bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

23-06-2022

B-log: 25 juni t/m 1 juli 2022

Filed under: B-log 2022 — bazbo @ 14:46Vrijdag 1 juli:
Half zeven weer wakker en op. Koffie. Restje krant. De Vrouw gaat de deur uit. Ik doe wat klussen voor Wirwar. Koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. Later meer koffie met De Vrouw op de galerij in de zon. Lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje en haal het groentepakket op. Krant op het balkon. Later maak ik een rondje langs verschillende winkels in de straat en eind van de middag maak ik avondeten. Ik leg prei in een braadslede en die gaat de oven in (190C). Na een kwartier leg ik er appel en oesterzwam bij en dan nog een kwartier in de oven. Dan leg ik er andijvie overheen en gaat de boel nog eens dik vijf minuten de oven in. Ondertussen heb ik een salade gemaakt van bosui, koolrabi, komkommer en tomaat, plus een fruitsalade van watermeloen en aardbei. Voor De Vrouw bak ik een runderschnitzel. We eten alles op. Afwas. Begin van de avond bezoeken we de buren. We praten bij en wisselen verhalen uit. Elf uur zijn we weer thuis en dan ga ik gelijk slapen.
Muziek vandaag: Rams (Brian Eno), The Early Years 1967-1972 – Continu/ation (Pink Floyd), The Return Of The Sun – Live In Italy 1971 (Pink Floyd)Donderdag 30 juni:
Mijn vroege ronde hardlopen gaat verrassend soepel. En dat na een paar keer overslaan. Om zeven uur ben ik aan het werk. Koffie met De Vrouw op het balkon. De Vrouw gaat een dagje uit. Ik werk allerlei klussen weg, heb overleg met mijn naaste collega en heb dan nog ruim de tijd en gelegenheid om allerlei zaken en teksten te plaatsen op onze interne informatiepagina’s. Tussendoor koffie en lunch. Een rondje buiten lopen zit er niet in, maar dat is geen ramp. Na een laatste korte overleg sluit ik om 16.30 uur alles af. Vakantie. Dan komt De Vrouw thuis. Even bijpraten. Ik leg pizza’s in de oven en als die gaar zijn eten we die op. Vervolgens snel de deur uit, want zes uur moet ik bij Gigant zijn. Met Aad maak ik het podium klaar, de spelers en zangers komen ook binnen en na een uurtje zijn we klaar voor de gezamenlijke voorstelling van Wirwar en koor Rubato. De zaal is redelijk gevuld en de voorstelling loopt bijzonder soepel. Liederen, verhalen, gedichten en scènes wisselen elkaar mooi af. Zangers, spelers én publiek beleven er veel plezier aan. Ik ondersteun in de coulissen en bedien de beelden op het grote scherm. Na afloop opruimen en om half elf ben ik weer thuis. Even zitten en elf uur slaap ik.
Muziek vandaag: The Early Years 1970 – Devi/ation (Pink Floyd), The Early Years 1971 – Reverber/ation (Pink Floyd), The Early Years 1972 – Obfusc/ation (Pink Floyd), David Live (David Bowie)Woensdag 29 juni:
Nog voor half zeven wakker en op. Redelijk geslapen, dat dan weer wel. Koffie en allerlei. Begin van de ochtend rijd ik naar de audicien voor een onderhoudsbeurt. Op de terugweg rijd ik langs de super voor boodschappen. Thuis koffie. Later meer koffie met De Vrouw op het balkon. Het is inmiddels erg warm. Lunch. Afwasje. Verder huishoudelijks. Krant op het balkon. Halverwege de middag rijd ik nogmaals naar de audicien; alles weer op orde. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst een salade van bosui, koolrabi, komkommer en noten-pittenmix. Dan bak ik ui, courgette en paprika; daar roer ik tomatenpuree en rode bonen doorheen. Ten slotte gaat er een kabeljauwpakketje de oven in. We eten alles op. Afwasje. Begin van de avond bel ik Onze Vader. Het gaat redelijk met hem en we spreken af dat ik zaterdagmiddag even bij hem aan kom. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Rams (Brian Eno), The Early Years 1968 – Germin/ation (Pink Floyd), The Early Years 1969 – Dramatis/ation (Pink Floyd), Closure/Continuation (Porcupine Tree), An Evening Of Magic (Richard Sinclair’s Caravan Of Dreams), Leftoverture (Kansas)Dinsdag 28 juni:
Niet goed geslapen. Wel goed opgestaan. Op tijd op de werkplek en daar van alles. Heel van alles. Tussen de middag wandel ik door zon en bos. Kwart over vier is het klaar. Zes uur thuis. Krant. De Zoon is er even later ook. De Vrouw serveert spaghetti met spinazie en knoflookroomkaas. Afwas. Dan naar Gigant voor de laatste repetitie van Wirwar met koor Rubato. Er is een enorme hoeveelheid materiaal. Na afloop vraagt Aad of ik een rol wil gaan spelen tijdens vijf uitvoeringen van een bijzonder toneelstuk (dat hij heeft geschreven) op 27 en 28 augustus. Nou ja. Oké. Tien uur thuis en een half uur later lig ik in bed.
Muziek vandaag: geenMaandag 27 juni:
Nog redelijk geslapen ook. Vroeg op de werkplek. Daar veel. Tussen de middag wandel ik door bos. Op de terugweg koop ik mijn bestelde deluxe editie van Closure/Continuation (Porcupine Tree). Half zes thuis. Ik maak eenvoudig avondeten: pastapesto. Krant. Webstek. Lezen. Slapen. Dag zo voorbij.
Muziek vandaag: Malina (Leprous), het tweede deel van Video Anthology Vol. 2 – 1990’s (de derde dvd uit de doos Complete) (BillBruford’s Earthworks), Closure/Continuation (Porcupine Tree)Zondag 26 juni: van Valkenburg naar Apeldoorn
Iets voor acht uur wakker en op. Bij het ontbijt is het aanvankelijk erg druk en omdat het buiten niet al te aangenaam is (grijs en dreigend) nemen we binnen plaats. Gelukkig is na een half uurtje de drukte voorbij en kunnen we in alle rust eten en koffie leuten. We checken uit en wandelen naar het station. Daar hebben we een trein van iets over elf naar Maastricht. De overstap gaat supervloeiend. Van Sittard naar Roermond moeten we per bus, maar het oponthoud is niet lang. In Utrecht doen we het rustig aan (met koffie) en om kwart over drie arriveren we in Apeldoorn. De koffer is snel uitgepakt en een eerste krant is vlot uit. Dan wandel ik even naar een super voor wat kleinigheden. Meer krant op het balkon. Ik maak avondeten. Eerst aardappel in een braadslede een kwartier in de oven (190C). Dan maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer en tomaat. Vervolgens leg ik ui, kastanjechampignon, courgette en paprika bij de aardappel in de braadslede en dit gaat nog eens een half uur de oven in. Ten slotte bak ik een runderschnitzel voor De Vrouw. We eten alles op. Afwas en afval. Laatste deel krant op het balkon. Webstek. Meer lezen op het balkon. Op tijd slapen. [Foto’s volgen nog]
Muziek vandaag: Cucamonga – Frank’s Wild Years (Frank Zappa), het tweede plaatje uit de set The Early Years 1965-1967 – Cambridge St/ation (Pink Floyd)Zaterdag 27 juni: Midsummer Prog Festival
Acht uur wakker en op. Ontbijt in de zon op het terras van het hotel. Aanvankelijk lijkt het erg druk bij het buffet, maar al snel zijn we zo ongeveer de enige, dus in alle rust drinken we koffie en leggen we een voedzame bodem voor vandaag. We blijven nog op het terras hangen tot het bijna half twaalf is. Dan lopen we de paar honderd meter naar het Openluchtmuseum. Er staat al een beetje een rij wachtenden en een half uur later loopt het vlot naar binnen. We vinden een uitstekende plek met goed uitzicht op het ‘podium’. Half een begint gelijk het programma met de Groningse band Perfect Storm. Het geluid is duidelijk nog niet helemaal op orde; vooral de stem van de leadzanger vervormt nogal, maar het drie kwartier durende optreden is gewoon erg goed. Daarna komt Klone. Die heb ik al eens gezien, begin november 2013 in het voorprogramma van Orphaned Land in Gigant. Ik verwacht eenzelfde gitaargeweldmuur, maar het is verrassend afwisselend, strak en krachtig, zonder dat het lawaaierig wordt. Het concert van RPWL valt me wat tegen. Het is zeker niet slecht, maar ik mis vuur en uitstraling; het klinkt allemaal een beetje belegen. Nee, dan Mystery. Daar spettert het enthousiasme en de passie vanaf. Ik was vooral erg benieuwd naar deze band en de weinige verwachtingen die ik heb blijken de Canadezen ruimschoots te overtreffen. Ondertussen ben ik op zoek gegaan naar iets te eten. Voor De Vrouw is er ruime keuze; voor een vegetariër slechts frieten. Nou ja, geen ramp. Vervelender zijn de harde houten banken en de weinige mogelijkheden om rond te lopen. Ook nou ja, geen ramp. Antimatter heb ik ook al eens gezien in Gigant, eind 2016. Toen was het een akoestisch duo; nu neemt Mick Moss zijn complete kwartet mee en is het een nogal luid concert. Gelukkig heeft hij de donkere stem om mee door de geluidsmuur te zingen. Mooi! En dan de hoofdact van vanavond: Leprous. Ik heb veel over de laatste platen van deze band gelezen en ben benieuwd, want ik heb er nog nooit iets van gehoord. De verrassing is bijzonder aangenaam! Einar Solveg zingt helder en soms met kopstem; hij speelt ook nog eens atmosferische toetsen en elektronica. Daar passen dan de strakke gitaarpartijen en de springerige stop-start-lawaaivlagen goed bij. Dit is gewoon een ijzersterke band en een bijzonder goed concert. Het publiek gaat dan ook goed uit de plaat. Alles bij elkaar: misschien een wat minder afwisselende editie van het festival in vergelijking met de vorige twee, maar toch absoluut weer de moeite waard. Kwart voor twaalf zijn we terug in de hotelkamer en gaan we naar bed.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment