bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

24-12-2021

B-log: 25 t/m 31 december 2021

Filed under: B-log 2021 — bazbo @ 21:17Vrijdag 31 december:
Opnieuw laat wakker. Kwart over zeven. Mijn lichaam heeft kennelijk rust nodig. Of het nu ligt aan de oppepprik of aan het herstel in mijn hoofd: het kan allebei. Of iets anders. Niet belangrijk. Op tijd maak ik het gebruikelijke zaterdagmorgenrondje – zij het nu op vrijdag – langs de slager en super. Koffie met De Vrouw. Die gaat dan even de deur uit. Ik zet de werklaptob aan en controleer of er urgente zaken zijn. Niet, dus. Dus gaat hij weer uit. Meer koffie met De Vrouw. Plus lunch. Afwasje. Ik stap op de fiets en rijd naar mijn oude woonwijk om Onze Vader te bezoeken. Hij is opgewekt en als vanouds vol verhalen. Na twee uur rijd ik weer naar huis. Daar bereid ik avondeten voor. Ik kook stronkjes witlof en verwarm een oven voor. Dan schuif ik een braadslede vol aardappelparten diezelfde oven in, plus een schaal met de witlof met kaas, walnoten en kerstomaat. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer en een slamix. Voor De Vrouw en De Zoon – die overigens om zes uur arriveert – bak ik lamsfilet. We eten alles op. Toe is er ijs. Afwas. Ik merk een angstaanval en druk op de kop. Krant. Webstek. Hoofdduister. Het moet stil zijn. Ik lees tot twaalf uur. Dan is het tijd om De Vrouw en De Zoon een goed, gelukkig en gezond nieuw jaar te wensen (u ook, overigens). Nog heel even bij ze zitten en om half een ga ik slapen of althans wat daarvoor moet doorgaan.
Muziek vandaag: Road To The Sun (Pat Metheny Group), Side-Eye NYC (v1.IV) (Pat Metheny), Unity Village (Pat Metheny)Donderdag 30 december:
Als ik opsta, nog voor zeven uur, regent het stort. Een half uur later ga ik de deur uit om mijn ronde hard te lopen en dan is het gelukkig beter. Lichte miezer, dat wel, en die is vooral de tweede helft – als ik de fikse wind tegen heb – niet aangenaam, maar ook niet echt erg. Koffie met De Vrouw. Om kwart over tien wil ik de deur uit – naar Epe, alwaar Joep met zijn schildergroep een eerste expositie opent -, maar plots bevindt mijn OV-kaart zich niet op de vaste plek. Het enige wat ik me kan bedenken, is dat ik hem dinsdagavond laat heb verloren op de oppeppriklocatie, waar ik papieren uit de binnenzak van mijn jasje heb getrokken. Ik meld me helaas af bij Joep en besluit naar de oppeppriklocatie te fietsen om na te vragen of mijn vervoerskaart is gevonden. Eerst mijn fietsachterband laten oppompen bij een nabijgelegen fietsenmaker, want met de handpomp kreeg ik er dinsdagavond geen lucht in. Fikse wind mee, dus ik ben snel op locatie. Verschillende welwillende mensen doen hun best om me te helpen, maar mijn kaart is niet gevonden. Ik fiets weer terug. Nu gaat het langzamer, want die fikse wind tegen. Iets over de helft hoor ik een knal en tegelijk voel ik mijn achterwiel op het asfalt. Lekke band. Ik besluit door het centrum te lopen naar een fietsenmaker, zodat ik morgenvroeg na het boodschappen doen – of op de heenweg naar het geplande bezoek aan Onze Vader – de herstelde fiets weer zou kunnen ophalen. Nogal een omweg en stevige wandeling. Als ik er aankom: fietsenmaker gesloten tot halverwege volgende week. Och, jee. Ik loop naar huis. Meer koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik ga met de fiets naar dezelfde fietsenmaker die vanmorgen mijn achterband heeft opgepompt. Banden plakken doet hij niet, maar hij gaat er een nieuwe opzetten en dan heb ik hem eind van de dag weer terug. Thuis blokkeer ik mijn OV-kaart en vraag ik een nieuwe aan. Gedoe. Lezen. Eind van de middag haal ik de fiets op. Buitenband ook vervangen, want geheel versleten. Zou kunnen; hij zit er zeker langer op dan dat ik hier woon, dus vijf jaar. Ik maak avondeten. Niet heel moeilijk: pasta pesto. Eerst kikkererwtenpasta koken. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi en komkommer. Dan oesterzwammen bakken, ui erbij, paprika, courgette. Gekookte pasta en rode pesto erdoorheen en opdienen. We eten alles op. Afwas. Ik bel Onze Vader en we spreken af dat ik morgenmiddag bij hem op bezoek ga. Krant. Ik lees Jon Anderson and The Warriors – The road to Yes (David Watkinson) uit. Bijzonder amusante vertelling over de eerste schreden op het pad van de muziekwereld van held Jon Anderson. Webstek. Dan slapen. Wat een avonturen toch weer.
Muziek vandaag: Cuong Vu Trio meets Pat Metheny (Cuong Vu Trio meets Pat Metheny), From This Place (Pat Metheny), Miss Balanço (Clara Moreno), The Difference Machine (Big Big Train), Utopia (Björk), Between A Breath And A Breath (Dyble Longdon)Woensdag 29 december:
Wakker om kwart voor acht, maar niet voor negen uur uit bed. Koffie. Allerlei. Koffie met De Vrouw. Ik wandel naar de super. Meer koffie met De Vrouw. Erna lunch. Afwasje en huishoudelijks. Dan nog even naar een andere super voor een kleinigheid. Als ik terug kom, is De Vrouw naar het werk. Allerlei. Begin van de avond leg ik een verse pizza belegd met gegrilde groente in de oven en die bak ik af. Na enig puzzelen besluit ik wat ik ermee ga doen. Ik snijd hem in punten en die prop ik in mijn mond, kauw ik kapot en slik ik door. Afwasje. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: KIN (<–>) (Pat Metheny Unity Group), The Unity Sessions (Pat Metheny), We Can Fly (promo cd single) (Yes), In The Present – Live From Lyon en de dvd die erbij mee kwam (Yes), Neurasthenia (Adam Wakeman), Film Music (1976-2020) (Brian Eno)Dinsdag 28 december:
Ook weer om kwart voor zeven wakker. Ronde hardlopen gaat minder soepel, maar het gaat. Vanmorgen eerst wat klussen voor Wirwar. De Vrouw is even de deur uit. Meer koffie. Lezen. Meer koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik wil naar buiten, maar inmiddels regent het echt stort. Dan binnen blijven lezen. Maar om half vier is het weer droog en dan wandel ik een rondje buiten het centrum. Thuis nog wat lezen en vervolgens maak ik avondeten. Eerst een fikse salade van bosui, koolrabi, komkommer en blauwe bes met het kleine restant van de salade van gisteren. Dan bak ik ui, zoete aardappel, palmkool en veldsla in kruiden. Ik zet een ovenschaal met gevulde portabello’s in de oven en ten slotte bak ik steaks d’Avignon. De Zoon is er om zes uur en we eten alles op. Afwas. Natafelen. Kijk, Gigant heeft De verjaardag van Anja in de aankondiging. Iets na negen uur stap ik op de fiets, jaja. Helemaal aan het uiteinde van de stad is de locatie alwaar ik mijn oppepprik haal. Het gaat allemaal soepel en pijnloos en op de terugweg heb ik miezerregen en de wind fors tegen. Nog even bijpraten en pas om kwart over elf lig ik in bed.
Muziek vandaag: The Orchestrion Project (Pat Metheny), Tap – John Zorn’s Book Of Angels Vol. 20 (Pat Metheny), The Gloaming 2 (The Gloaming), Pearl + Umbra (Russel Mills’ Undark), Cloud About Mercury (David Torn), The Quest (Yes), A Handful Of Memories (Adam Wakeman)Maandag 27 december:
Pas wakker om kwart voor zeven. Koffie. Ik lees wat. De Vrouw gaat even de deur uit. Hoofd vol, maar vakantie dus niet erg, komt wel. Huishoudelijks. Meer koffie met De Vrouw. We lunchen met een groentesoep die De Vrouw zaterdag heeft gemaakt en waar een en ander van over is en met een restant ovenbroodjes. Afwas. Dan wandel ik een rondje om het centrum, door park en uiteindelijk langs een super op de terugweg. Thuis even uitrusten. Krant. Dan maak ik avondeten. Eerst maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer, ananas en blauwe bes. Ondertussen heeft de oven al voorverwarmd op 190C. In een braadslede leg ik kwarten kastanjechampignons en preiringen en de slede zet ik tien minuten in de oven. Ik maak een mengsel van slagroom, peper, zout en geraspte kaas en na de tien minuten giet ik die over de groente. Ook strooi ik er panko (een paar verkruimelde crackers) en wat extra geraspte kaas overheen. De slede gaat nog een keer tien minuten in de oven. De Vrouw maakt ondertussen voor zichzelf eendenborstfilet. We eten alles op. Welja. Afwas. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Chrismas Portraits (Rick Wakeman), Orchestrion (Pat Metheny), What’s It All About (Pat Metheny), Unity Band (Pat Metheny, Chris Potter, Ben Williams & Antonio Sanchez), Meu Samba Torto (Clara Moreno featuring Celso Fonseca & Joyce), Levanter (Eric Vloeimans, Kinan Azmeh & Jeroen van Vliet), het eerste plaatje van de set Back To The Story … (The Idle Race), The Underfall Yard (Big Big Train)Zondag 26 december: Tweede kerstdag
En weer om kwart voor zeven op. Zeer koud op straat als ik een ronde hardloop. Min tien of zo aan gevoelstemperatuur. Het maakt in ieder geval dat ik lekker doorloop en snel thuis ben. Koffie met De Vrouw. Tegen elf uur rijdt De Zoon voor en beginnen we de journey naar het zuiden des lands. We bezoeken mijn jongste Broer en zijn vrouw, hebben een genoeglijke middag, praten bij, nuttigen een tweede kerstmaaltijd en het is acht uur als we weer vertrekken. De beloofde ijzel blijft uit, wel is er een nog geen half uur durende file en rond tien uur zijn we thuis. Even zitten en dan weer slapen.
Muziek vandaag: The Christmas Album (Keith Emerson), Three Ships (Jon Anderson)Zaterdag 25 december: Eerste Kerstdag
We zijn laat wakker en staan pas om half negen op. Koffie met De Vrouw. Laatste rest krant. Meer koffie met De Vrouw. Tussendoor huishoudelijks. En ik lees Dagboek van een natuurjongen (Dara McAnulty) uit. Prachtig boek; ik ben meerdere keren geraakt door de schitterende regels en overdenkingen van deze jonge natuurliefhebber. Meer koffie met De Vrouw. Dan maken we de tafel gereed voor de lunch. De Zoon is er om half een. We lunchen uitgebreid met allerlei hapjes en broodjes en sapjes. Afwas en afval. Dan gaat De Vrouw naar het werk. Eind van de middag loop ik toch nog een rondje langs het kanaal. Het is zeer koud, maar dat geeft niet. Het bijzondere licht maakt mijn korte wandeling toch de moeite waard. Ik zie een muziekdocumentaire How Can You Mend A Broken Heart (over mijn jeugdhelden The Bee Gees) en tussendoor maak ik avondeten. Spaghetti koken, kastanjechampignons bakken, rode ui erbij, spinazie en dan de pasta en knoflookkruidenroomkaas erdoorheen roeren. Zo op. Klein afwasje. Dan de rest van de docu, webstek en vervolgens is de dag voorbij.
Muziek vandaag: Christmas Variations (Rick Wakeman), A Christmas Album (California Guitar Trio), Chris Squire’s Swiss Choir (Chris Squire), The Christmas Album (Jethro Tull), Merry Christmas (cd single) (Big Big Train), All You Wish Yourself (Kaprekar’s Constant), I Believe In Father Christmas (EP) (Emerson Lake & Palmer), Jazz From Hell (Frank Zappa), End Of Innocence (Tony Kaye), Hugsjá (Ivar Bjornson & Einar Selvik)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment