bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-07-2022

B-log: 9 t/m 15 juli 2022

Filed under: B-log 2022 — bazbo @ 19:09Vrijdag 15 juli: Zappanale
Half acht op. Ik loop een ronde hard door bos en veld, het gebruikelijke rondje. En het gaat nog goed en soepel ook. Met De Zoon doe ik een paar boodschappen. We brunchen in het Ferienhaus. Dan ga ik naar de Ausstellung. Het is daar heel vol en op de trap hoor ik het staartje van Valentina Ciardelli en haar trio (contrabas, viool, piano). Zeer mooi. Dan ontstaat er wat ruimte in de ruimte en ik weet een plekje te bemachtigen om Yasi Hofer Trio te bekijken en beluisteren. Jongedame speelt mooie melodieën met veel invloeden van Steve Vai. Haar song Freedom is echt mooi. Half een ben ik terug in het Ferienhaus. De Vrouw en De Zoon zijn even koffie wezen leuten bij Jessica en JP; zij hebben voor mij het drietal cd’s meegenomen uit de oude collectie van Luuk (die een jaar geleden overleed) en die ik op het wensenlijstje had gezet, plus eentje extra. Moohooi. We pakken de stoomtrein van half drie naar de Galopprennbahn. Zappanale kan beginnen. We wandelen binnen bij Jazzprojekt Hundehagen en het geluid is nogal lawaaierig. Het theaterstuk van Tante Tofu vind ik ronduit klungelig en langweilig, maar Christians bijdrage (derTeufel) maakt alles goed. Fido Plays Zappa op het grote podium ervaar ik als zeer gaaf en energiek; de band brengt Zappa met een geheel eigen saus eroverheen. Ondertussen waait het flink en wordt het kil. Klangfusion (gitaar+sax) is heel mooi, maar na een half uur zoeken we iets te eten. Ik vind Fladen en Crepe. Ook doe ik een aankoop: het debuutalbum van Camembert. Potenzial (project nr. 12.354 van Fried Dähn) op het grote podium is zeer avontuurlijk en mooi, zeker de stukken met de twee dansers. Aan het eind van de reguliere set gaan we naar de uitgang want moe en koud. We hoeven niet te wachten op een taxi en zijn om twaalf uur terug in het Ferienhaus.Donderdag 14 juli: Bad Doberan + Zappanale Welcome party
Om negen uur zijn we uit bed. Koffie in de tuin. Ik haal broodjes bij een nabijgelegen bakkerij en we brunchen in de tuin. Dan doen we een klein rondje boodschappen. In de Mollistrasse komen we Peter en Inge tegen en niet veel later ook Jessica, JP en Luc. We drinken thee met Torte op het terras van een bakkerij. Ondertussen hebben we contact met De Zoon die onderweg is samen met Aad. Zij arriveren om half vijf bij het terras. Gedrieën lopen we naar het Ferienhaus en als De Zoon zijn spullen heeft weggezet vervolgens naar het Klosterhof voor de Zappanale Welcome party. Eerste optreden door band Bent hebben we gemist, maar die Miserablen Husos pakken we in z’n geheel mee. Zappa gezongen in het Hessisch met voor Duitsche begrippen hilarische teksten. Af en toe regent het en als het concertje voorbij is regent het plens. We gaan naar het dorp en eten bij de grillzaak Am Markt. Falafel. Christian komt er ook binnen. Na afloop gaan we terug naar het Ferienhaus. De Vrouw blijft daar; ik wandel kwart over negen met De Zoon weer naar het Klosterhof. Het bandje Who’s Pink? speelt muziek van Pink Floyd en dat doen ze heel aardig. Geen spektaculaire repertoirekeuze maar afsluiter Echoes verrast. Half twaalf terug. Uur later slapen.Woensdag 13 juli: Bad Doberan en Heiligendamm
Even na zeven wakker en op. Koffie, eenvoudig ontbijt. Rondje hardlopen ook. Ik kies een andere route dan voorgaande jaren, langs de Kröpelinerstrasse, maar het leidt nergens interessants heen, dus weer terug en door het Klosterhof. Thuis nog terug in bed. Dan rustig op gang komen in de tuin. We gaan ontbijten c.q. brunchen bij de Stadtbäckerei en daarna lopen we een klein rondje. Na twee uur gaan we naar de Ausstellung en onderweg treffen we Sascha, Nona en Gerhard en bij de Ausstellung ook Michael. De expositie is weer zeer oké. Na afloop lopen we naar de stoomtrein. Wij stappen uit in Heiligendamm; de rest rijdt door naar Kühlungsborn. We wandelen over de boulevard en de Seebrücke. Op de terugweg is er traditioneel ijs. Half zeven zijn we weer terug en we bemachtigen een tafel in het nabijgelegen Griekse restaurant. Spinazie en feta in bladerdeeg, de aubergine met tomaat uit de oven. We zijn nogal snel klaar. Even bijkomen in het Ferienhaus. Om half negen gaan we naar het Kamp-Theater en daar treffen we iedereen weer. Axel en Roswitha zijn er ook en Bengt en vele anderen. Als we tien uur weer vertrekken, lopen we tegen Jessica, JP en Luc aan. Kort bijpraten en dan gaan we toch echt.Dinsdag 12 juli: van Rostock naar Bad Doberan
Half acht wakker en op. We ontbijten uitgebreid en daarna pakken we de koffers in. Elf uur zeggen we het hotel vaarwel en we lopen met de bagage naar een terras op de Neuer Markt. Daar drinken we Rhabarberschorle en een uurtje later pakken we tram 5 naar het station. Er zijn wat problemen met het spoor op het traject dat we willen rijden, maar zonder vertraging staan we om half twee op het station van Bad Doberan. We lopen naar de Mollistrasse en bij zijn winkel wacht de eigenaar van ons Ferienhaus ons al op. In een zijstraat nog geen honderd meter verderop ligt het, verscholen achter een hek en wat andere huizen. We hebben een prachtige ruimte met een zeer rustige tuin. We pakken koffers uit en gaan even buiten zitten. Al snel ontdekken we dat onze buren niemand minder dan Olav en Ute zijn. We drinken koffie en na een uurtje gaan we boodschappen doen bij de drogist, supermarkt en biowinkel. Dan rusten we uit in de schaduw in de tuin. We lopen een piepklein rondje door het dorp en zijn om zeven uur bij het Kamp-Theater. Daar zitten Jochen en Conny al te wachten op het terras. Dieter en vrienden komen erbij en niet veel later zijn Nona, Sascha, Gerhard en Michael er ook. Verder nog veel bekende gezichten. We praten bij en eten Schweinelachssteak en Gemüserösti. Tegen half elf is het bijna donker en wandelen we terug naar het Ferienhaus. Daar nog even zitten en vervolgens slapen.Maandag 11 juli: Rostock
Half acht op. We besluiten vandaag heel rustig aan te doen. Na uitgebreid ontbijt wandelen we naar de Marienkirche en die bezoeken we ook uitgebreid. We pakken uitleg over de astronomische klok mee. Na afloop Kaffee mit Kuchen bij het naastgelegen etablissement Marientreffe in de zon. Het wordt een redelijk warme dag. We lopen verder naar de Petrikirche en via de Alte Markt gaan we naar de Nikolaikirche. Daarnaast is een aardig terras en het is tijd voor Rhabarberschorle mit Kuchen. Vervolgens via de Steintor, de Rosengarten en de Wallanlage naar het Kloster. De Klosterladen blijkt (weer) gesloten en we besluiten terug naar het hotel te gaan. Daar rusten en drinken we wat. Tegen zeven uur lopen we de honderd meter naar de Rathauskeller. Daar eten we kipburger en voor mij gefrituurde zwammen met risotto en mosterdsaus. Toe is er geitenkaas met blauwebessensaus en wittechocolademousse. Zeer smakelijk. Nog voor het donker zijn we weer in het hotel. Nog even lezen en dan slapen.Zondag 10 juli: Rostock
Kwart voor acht weer op. Redelijk geslapen ook weer. Dit is een hotel van een iets andere klasse dan dat in Hamburg en het ontbijt is rijkelijk. Na elven stappen we op een tram naar het Holbeinplatz en daar stappen we over op een S-Bahn. In Warnemünde is een week lang durend evenement aan de gang en daarom is het er nogal druk. We slenteren door de Alexandrinestrasse en over de boulevard. Ook nemen we een kijkje op het strand en aan de zee. Koffie met Kuchen in de haven. Dan lopen we de pier van de Westmole op. Het waait hard en strandzand schuurt alles. Vervolgens wandelen we door de haven en uiteindelijk gaan we zitten op het terras van een Italiaans restaurant. We eten pizza en tortellini gevuld met broccoli en geitenkaas in een tomatensaus met mozzarella. Toe is er panna cotta en Erbeerentiramisu. We pakken de S-Bahn en tram weer terug. Op de Neuer Markt drinken we nog iets in de Rathauskeller en dan keren we terug naar de hotelkamer.

Zaterdag 9 juli: van Hamburg naar Rostock
Half acht weer op. Niet zo heel goed geslapen, maar het is oké. We ontbijten en pakken daarna de koffer in. Elf uur lopen we rustig naar het station. Daar drinken we nog een kop koffie en kopen we water voor onderweg. Als we om twaalf uur Gleis Sieben op gaan, zien we dat er al heel veel mensen op het perron staan terwijl de trein pas over een half uur vertrekt. We weten een zitplek te bemachtigen en dat scheelt niet veel: twee minuten later staat de hele trein stampvol met reizigers die gebruik maken van de goedkope treinkaartjes. Pas na Schwerin wordt het wat rustiger in de trein. Met slechts twintig minuten vertraging komen we om kwart over drie aan in Rostock. Even zoeken naar de juiste tram naar de Neuer Markt. Het hotel ligt er nog geen honderd meter vandaan. We krijgen een grotere kamer dan geboekt want alles is vol. We installeren ons en dan lopen we via de Neuer Markt en de Kröpeliner Strasse naar het Universitätsplatz. Daar op het terras in de wind ijs eten. We lopen verder via het Historisches Museum en het Kloster naar de Kröpelintor. Langs de Stadthafen gaan we op zoek naar een restaurant en uiteindelijk komen we terecht in een steakhouse. Daar eten we rumpsteak en met spinazie gevulde tortellini in gorgonzolasaus met walnoten. Smakelijk. Thee toe. Dan is het negen uur en we gaan terug naar de hotelkamer om nog wat te lezen en te gaan slapen.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment