bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

17-12-2021

B-log: 18 t/m 24 december 2021

Filed under: B-log 2021 — bazbo @ 20:19Vrijdag 24 december:
Ik sta op met de gedachte dat het vandaag elf jaar geleden is dat Moeder overleed. Eerst maar eens een ronde hardlopen. Buiten is het zacht, al staat er wat wind. Lopen gaat soepel, maar het hoofd gaat niet leeg. Niet erg. Voor negen uur begin ik aan een ronde boodschappen langs slager en super. Thuis koffie. De Vrouw is haar oppepprik halen. De schoonmaakster is binnen. Ik wandel nog naar een andere super voor de laatste dingen. Meer koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik loop door regen en haal het groentepakket. Krant. En dan is het tijd om eens na te denken over avondeten. Kerstdiner, dus. Eerst leg ik twee braadsledes in de oven. In de ene liggen regenboogpenen en twee kleuren zoete aardappel, in de andere aardappel. Ik maak een salade van bosui, koolrabi, komkommer, ananas en blauwe bes. Voor mijzelf schuif ik nog een schaal met twee met feta gevulde portabello’s de oven in en ten slotte bak ik voor De Vrouw en De Zoon hertenbiefstukken. De Vrouw heeft eerder al stoofperen gekookt. We eten zo goed als alles op. Als de afwas voorgespoeld is, is er nog een nagerecht (ijs). We pakken cadeaus van onder de kerstboom uit en vervolgens is er nog meer nagerecht. Afwas. Krant verder. Webstek.
Muziek vandaag: Day Trip (Pat Metheny with Christian McBride & Antonio Sanchez), Upojenie (Pat Metheny & Anna Maria Jopek), Nayda! (Bab L’Bluz), Christmas Around The World (allerlei), A Catchy Christmas (allerlei), Leviathan (Robert Fripp & The Grid)Donderdag 23 december:
Volle dag vandaag. Laatste werkdag van het jaar. Ik ben op tijd op de werkplek en zet alle zeilen bij om alles af te krijgen. In de ochtend nogal wat overleg ook. Tussen de middag wandel ik door veld en bos en koude. En verder. Vandaag is het voor het laatst dat ik werk voor de projectmanagers en van een van hen krijg ik een geschenk. Natuurlijk maak ik in het nieuwe jaar nog lopende klussen af, maar nadat we elkaar dinsdag voor het laatst in een online overleg hadden gezien en uitgezwaaid, is het toch raar, na zevenenhalf jaar. Zowaar, om kwart over vier is het werk voor vandaag en voor de vakantie klaar. Half zes thuis. Krant. De Vrouw serveert een schotel van allerlei groenten en tomaat. Er is nog een restje salade van gisteren. En een afwasje. Webstek. Slapen.
Muziek vandaag: Auri II – Those We Don’t Speak Of (Auri), Skuggsjá (Ivar Bjornsson & Eivar Selvik), Eberhard (Lyle Mays)Woensdag 22 december:
Goed koud is het. Toch loop ik mijn ronde hard. Die gaat zeer goed, maar ja ik moet dan ook goed hardlopen wil ik het niet koud krijgen. Begin van de ochtend loop ik naar de super. Koffie en allerlei. Koffie met De Vrouw. Daarna lunch. Afwas en ander huishoudelijks. Ik wandel een ronde om het centrum. Nog steeds zeer koud. Dan weer huishoudelijks. Krant. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst verwarm ik de oven voor op 180C. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer, romatomaat en blauwe bes. Dan leg ik kastanjechampignons in een braadslede en die besprenkel ik met een mengsel van olijfolie, knoflook en tijm. De braadslee gaat vijftien minuten in de oven. Ik meng een boel spinazie (en een restje veldsla) met een blik limabonen (en nog wat van dat mengsel van olijfolie, knoflook en tijm). Na vijftien minuten schep ik het groentemengsel tussen de kastanjechampignons en dan gaat de braadslee nog eens dik vijf minuten in de oven. Ondertussen heb ik voor De Vrouw kabeljauwfilet in folie gedaan en die ligt eveneens in de oven. We eten – met uitzondering van de salade – alles op, want ook dit is zeer smakelijk. Dus ook weer tip, Tim. Natafelen. Afwas. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: One Quiet Night (Pat Metheny), The Way Up (Pat Metheny Group), Metheny Mehldau (Pat Metheny & Brad Mehldau), Lero-Lero (Luísa Maita), Fly From Here (Yes), The Hideous Goblink (Regal Worm), Uma Elmo (Jakob Bro, Arve Henriksen & Jorge Rossy), In A Silent Way (Miles Davis)Dinsdag 21 december:
Niet zo heel goed geslapen, maar ik sta uitstekend op. De mist uit mijn hoofd is verdwenen. Opgeklaard, voorbij. Vandaag 81 jaar geleden werd Frank Zappa geboren. Vanaf vandaag worden de dagen weer langer. Het heeft niets met elkaar te maken, maar als ik het achter elkaar zet weer wel. Ik ben zeer op tijd op de werkplek. Onderweg niets dan doodse stilte. Overleg, voorbereiden, afronden, afhandelen, ik doe het allemaal maar mooi. Tussen de middag wandel ik door bos en zon. En in de middag gaat het verder en verder. Kwart voor vier is het leuk geweest en ga ik naar huis. Daar arriveer ik om half zes. Krant. De Zoon is er zes uur voor het diner. De Vrouw serveert een mooie schotel van pompoen, pastinaak en boerenkool. Ernaast een salade van koolrabi, peer en tomaat. Er zijn nog toetjes ook. Natafelen. Afwas. Webstek.
Muziek vandaag: Hideous Goblink (Regal Worm), Eberhard (Lyle Mays), het zesde plaatje uit de doos 200 Motels (50th Anniversary Edition) (Frank Zappa)Maandag 20 december:
Gaat lekker, die ronde hardlopen. Zeven uur ben ik aan het werk. Vanaf half tien slechts overleg, maar ik red het zowaar. Lunch met De Vrouw. Afwasje. Ik wandel een rondje langs het kanaal en door de zon. Dan weer verder. Veel geplande werkzaamheden krijg ik niet gedaan; ongeplande werkzaamheden wel. Kwart voor vijf is het klaar. Tevreden ook. Krant. Dan maak ik avondeten. Ik leg groenten in een braadslee (wortelpeterselie) en die doe ik tien minuten op 190C. Dan champignon, ui, paprika en courgette erbij en nogmaals tien minuten. Alles omscheppen, kikkererwten en kerstomaat erbij en nog een keer twintig minuten. Ondertussen vul ik het restant van de salade van gisteren aan met bosui, komkommer en veldsla. Ook bak ik voor De Vrouw lamsfilet. De boel smaakt weer uitstekend, Tim. Van de groenteschotel blijft wat over, die is voor later deze week. Afwas. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Jim Hall & Pat Metheny (Jim Hall & Pat Metheny), A Map Of The World (Pat Metheny), Speaking Of Now (Pat Metheny Group), Rock Goes To College (Bruford), het vijfde plaatje uit de doos 200 Motels (50th Anniversary Edition) (Frank Zappa), Eberhard (Lyle Mays)Zondag 19 december:
Pas om kwart voor zeven op. Koffie met De Vrouw. De Vrouw gaat om half acht naar het werk. Ik doe allerlei: was, lees, enz. Meer koffie. En nog meer koffie. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas. Stofzuig. Dan wandel ik een rondje om het centrum. Tegen vieren is er de gebruikelijke zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden. De Vrouw is er om half vijf weer. Even bijpraten. Dan – iets na vijf uur – maak ik avondeten. [Noot voor Tim: oven voorverwarmen op 190C. Chioggiabieten schillen, in parten of plakken snijden en in een braadslee leggen. Rode ui pellen en in kwarten erbij leggen. Kastanjechampignons in plakken snijden en erbij leggen. Besprenkelen met olijfolie en rozemarijn eroverheen strooien. Drie kwartier tot vijftig minuten in de oven zetten. Ondertussen een dressing maken van knoflook, suiker, olijfolie en balsamico. Na drie kwartier of vijftig minuten een afgegoten blik linzen bij de groente doen en vijf minuten terug zetten in de oven. Dan schotel uit de oven halen en besprenkelen met de dressing plus wat verse kruiden zoals bieslook, peterselie, basilicum. Opeten. Tim, als je het even niet meer weet, dan kun je ook altijd hier kijken.] Naast de chioggiabieten met champignons, rode uien en linzen uit de oven maak ik een salade van bosui, komkommer, peer, veldsla, walnoot en blauwe bes. Ook heb ik aardappel uit de oven en voor De Vrouw bak ik een runderschnitzel. We eten bijna alles op en tafelen wat na. Afwas en afval. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Beyond The Missouri Sky (Short Stories) (Charlie Haden & Pat Metheny), Eberhard (Lyle Mays), Imaginary Day (Pat Metheny Group), The Fall (Se Delan), Abraxas (Santana), Cavaleiro Selvagem Aqui Te Sigo (Mariana Aydar), het vierde plaatje uit de box 200 Motels (50th Anniversary Edition), Ends (Giancarlo Erra)Zaterdag 18 december:
Ik ben om kwart voor zes wakker en op. Koffie. Lezen. Wat na achten maak ik het gebruikelijke zaterdagmorgenrondje langs slager en super. Koffie met De Vrouw. Ik wandel over de markt op zoek naar een hoes voor mijn nieuwe telefoon, maar die is nergens te vinden. Vervolgens haal ik brood bij de Syrische winkel en een kerstgeschenk bij de boekenzaak. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er na half een voor lunch. Afwas. Ik loop een rondje langs het kanaal en haal wat spullen voor de kerstdagen. Het ziet ernaar uit dat er nieuwe maatregelen komen voor de komende tijd; strenge maatregelen, veel winkels en instellingen dicht, en dus is het waanzinnig druk overal. Niet fijn. Krant. Tegen vijf uur maak ik avondeten. Ik kook twee kwarten van een Chinese kool zeven minuten in bouillon. Ondertussen meng ik twee restanten salade van gisteren en eergisteren met wat aanvullende komkommer en bosui. Ook maak ik een soort saus door 100g tomatenpuree te mengen met wat olijfolie, peper en zout. De gekookte koolkwarten leg ik in een ovenschaal en besmeer ik met de tomatensaus. Vervolgens zet ik die schaal twintig minuten in de oven die ik heb voorverwarmd op 190C. (Deze uitgebreide toelichting is in het bijzonder voor Tim, beste Lezer. Als u al een beetje handig bent in de keuken, kunt u al deze kookfratsen gerust overslaan.) Ondertussen verwarm ik een restant tortellini in kruidenroomkaas en vul die aan met wat water en kruidenroomkaas. Ten slotte bak ik voor De Vrouw lamsfilet. Dit keer eten we alles op. Altijd goed, zo’n (halve) kliekendag. Uitgebreid natafelen. Afwas. Ik zie een deel van de persconferentie waarin onze minister-president en zijn knechten uitleggen waarom vanaf morgenvroeg alle niet-essentiële winkels en voorzieningen dicht moeten tot 14 januari. Webstek. Rest van de krant.
Muziek vandaag: Uma Elmo (Jakob Bro, Arve Henriksen & Jorge Rossy), We Live Here (Pat Metheny Group), “Quartet” (Pat Metheny Group), Union Live (Yes), de rest van het tweede en het volledige derde plaatje uit de doos 200 Motels (50th Anniversary Edition) (Frank Zappa)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment