bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

11-12-2021

B-log: 11 t/m 17 december 2021

Filed under: B-log 2021 — bazbo @ 09:55Vrijdag 17 december:
En we gaan weer. Op tijd op de werkplek. Voor het eerst zie ik mijn nieuwe leidinggevende in levenden lijve. Qua werkzaamheden haal ik veel achterstallige zooi in en bereid ik me langzaam voor op een week niks, ergens tussen Kerst en Nieuwjaar. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Eind van de middag, op de terugweg, duik ik de muziekwinkel in en haal ik mijn bestelde doos 200 Motels (Frank Zappa) op. Half zes thuis. Krant. De Vrouw serveert een schotel van aardappel, spruit en kaas uit de oven met salade van bladsla, peer, druif en blauwe kaas. Smakelijk. Natafelen. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Uma Elmo (Jakob Bro, Arve Henriksen & Jorge Rossy), het eerste anderhalve plaatje uit de doos 200 Motels (Frank Zappa)Donderdag 16 december:
Wekker om gebruikelijke tijd. Zes uur ben ik aan het werk. De Vrouw gaat om negen uur naar het werk. Tien uur stop ik. Een klein uurtje later pikt mijn Zus me op. We rijden naar Onze Vader en nemen hem vervolgens mee naar Amsterdam. Naar de uitvaart van zijn vijf jaar jongere zus… Kwart over twaalf arriveren we bij het crematorium. Alle neven en nichten zijn er en ook de achterblijvende tante en oom. Kleinkinderen zijn er ook en nog een paar meer mensen. De plechtigheid is kort en niet plechtig. Neef, nicht en twee van hun kinderen spreken mooi. Na afloop is er koffie in de ontmoetingsruimte. Het is er rumoerig en de akoestiek is afgrijselijk, zodat voor mij een gesprek moeilijk zo niet onmogelijk is. Heel erg is het ook niet. Na een drie kwartier vertrekken we weer en om half vier ben ik weer thuis. Even zitten. Krant. De Vrouw is terug om half vijf. Bijpraten. Dan maak ik avondeten. Ik zet de oven op 190C. Dan maak ik een salade van bosui, koolrabi en komkommer. Vervolgens doe rode ui, kastanjechampignons, paprika en courgette in een braadslee en zet die een kwartier in de oven. Ondertussen maak ik een guacamole van rode peper, avocado en peper en zout. Na het kwartier zet ik – voor De Vrouw – een tweede schaal met een pakketje aluminiumfolie gevuld met kabeljauw en kruiden ook in de oven. Na vijf minuten haal ik de groente uit de oven en doe ik een blik uitgelekte witte zwartoogbonen bij de braadslee in. Ik schep alles nog goed door – let je op, Tim? – en dan gaat de braadslede nog vijf minuten in de oven. Dan is het klaar en kunnen we aan tafel. Ik zet er nog wraps bij ook. We eten alles op. Natafelen. Afwas. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Secret Story (Pat Metheny), The Road To Home (Pat Metheny Group), I Can See Your House From Here (Pat Metheny & John Scofield), Peixes Passaros Pessoas (Mariana Aydar), Guitar (Frank Zappa)Woensdag 15 december:
Dingen die er toe doen. Op tijd opstaan. Ronde hardlopen. Boodschappen bij de super. Koffie met De Vrouw. Naar de repetitie van Theater Wirwar. Bijdragen aan en ondersteunen in de theaterles. Foto’s en filmpjes maken. Naar de telefoonzaak om mijn hoesje op te halen. Als die er niet is, zeggen dat het niet erg is en dat ik verder zoek. Koffie met De Vrouw. En lunch. Afwas. Rondje langs het kanaal wandelen en op de terugweg nog een boodschap doen. Foto’s van vanmorgen bewerken en samen met filmpjes plaatsen op een sociaal medium. De Vrouw helpen met het schrijven van kerstkaarten. Avondeten maken. Een salade van bosui, koolrabi, komkommer en kerstomaat. Kastanjechampignons bakken, ui erbij, risottorijst, bouillon en aan de kook brengen. Pompoenblokjes erbij en vijfentwintig minuten laten pruttelen. Peper, zout en parmesan erdoorheen roeren. Ondertussen een karbo voor De Vrouw bakken. Samen alles opeten. Natafelen. Afwas. Webstek. Krant. Slapen. Dingen die er toe doen.Niet eens een heel slechte dag.
Muziek vandaag: Letter From Home (Pat Metheny Group), Question And Answer (Pat Metheny with Dave Holland & Roy Haynes), Live At Montreux (Yes), A Handful Of Memories (Adam Wakeman)Dinsdag 14 december:
Ik sta goed op en ben op tijd op de werkplek. Vanmorgen lang overleg en ik red het maar na afloop ben ik doodmoe. Gelukkig is er een naaste collega die voor wat afleiding zorgt. Dat is fijn werken. Tussen de middag wandel ik door bos. In de middag van alles doen en om kwart over vier ga ik naar huis. Zes uur ben ik daar. De Zoon is er niet veel later ook. De Vrouw serveert een schotel van tortellini met pompoen en boerenkool en kruidenroomkaas met een salade van komkommer, bosui en paprika. Afwas. Ik mis de persconferentie waarin de minister-president en zijn knecht ons vertellen dat de huidige maatregelen nog vier weken duren. Webstek. Lezen. Redelijk goede dag.
Muziek vandaag: A Day At The Races (Queen), Hommage À Eberhard Weber (allerlei)Maandag 13 december:
Slapen lukt zowaar goed. Ik loop mijn ronde hard in de vroegte; het gaat prima, al raakt mijn hoofd niet heel leeg. Zeven uur ben ik aan het werk. Koffie met De Vrouw. Er is wat overleg en ander overleg zeg ik af, want overbodig en ik moet mijn energie sparen voor de bijeenkomsten in de middag. Om half twaalf wandel ik naar buiten. Eerst naar de telefoonhoeswinkel: die is dicht. Dan kort naar een super in het centrum. Thuis nog koffie. En lunch. Voorts naar het volgende overleg. De Vrouw gaat naar het werk. Het overleg lukt, dik anderhalf uur lang, maar ik houd mijn hart vast voor de online eindejaarsbijeenkomst die uren gaat duren. Half vier start het en het leidt me af. Ik vind het nog amusant ook. Onder het motto ‘Wat inspireert je?’ vertel ik over Willem Bierman en lees ik uit zijn laatste bundel het gedicht Martha. Het verloopt redelijk gestructureerd en ik houd het anderhalf uur vol. Dan is het gelukkig voorbij. Alls bij elkaar is het me meegevallen. Even uitblazen. Dan maak ik avondeten voor mijzelve. Ik bak kastanjechampignon, bosui, paprika, courgette en kikkererwt en roer daar kruidenkaas doorheen. Opeten. Afwasje. Webstek. Krant. Heel op tijd slapen, want uiterst vermoeiende dag.
Muziek vandaag: Rejoicing (Pat Metheny with Charlie Haden & Billy Higgins), First Circle (Pat Metheny Group), Still Life (Talking) (Pat Metheny Group), Live In Scheveningen 1972 (Supersister), async (Ryuichi Sakamoto)Zondag 12 december:
Ik slaap lang, tot zeker zeven uur. Vanmorgen is het rustiger in het hoofd, al zijn er momenten dat het lastig gaat. Koffie met De Vrouw. Ik ruim de dozen waarin de kerstspullen zaten weer op in de kelder. Krant verder. Meer koffie met De Vrouw. Lezen. Was. Nog meer koffie. De Zoon is er om half een. Lunch. Afwas. Stofzuig. Dan wandel ik een rondje langs het kanaal. Het gaat niet goed; opnieuw een neerslachtige vlaag en als er een grote bus voorbij raast, realiseer ik me dat ik als de dood ben maar het helemaal niet zo erg zou vinden als. Ik heb afleiding nodig. Gelukkig is er thuis de zondagmiddagluistersessie. If, leuk bandje uit de begin jaren zeventig. ’s Gaan zoeken. Ik maak avondeten. Ik doe pompoenblokjes, kikkererwten en ui met gerookt paprikapoeder, komijn, zout en olijfolie in een braadslee en zet die tien minuten in de oven van 200C. Na die tien minuten schep ik de boel om en zet ik de slee nogmaals tien minuten in de oven. Ondertussen heb ik een salade van bosui, koolrabi en komkommer gemaakt. Ik snijd boerenkool zeer klein en die doe ik in een kom, meng ik met appelazijn en zout en dit mengsel doe ik in de braadslee. Ook leg ik er kerstomaten bovenop. Ik zet de slede nogmaals tien minuten in de oven. Ondertussen bak ik een kogelbiefstuk voor De Vrouw. We eten alles weer op, want ook deze schotel is een succes. Natafelen. Het gaat weer beter in de kop. Afwas. Webstek. Dan is er het bericht dat mijn tante Lia vanmiddag is overleden. Ze heeft zelf voor het afscheid gekozen en toch is het een verdrietig bericht. Mogelijk donderdag een uitvaart. Lezen.
Muziek vandaag: het zevende en achtste plaatje uit de doos Music For Quiet Moments (Robert Fripp), Travels (Pat Metheny Group), Kavita 1 (Mariana Aydar), Queen II (Queen), A Handful Of Memories (Adam Wakeman)Zaterdag 11 december:
De wekker van De Vrouw gaat om zes uur. Ik sta ook op en ga een ronde hardlopen door de vrieskou. Lopen gaat fijn en het lijkt allemaal wat opgeruimder in mijn bovenkamer. Als ik weer thuis kom, gaat De Vrouw naar het werk. Ik maak mijn gebruikelijke zaterdagmorgenrondje langs slager en super. Koffie. Dan loop ik de markt op. De kraam waar ik vorig weekend een hoesje voor mijn nieuwe telefoon had besteld, blijkt die niet te kunnen leveren. Onderweg naar de Syrische winkel voor brood betreed ik een zaak waar mogelijk wel een hoes te vinden is. Nee, maar meneer gaat er eentje voor mij bestellen en dan is-ie er maandag. Mooi. Maar het bedrijf van de telefoon heeft geen toekomst, vandaar dat hij er niet in investeert, omdat er geen vraag naar is en eigenlijk moet iedereen naar de telefoons van de bedrijven die de markt leiden en maar daar vraag ik toch helemaal niet naar? Ik zeg tot maandag en vertrek. Thuis haal ik allerlei dozen met kerstspullen uit de kelder en zet die in de woonkamer. Koffie. De Zoon is er niet veel later om half een. Het gaat goed met hem, hij heeft het naar z’n zin op het werk en thuis redt hij het prima. Afwas. Ik zet de kerstboom in elkaar en sluit de lampjes aan. Dan wandel ik een uitgebreide ronde langs het kanaal en om het centrum. Thuis wil ik beginnen met het avondeten, maar merk dat ik een paar ingrediënten niet in huis heb. Die haal ik bij een super in het centrum. Als ik terug kom, is De Vrouw net binnen. Ik warm de oven voor en maak een salade van bosui, koolrabi, komkommer, peer en walnoot. Dan schil ik pastinaken en snijd die in plakken. Ik doe ze in een braadslede met wat olijfolie en zet die twintig minuten in de oven. In de tussentijd was ik prei en snijd ik die in ringen. Die doe ik bij de pastinaak in de braadslede en laat ik nog tien minuten mee roosteren. Ondertussen heb ik een boel kerstomaten gehalveerd en een mengsel gemaakt van slagroom, geraspte kaas, peper en zout. Ik schep de kerstomaten door de groenten en giet daar het mengsel overheen. Dan nog meer geraspte kaas en paneermeel erover (een paar crackers verpulverd). Dit gaat nog eens tien minuten in de oven. Voor De Vrouw bak ik dan nog een steak d’Avignon. We gaan aan tafel en eten alles op. Afwas en afval. De Vrouw heeft de kamer in kerststemming gebracht. Morgen de dozen weer naar de kelder. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: American Garage (Pat Metheny Group), As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls (Pat Metheny & Lyle Mays), Offramp (Pat Metheny Group), Does Humor Belong In Music? (Frank Zappa), het derde plaatje uit de set The Word Is Live (Yes)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment