bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

27-08-2022

B-log: 27 augustus t/m 2 september

Filed under: B-log 2022 — bazbo @ 07:06Vrijdag 2 september:
Zeer op tijd op weer. Ronde hardlopen gaat buitengewoon soepel. Zeven uur ben ik aan het werk. Er is nog van alles en dat doe ik dan ook. Tussendoor koffie met De Vrouw op het balkon. Half elf doe ik de werklaptob uit. Ik lunch wat vroeg. Elf uur gaan we de deur uit en we nemen een bus naar Velp. In het ziekenhuis ontmoet ik de groep waarin De Vrouw de afgelopen vier weken op vrijdag heeft vertoefd. Er is nog wat uitleg voor partners en een ervaringsdeskundige die zijn ervaringen deelt. Dinsdag vindt de grote ingreep plaats en stapt De Vrouw een Nieuwe Wereld in. Daarover later meer. We zijn om vier uur weer terug. Ik kook maiskolven, haal gauw nog een boodschapje, lees de krant op het balkon en maak avondeten. Terwijl aardappel en ui kookt, maak ik een salade van bosui, bleekselderij, komkommer, tomaat en blauwe bes. Ook was ik andijvie. De andijvie stoemp ik door de aardappelen en daarna roer ik er mais doorheen. Voor De Vrouw bak ik lamsfilet. Ik hak nog noten en we kunnen aan tafel. Het smaakt en we eten alles op. Afwas. Lezen op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: The Wine Of Silence (Robert Fripp, Andrew Keeling & Metropole Orkest), Octane Twisted (Porcupine Tree), Tumbling Through The Floativerse (Ed Wynne & Gre Vanderloo), Olias Of Sunhillow (Jon Anderson), Deus Arrakis (Klaus Schulze)Donderdag 1 september:
Op om kwart voor zes. Nog voor zevenen ben ik aan het werk. Er ligt nogal veel en ik handel veel af. De Vrouw is vanmorgen de deur uit en doet wat zaken in een andere kamer. Tussendoor koffie. De Vrouw gaat opnieuw de deur uit, nu voor een lunch. Ik lunch snel, want nog overleg. Daarna afwasje en een rondje langs het kanaal. Weer verder met werk. Half vijf klaar. Krant op het balkon. Ik maak avondeten. Eerst verwarm ik de oven voor (190C), vervolgens snijd ik rode ui, zoete aardappel, gele paprika en courgette en die doe ik in een braadslede, samen met shiitake en kerstomaat. Dit gaat er een half uur in. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi, komkommer en rode bes. Voor De Vrouw maak ik een vispakketje van kabeljauwfilet en dat gaat de laatste tien minuten ook de oven in. We eten alles op. Afwas. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Discretion (Travis & Fripp), Follow (Travis & Fripp), Anesthetize (Live in Tilburg – Oct. 2008) (Porcupine Tree), Dig? (Bill Bruford’s Earthworks), Secrets Of The Beehive (David Sylvian), de albums St. Radiguns, Old Boot Wine en Bells, Boots And Shambles (oftewel het complete doosje The Future Won’t Be Long – The Albums 1971-1973) (Spirogyra), Live In Paris 28.05.1975 (Fripp & Eno)Woensdag 31 augustus:
Ik ben heel vroeg wakker en op. Vraag niet waarom. Waarom doe je het toch? Niet zo heel goed geslapen. Het zal de ontlading van het afgelopen weekend, de veelheid van de lopende dingen en de spanning van de komende weken zijn. Het is niet erg. Ik ga een ronde hardlopen en die gaat verrassend goed, zeker gezien het gegeven dat ik bijna een week niet heb gelopen. Thuis op adem komen en om kwart over acht wandel ik naar de super. Op de terugweg is het weer zeer aangenaam weer; daarvoor voelde het fris aan. Koffie met De Vrouw op het balkon. Dan naar Gigant voor de repetitie van Wirwar. De contouren van de nieuwe voorstelling komen naar boven. Anne is er voor het documentairedeel van het KOM-project en we zien en bespreken de filmpjes die enkele spelers hebben gemaakt, plús er komt een nieuwe opdracht. Thuis meer koffie met De Vrouw op het balkon. De Vrouw gaat naar het werk. Ik lunch. Afwasje. Dan wandel ik het centrum in voor nog een boodschapje. Thuis zet ik de werklaptob aan en doe ik wat werkzaamheden. Ook huishoudelijks. Tegen zessen maak ik avondeten. Ik kook tagliatelle, bak champignon, ui, paprika en prei en roer daar pesto en pasta doorheen. Parmesan eroverheen en opeten. Dat doe ik. Afwas en afval. Krant op het balkon. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Sea Airs (Rick Wakeman), The Incident (Porcupine Tree), +4626 Comfortzone (Beardfish), Drif (Heilung)Dinsdag 30 augustus:
En weer zeer op tijd naar de werkplek. Daar is werk. Veel werk. Tussen de middag wandel ik door bos en veld. Werk. Veel werk. Half zes thuis. Krant op het balkon. De Zoon is er om zes uur. De Vrouw serveert een bamisoep. Die smaakt. Afwas. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: We Lost The Skyline (Porcupine Tree), Drif (Heilung), Let The Power Fall (Robert Fripp)Maandag 29 augustus:
Nog half in die bubbel sta ik zeer vroeg op en ik ben op tijd op de werkplek. Daar is alles gewoon maandag 29 augustus 2022 en er ligt volop werk. Overleg, plannen, regelen, uitwerken, enzovoorts. Tussen de middag wandel ik door bos en hé, ook wat zon. Aan het eind van de middag is er een afscheid van een collega voor wie ik van 2018 tot eind 2020 veel werkzaamheden heb verricht. Toch om zes uur thuis. De Vrouw serveert een schotel van rode ui, paprika, champignon en aardappelblokjes uit de oven met ernaast een salade van bosui, koolrabi, komkommer en tomaat. Zeer smakelijk. Afwas. Krant op het balkon. Ja, ik heb de krant gehaald. Sta zelfs twee keer op de foto in het regiokatern. Wat een weekend. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Bill Bruford’s Earthworks (het eerste album uit de doos Complete) (Bill Bruford’s Earthworks), God Save The Queen / Under Heavy Manners (Robert Fripp)Zondag 28 augustus: Living History
Kwart over zes wakker en op. Koffie en ontbijt. Krant op het balkon. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. Negen uur stap ik weer op de fiets en rijd ik naar dezelfde manege. Living History! Al snel zijn alle anderen er ook weer. We kleden ons weer om en gaan naar onze plek. Vandaag spelen we het stuk twee keer. En twee keer gaat het zeer soepel. De zon begint te schijnen en vooral tijdens de laatste (Klaarbank-)scène wordt het dan erg warm. Veel, heel veel mooie reacties ook. Tussendoor lunchen we en is er gelegenheid om sociaal van alles uit te wisselen met de spelers. Ik blijf het heel bijzonder vinden dat een groep mensen (jong, oud, groot, klein, wit, zwart, dun, dik) die elkaar nauwelijks kent (of meer kent) zonder enkel probleem zo intensief een weekend met elkaar kan samenwerken en zoiets moois neer kan zetten. Als we de tweede voorstelling hebben gespeeld, kleden we weer om. We krijgen een bedankwoord van de organisatie. Er blijken foto’s gemaakt te zijn en die krijgen we nog rondgestuurd. Het afscheid bij de manege is nogal een tegenvaller; we zijn niet helemaal compleet en pas als er al mensen zijn vertrokken, blijkt dat we toch in de manege nog iets kunnen drinken. Ik heb gelukkig wel afscheid kunnen nemen van Diedewij met wie ik twee dagen zo geweldig samen de rol van geliefden heb gespeeld. Een echte nazit lukt dus niet meer, maar we spreken af dat Aad en ik alsnog een bijeenkomst gaan organiseren om terug te blikken. Ik stap op de fiets. Half vijf thuis. Bijpraten. Lezen op het balkon. Half zes maak ik avondeten. Eerst een salade van bosui, koolrabi, komkommer en rode bes. Dan warm ik de schotel van vrijdagavond op. Ten slotte bak ik lamsfilet voor De Vrouw. We eten alles op. Afwas. Laatste stukje krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: de eerste twee plaatjes uit Between The Silence (Travis & Fripp), The Void (Beardfish), Go Live (Stomu Yamashta), het derde plaatje uit Between The Silence (Travis & Fripp)Zaterdag 27 augustus: Living History
Oei. Ik ben om zeven uur wakker. Ietwat verslapen. Plan om een rondje te gaan hardlopen laat ik varen. Koffie en ontbijt, dus. Negen uur fiets ik met kostuum en al naar een manege tussen Ugchelen en Beekbergen. Living History! Daar verzamelen we met de acteurs. We kleden ons om en lopen door het bos naar de plaatsen waar we gaan spelen. Vandaag brengen we de voorstelling drie keer. Het stuk speelt zich af op op drie verschillende plaatsen: het begint met een inleidende scène in een herberg, die een vervolg krijgt in de tweede scène op een open plek in het bos. Dat is de scène waarin ik speel: het publiek ‘betrapt’ mij (een wachter uit Brummen) en Diedewij als we staan te zoenen en daarna volgt een dialoog met drie andere voorbijkomende spelers. Uiteindelijk gaat een ieder naar het Herenhul, alwaar de rechtszaak (de ‘klaring’ waarom het allemaal draait) plaatsvindt. De eerste vertolking van 11.00 uur heeft zeker veertig bezoekers, maar verloopt (begrijp ik achteraf van regisseur Aad) wat stroef en traag. Onze scène is niet zo lang en ik vind hem al heel vloeiend. Na afloop lopen we naar de manege terug en daar nuttigen we een lunch. Mijn ‘koninklijke’ salade is niet zo groot, maar gezien de (gezonde) spanning vind ik dat niet heel erg. We moeten nog flink dooreten om op tijd weer de tweede voorstelling te kunnen beginnen. Half twee gaat die van start. Dit keer een nogal grote groep; ik schat zestig toeschouwers, waaronder De Vrouw, weet ik. Ha, die kijkt vreemd op als ze mij met de jonge vrouw ziet. Het spel gaat opnieuw zeer soepel en ook de grote eindscène bij de Klaarbank is vlotter. Het effect is prachtig: ik heb daarin een meer figurerende rol en ik kan regelmatig zien dat het publiek met brede grijns staat te aanschouwen. Mooie reacties na afloop ook. Als ik met Diedewij weer terug loop om de spullen op het bospad klaar te zetten, zit daar De Vrouw, haha. Opnieuw een korte pauze en dan maken we ons op voor de nummer drie van vandaag. Ook die gaat zeer goed (al hoor ik later dat de herbergscène wat nonchalanter en dus slordiger verloopt). Het aantal bezoekers is iets minder, meen ik. Na afloop gaan we terug naar de manege om te verkleden en dan is het klaar voor vandaag. Als ik op de fiets zit, merk ik dat ik het lastig vind om te schakelen naar de werkelijkheid. Half zeven ben ik thuis. Even bijpraten en dan wandelen we naar een Italiaans restaurant in het centrum. De befaamde pizza met geitenkaas en artisjok en toe natuurlijk tiramisu. Negen uur zijn we weer thuis. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Leviathan (Robert Fripp & The Grid), The Best Of Frank Zappa (Frank Zappa)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment