeft het avondeten gemaakt: biefstukken en een schotel van wortelpeterselie, spitskool in roomkaassaus. Erbij een salade van bosui, komkommer en kerstomaat. Zeer smakelijk. Aardbeienkefir toe. Afwasje. Niet langer in het krat of de teil, maar gewoon weer in de spoelbak. Webstek. Lezen en luisteren.
Muziek vandaag: I’ve Always Kept A Unicorn – The Acoustic Sandy Denny (Sandy Denny), DeWolff (EP) (DeWolff), Strange Fruit And Undiscovered Plants (DeWolff), Orchard/Lupine (DeWolff), Space For The Earth (Ozric Tentacles), Little Dots (Frank Zappa), Nocturne (Irmin Schmidt)Woensdag 4 november: lekkage de keuken uit
Half zes wakker en op. Koffie. Dan maak ik de koelkast leeg en ruim ik de keuken zo ver als mogelijk uit. Acht uur is de aannemer er. Een uur later heeft hij een kastje en het fornuis van de muur. Hij laat wat zien. Als je de spoelbak leeg laat lopen, komt er grote druk op de afvoerleiding achter de voorzetwand. Daar is een deel van open. Omdat de leiding horizontaal loopt, gaat het water door de druk het open deel in. Met grote golven stroomt het de leiding uit achter het fornuis. Dit is al jaren zo. Wij hebben het dus nooit gemerkt en de vorige bewoner waarschijnlijk ook niet. Vermoedelijk is het beton nu zo verzadigd van water, dat het doorlekt naar de onderburen. Aha. De Vrouw gaat even de deur uit. Ik haal geld om de monteur te betalen. Half één, als De Vrouw net weer thuis is, is hij klaar. Dat valt me honderd procent mee. Ik had verwacht dat hij zeker een dag, zo niet anderhalve dag bezig zou zijn. Blij, dus. We lunchen. Daarna boent De Vrouw de koelkast, de keukenkasten en de vloer; ik was af, reinig koelkast- en vriezerplanken, haal het balkon weer leeg en ruim de koelkast, vriezer en keukenkasten weer in. Afval naar buiten. Dan even zitten. Krant. Na vijf uur maak ik avondeten. Niet moeilijk: er waren nog wat restanten en er is wat spul uit de vriezer ontdooid. Vooraf erwtenpompoensoep (van wanneer?) en daarna gehaktballen met runderstoof (van maandag), gebakken aardappelen en spitskoolmandarijnsalade (van zaterdag). Afwas. Webstek. Lezen en luisteren.
Muziek vandaag: La Fenice (Keith Jarrett), Phoenix Rising (Deep Purple), Secrets & Lies (Jakko Jakszyk), Islands (The Flower Kings)Dinsdag 3 november:
Nog redelijk geslapen ook. Koud is het niet echt als ik om zes uur mijn ronde hardloop. Lopen is wel zwaar, dat valt me de laatste twee weken op. Thuis aan het werk. Er ligt van alles, dus dat ga ik doen. Koffie met De Vrouw. De Vrouw gaat de deur uit. Om tien uur is De Zoon er. We rijden naar de werkplek in Arnhem om mijn bureaustoel, toetsenbord en documentstandaard (waarop ik mijn laptob zet) op te halen. Thuis koffie. Tegen half een is De Vrouw weer thuis en maken we lunch. Afwasje. Ik ga een ronde om het centrum wandelen. Dan weer aan het werk. Overleg, uitwerken en om vijf uur is het klaar. Krant. De Zoon is er om zes uur. De Vrouw serveert een nasi-achtige schotel van hamlap met Chinese kool (maar zonder nasi) en een salade. Toe is er ijs. De vriezer is bijna leeg; het laatste beetje kan straks bij de buren op bezoek. Afwas. De minister-president kondigt in een persconferentie aan dat de komende twee weken de lockdown strenger moet. Alleen naar buiten als het echt moet, zo min mogelijk reizen, alle theaters, bioscopen en bibliotheken dicht. Afval. Ik ruim de laatste keukenkastjes nog leeg en we brengen de inhoud van één vrieskastlade naar de buren. Dan is er even rust. Ik werk de webstek bij, lees en luister.
Muziek vandaag: Space For The Earth (Ozric Tentacles), Secrets & Lies (Jakko M. Jakszyk), het vierde plaatje uit de doos Shades 1968-1998 (Deep Purple), Live (Eddie Jobson)Maandag 2 november:
Ik denk dat het fris is buiten, maar het is gewoon warm. Sta ik met mijn dikke winterjas en sjaal om bij de bushalte. Om half acht ben ik op de werkplek. Daar doe ik van alles, inhoudelijk maar ook contactueel. Veel uitwerkwerk, planwerk, enzovoorts. Tussen de middag wandel ik door veld en bos. In de middag nog weer verder. Half zes thuis. Bijkletsen en krant lezen en gewoon ouderwets lekker moe. De Vrouw serveert een mooie stoofpot van sucade met allerlei groenten en brood. Toe is er ijs; we willen de vriezer zo veel mogelijk leeg maken voor woensdagmorgen. Afwas. Webstek. Dan lezen en luisteren tot het bedtijd is.
Muziek vandaag: Islands (The Flower Kings), het derde plaatje uit de doos Shades 1968-1998 (Deep Purple)Zondag 1 november:
Mijn ronde hard loop ik om kwart over zeven. Het gaat rustig en prettig. Thuis weer even terug in bed. Dan koffie met De Vrouw. We willen een tapijtje/vloerkleed kopen voor onder de bureaustoel die ik dinsdag van het werk ga ophalen en het liefst ga ik vanmiddag naar een tapijtzaak, maar online vind ik in de buurt niets geschikts, wel bij een webshop. Daar koop ik liever niet, maar vooruit: we bestellen een Perzisch tapijtje. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om kwart over twaalf. We feliciteren hem nogmaals met zijn verjaardag en delen cadeaus uit. Dan gaan we beneden bij de Turkse bakkerij een lunch bestellen. Broodjes döner en kipburger voor De Zoon en De Vrouw, börek met feta en een broodje met kaas en salade voor mij. Afwasje. Stofzuigen. Half drie gaat De Vrouw naar haar werk. Ik wach tot het buiten wat minder druilerig is en wandel dan een rondje buiten het centrum. Weer thuis zie ik een muziekdvd. Tussendoor warm ik de schotel van vrijdagavond op en eet die met het restant van de salade van gisteren. Afwasje. Webstek. Lezen en luisteren en om tien uur slaap ik.
Muziek vandaag: Munich 2016 (Keith Jarrett), Soil Festivities (Vangelis), het eerste plaatje uit de doos Shades 1968-1998 (Deep Purple), de dvd die mee kwam met Order Of Magnitude (Devin Townsend), The Royal Affair Tour – Live From Las Vegas (Yes), het tweede plaatje uit de doos Shades 1968-1998 (Deep Purple)Zaterdag 31 oktober:
Tot zeven uur slaap ik. Niet aaneengesloten, met vlagen, maar toch. Vanmorgen wil ik op tijd mijn boodschappenronde doen. Dat lukt. Kwart over negen ben ik weer terug. De Vrouw gaat om half tien de deur uit om op de Neven te gaan passen. Half elf is de aannemer er om te kijken naar de lekkageverhelpklus. Woensdagmorgen om acht uur is hij er; het kost hem een dag werk en de kosten vallen heel erg mee. We zullen twee kleine kastjes en de koel-vriescombinatie leeg moeten halen. Allemaal zeer te overzien. De man is met vijf minuten weer weg. De Zoon is er om half een voor lunch. Hij is opgewekt en zit vol verhalen, altijd mooi. Afwasje. Dan trek ik vast een paar keukenkastjes deels leeg en doe ik de was. De Vrouw is er weer halverwege de middag. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst maak ik een salade van spitskool, mandarijn, rozijnen en kaki. Dan begin ik aan de hoofdschotel. Ik moet dat onderbreken, want Ank belt. Jazeker. Het gaat heel goed met haar, zelfs de revalidatiearts is onder de indruk van haar motivatie. Omdat het haar herstelproces helpt, gaat ze nu wel in de weekenden naar huis. Inmiddels loopt ze zonder stok. Trap op gaat zelfstandig, trap af nog niet. Ik hoor nog regelmatig woordvindproblemen en ze vertelt dat de volgorde van enkele dingen nog moeilijk is. We missen elkaar en we spreken af dat we elkaar vaker bellen. Ze wil haar verhaal graag kwijt, ook op papier, dus wie weet wat voor moois we samen kunnen maken. Na een half uur ga ik verder met de hoofdschotel van vanavond. Ik bak ui, paprika en pastinaak. Dan voeg ik Italiaanse kruiden toe, tomatenblokjes en rode bonen. Dit laat ik pruttelen en uiteindelijk bak ik lamsfilets. Het smaakt allemaal uitstekend en er blijft genoeg over voor De Vrouw om morgen mee te nemen naar haar werk. Afwas. Webstek, lezen en luisteren. Dan slapen.
Muziek vandaag: Tutu (Miles Davis), Who Needs Pyjama’s? (Deckchair Poets), Made In Japan (Deep Purple), The Red Planet (Rick Wakeman), Book Of Romance And Dust (Exit North)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment