bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

02-09-2022

B-log: 3 t/m 9 september 2022

Filed under: B-log 2022 — bazbo @ 19:40Vrijdag 9 september:
Half zeven op. Een uur later ben ik even aan het werk. Ik doe allerlei spul dat even kon blijven liggen en dat maak ik nu af. Tien uur is het klaar. Dan is De Vrouw ook uit bed. Het gaat zeer goed, gezien de omstandigheden. Zo drinkt ze redelijk en eten lukt nog beter. De hele dag blijft ze op. Ik maak een soep van ui en romanesco. Voor De Vrouw maak ik een versie met kip erin en die pureer ik nog extra. Eenvoudige lunch. Afwasje. Dan fiets ik naar een keukenwinkel en daar bestel ik een nieuw fornuis, eentje vergelijkbaar met wat we nu hebben maar dan met een inductieplaat in plaats van op gas. Het kan vanaf 15 oktober bezorgd en dat is twee weken later dan dat we hier de elektriciteit laten aan passen en de cv-installatie opnieuw laten inregelen. Welja. Op de terugweg haal ik het groentepakket op. Krant op het balkon. Ineke is er weer voor een injectie en koffie. Dan bak ik kastanjechampignon en courgette en daar gaat de romanescosoep bij. Kaas en noten eroverheen en goede hap. De Vrouw eet een kom van de goed gepureerde met kip en het lukt goed. Ze is ook voor het eerst naar het toilet geweest dus inwendig is de spijsvertering mooi op gang gekomen. Het gaat allemaal zeer voorspoedig, al was de woensdag een zware dag. Afwas. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: At The End Of Time – Churchscapes – Live In England & Estonia, 2006 (Robert Fripp), Miscellaneous Debris (Primus), Pork Soda (Primus), Song Of Seven (Jon Anderson), Freedom Is Frightening (Stomu Yamashta), One By One (Stomu Yamashta)Donderdag 8 september:
Redelijk geslapen. Mijn ronde hardlopen gaat soepel. Het is nog wel wat benauwd en in de verte zie ik lichtflitsen, maar het blijft droog. Als ik thuis ben begint het te regenen. Zeven uur ben ik aan het werk. Er ligt van alles, maar in alle rust kan ik veel doen. De Vrouw is tussendoor op en zowaar, ze weet het een en ander te eten. Dat gaat dus goed. Dan rust ze weer wat. Ik lunch en maak een paprikasoep (ui en paprika bakken, bouillon eroverheen, paprikapoeder erdoorheen en dan pureren), met een aangepaste versie voor De Vrouw. Zowaar, daar eet ze een glas vol van op en het smaakt ook nog. Ik wandel een kort rondje langs het kanaal. Daarna nog wat verder werken, enige mantelzorg en om half vijf doe ik de werklaptob dicht voor vandaag. Krant op het balkon. Ineke is er weer om vijf uur voor het zetten van een injectie en een kop koffie. De Vrouw drinkt een kop koffie mee en dat gaat goed. Daarna maak ik avondeten. Voor De Vrouw warm ik nogmaals de paprikasoep met gepureerde kipfilet erin warm. Voor mijzelf bak ik kastanjechampignon en courgette en daaroverheen giet ik het restant paprikasoep. Beetje kaas en wat gehakte noten eroverheen en de hap is goed. De Vrouw eet uitstekend, dat komt dus mooi op gang. Afwas. Lezen op het balkon. Webstek. Meer lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Beyond Even (1992-2006) (Fripp & Eno), Frizzle Fry (Primus), Sailing The Seas Of Cheese (Primus), Floating Music (Stomu Yamashta), The Man From The East (Stomu Yamashta), Solace (Held By Trees)Woensdag 7 september:
Niet zo goed geslapen. Goh. Toch schrik ik pas om half acht wakker. Berichtjes van De Vrouw. Gisterenavond al was de kou uit haar lijf en had ze het heel warm. Maar ze is de nacht goed doorgekomen. Ze moet 450 ml drinken en wat yoghurt eten en als dat lukt dan kan ze vanmorgen naar huis. Ik wandel naar de super. Het heeft vannacht aardig geregend en het is wat afgekoeld. Als ik weer thuis kom, gaat de telefoon. De Vrouw. Het gaat zo goed met haar, dat ze eind van de morgen naar huis kan. Kwart voor elf tref ik onze bovenbuurvrouw Ineke en zij rijdt me naar het ziekenhuis in Arnhem. Ik pak een rolstoel, rijd ermee naar boven en tref De Vrouw in redelijk goede conditie aan. Nog even afscheid van de verpleging en een kamergenoot en dan gaan we naar beneden. De tocht terug gaat vloeiend en om kwart over twaalf ligt De Vrouw thuis op bed. Ik drink koffie en lunch iets. Dan gaat de werklaptob even aan en gedurende een paar uur verricht ik wat werkzaamheden. Vier uur doe ik de boel uit. Krant op het balkon. Ondertussen heeft De Vrouw flink last van pijn en is er lichte verhoging, maar nog niet zorgelijk. Vijf uur is Ineke er weer even om een spuit te zetten (ze is verpleegkundige) en even later komt ook Zwager een kort moment op bezoek. We praten op het balkon en daarna is De Vrouw opnieuw zeer vermoeid. Ik maak avondeten. Eerst wat ‘roosjes’ romanesco twintig minuten in de oven (190C), dan kastanjechampignon, paprika en courgette erbij en dat nog eens vijfentwintig minuten. Peper, zout, kaas eroverheen en het is geweldig. Afwas en afval. Rest krant op het balkon. Webstek. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Portishead (Portishead), Vile Foamy Ectoplasm (Don Preston), Suck On This (Primus), Live at WOMAD 1982 (allerlei), Please Be Quiet (Gungfly), Silhouettes (Klaus Schulze)Dinsdag 6 september: Een nieuwe wereld
Mijn hoofd raakt niet leeg tijdens mijn ronde hardlopen. Het is trouwens ook bijzonder benauwd om zes uur op straat, ondanks dat het vannacht iets heeft geregend. Zeven uur ben ik wat aan het werk, maar het vlot niet echt. Echt erg is dat niet. Tussendoor koffie met De Vrouw. Half elf sluit ik de laptob af. Een half uur later is De Zoon er en die brengt ons naar het ziekenhuis in Arnhem. Een nieuwe wereld gaat starten. Het intakegesprek voor de OK is kort en ik mag na een kwartier afscheid nemen van De Vrouw. Verwachte operatietijd is 15.00 uur, dus ik ga terug naar huis. Daar ben ik om half twee. Krant op het balkon. Ik ga even rusten en om kwart voor drie gaat de telefoon. De chirurg. Operatie uitstekend verlopen. De Vrouw heeft een gastric bypass: haar maag is voor driekwart verkleind en er is een omleiding van de maag direct naar de dunne darm. Hierdoor zal ze het komende jaar veel overgewicht verliezen en zal ze naar verwachting gemakkelijker bewegen en zich prettiger in haar lijf voelen. De ingrijpende verandering in eetritme (zes kleine maaltijden per dag) en eetpatroon (eten en drinken scheiden, geen suiker, geen vet), daar is ze de afgelopen weken al redelijk aan gewend geraakt. Ik maak wat te eten voor mijzelve en ik doe niet moeilijk: ik bak wat courgette en doe daar het restant van de pastapaddenstoelenpestopaprikapreischotel van gisterenavond bij. Wat geraspte kaas eroverheen en opeten maar. Klein afwasje. Kwart voor vijf belt de verpleegkundige met de mededeling dat De Vrouw op de afdeling ligt. Een half uur later ga ik de deur uit. Ik ben er iets na zessen. De Vrouw heeft al gelopen, geplast en ijs gegeten. Toch is ze zeer vermoeid (goh), heeft ze moeite met voluit ademen en heeft ze het koud (terwijl het bijzonder warm is). Ze slaapt dan ook veel in de twee uur dat ik er ben. Niet erg. Vannacht blijft ze aan een monitor liggen. Hopelijk is ze morgen wat alerter en kan ze online contact zoeken met mensen. Ik ben om negen uur weer thuis. Webstek. Slapen.
Muziek vandaag: The Turning Year (Roger Eno), A Map Of The World (Pat Metheny), Bundles (Soft Machine)Maandag 5 september:
Niet eens heel slecht geslapen. Op tijd naar en op de werkplek. Daar volle ochtend, maar ik red het. Twee uur ben ik weer thuis. Nog even wat werkzaamheden en dan loop ik naar Gigant voor een overleg van de werkgroep van Wirwar. Ook daar komt werk uit voort. Tegen vijven thuis. Krant op het balkon. Ik maak avondeten. Eerst kook ik spaghetti. Dan bak ik kastanjechampignons, ui, prei en paprika en daar roer ik de pasta en groene pesto doorheen. Parmesan erover en opeten maar. Er blijft nog over ook. Dat zou morgen van pas komen. Afwasje. Kwart over zeven wandel ik terug naar Gigant. Daar tref ik Willem, Aad en Reinier voor een preventieve vergadering ter voorbereiding op De verjaardag van Anja op 25 september. Aad is er helaas niet, maar we weten het programma vast te stellen. Half tien thuis en daar is net De Vrouw terug van het werk. Ik maak eten voor haar en we praten wat bij en om half elf probeer ik te gaan slapen.
Muziek vandaag: Live At WOMAD 1982 (allerlei)Zondag 4 september:
Kwart voor zes op. Mijn ronde hardlopen gaat redelijk. Hoofd wel vol, maar niet erg. Thuis terug in bed. Krant op het balkon. Koffie en huishoudelijks. Meer koffie met De Vrouw op het balkon. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas en stofzuig. Ik wandel een rondje langs het kanaal. Lezen op het balkon. Vier uur is er de zondagmiddagluistersessie met Duitsche vrienden (Vulfpeck!). Erna maak ik avondeten. Ik doe kastanjechampignons, rode ui, aardappelblokjes, paprika en courgette in een braadslede en zet die vijfentwintig minuten in de oven (190C). Dan gooi ik er nog wat (gekookte) mais overheen en zet het nog vijf minuten in de oven. Ten slotte bak ik een runderschnitzel voor De Vrouw. Er is ook nog wat salade van vrijdagavond over en we maken alles op. Afwas. Lezen op het balkon. Webstek. Meer lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Thread (Travis & Fripp), Dummy (Portishead), The Unbendable Sleep (Rikard Sjöblom), All Heaven Broke Loose (Bill Bruford’s Earthworks), Drif (Heilung)Zaterdag 3 september:
Half zeven wakker en op. Koffie. Kwart over acht wandel ik mijn gebruikelijke zaterdagmorgenrondje, maar slechts langs de super. Koffie met De Vrouw op het balkon. Dan het centrum in voor een rondje shirts kopen, super, markt en Syrische winkel. Meer koffie op het balkon. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwas. Ik fiets naar de woonwijk van mijn jeugd en bezoek Onze Vader. Het gaat eigenlijk heel uitstekend met hem; hij heeft volop verhalen en ik kom er maar nauwelijks tussen. Pas helemaal aan het eind van de middag kan ik vertellen over De Vrouw en de fikse ingreep van aanstaande dinsdag. Even na vijven thuis. We wandelen naar een mooi restaurant in het centrum. Daar laten we ons verrassen met een vijfgangenmenu. Carpaggio van watermeloen met aioli en burratta, bisque met garnalen, gazpacho van biet met avocado en bietensorbetijs, eendenborstfilet met biet en fregola, truffelrisotto met paddestoelen, sucade gestoofd en sucadebiefstuk met venkel en crème van zoete aardappel, ratatouille met fregola en ten slotte pruimenmousse met gekonfijte pruim, frambozengel en vanilleijs. Welja. Omdat het (nu nog) kan. Negen uur zijn we terug. Lezen op het balkon.
Muziek vandaag: Live At Coventry Cathedral (Travis & Fripp), Closure/Continuation (Porcupine Tree), Joe’s Xmasage (Frank Zappa), Sunir (IANAI)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment