bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

28-01-2023

B-log: 28 januari t/m 3 februari 2023

Filed under: B-log 2023 — bazbo @ 07:25Vrijdag 3 februari:
Redelijk geslapen. Vroeg op en om zeven uur ben ik op de werkplek. Ik ga gelijk aan de slag met allerlei. Twee uur later heb ik ook allerlei gedaan en dan start een lange serie onderzoeksgesprekken die ik mag vastleggen. Zeer interessant, maar ook zeer intensief en inspannend. Geen tijd om tussen de middag naar buiten te gaan. De laatste vijf kwartier van de dag heb ik een goed gesprek met mijn leidinggevende naar aanleiding van mijn situatie van overbelastbaarheid. Ik kan haar uitleggen hoe het bij vlagen in mijn hoofd werkt, wat de invloed is van de psychische tik die ik negen jaar geleden kreeg, hoe ik mijn leven inricht, wat ik wel en niet meer kan en wat het van me vraagt. We spreken af dat we samen op zoek gaan naar wat ik preventief nodig heb en wat ze van me kan vragen. Daarnaast neemt ze mijn voorstel over: ik heb een mooie lijst met werkzaamheden die ik graag wil en kan doen; al het overige verdwijnt even van mijn bordje. In het vervolggesprek kijken we dan hoe het gaat. Als ik naar huis ga, merk ik dat ik zo vermoeid ben, dat ik vreemde hoofdpijn heb en zeer onvast op de benen sta. De geluiden in de bus zijn nauwelijks te harden; het is pijnlijk en ik krijg een dusdanig hevige angstaanval dat ik bang ben dat er alsnog hersenletsel optreedt. Kwart voor zes thuis. Ik krijg niet eens voor elkaar om mijn werktelefoon uit te zetten. De Vrouw serveert broccolisoep en we roosteren er brood naast. Lang natafelen. Afwasje. Webstek. Negen uur is het als ik naar bed ga. Vandaag is het zes jaar geleden dat we de sleutel kregen van dit huis, maar goed.
Muziek vandaag: Cenotaph (Bass Communion)Donderdag 2 februari: daar komen de implantaten!
De ronde hardlopen gaat bijzonder aardig. Het regent licht, maar daar heb ik geen last van, ook niet van de lichte wind. Zeven uur ben ik aan het werk. Eerst allerlei achterstallig gedoe inhalen, dan een tweetal overleggen en uitwerkwerk en om elf uur is het wel klaar. Koffie met De Vrouw. We lunchen. Afwasje. Krant. De Vrouw gaat naar het werk. Ik loop door de regen naar een bushalte en ben om vier uur in Zwolle bij de implantatoloog. De linker zit zeer snel op z’n plek én als gegoten; de rechter is net iets te lang, zodat er aan het ding zelf en aan de bovenkies wat geslepen moet. Dan is het oké. Dus na respectievelijk negen jaar en achtentwintig jaar heb ik weer een vol gebit. Vreemd. Het zit in de weg. Kwart over zes ben ik thuis. Ik maak avondeten, dat wil zeggen ik maak de hutspot die De Vrouw vanmorgen voor zichzelf heeft gemaakt en waarvan fiks wat over is, warm. Er is ook nog salade van gisteren en die eet ik ook. Afwasje. Webstek. Klussen voor Wirwar en Kunst-Zinnig-Brein. Lezen. Slapen.
Muziek vandaag: het eerste plaatje uit de box Bass Communion (Bass Communion), Stoosh! (Skunk Anansie), American Garage (Pat Metheny Group),Woensdag 1 februari:
Half zeven op. Nog goed geslapen ook. Koffie en allerlei. Dan loop ik naar de super. De Vrouw is de deur uit. Koffie. En weer naar de repetitie van Wirwar. Veel improviseren en verfijnen. Thuis koffie met De Vrouw. En lunch. Afwasje. Ik fiets naar een winkelcentrum en bezoek een zaak die me kan helpen met bepaalde techniek; dat kunnen ze. Half drie weer terug en door naar Gigant, alwaar ik Willem tref en een student Mediaredactie, die ons interviewt voor een artikel over De verjaardag van Anja. Daar weten we wel iets over te vertellen. Na afloop een kop thee met Willem, meer bijpraten. Thuis maak ik avondeten. Ik leg ui, zoete aardappel, paprika, courgette en champignon in een braadslede en die gaat de oven in. Ook maak ik een salade van bosui, rode kool, komkommer en kerstomaat. Ten slotte monteer ik een pakketje met kabeljauwfilet en dat gaat na een kwartier bij de groenten voor (ook) een kwartier in de oven. We eten alles op, behalve de salade. Afwas. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Moondawn (Klaus Schulze), Loophole (Sketch Show), Alone In The Universe (Jeff Lynne’s ELO), Paranoid & Sunburnt (Skunk Anansie), Afreaka! (Demon Fuzz)Dinsdag 31 januari:
Welnu, opnieuw redelijk geslapen en vroeg op de werkplek, ondanks dat de bus vertraging heeft vanwege een fikse brand in een woning aan de invalsweg in Arnhem. Vanmorgen weet ik de nieuwe laptob verder in te stellen en weet de helpdesk de benodigde installatie te voltooien, zodat ik de rest van de ochtend een grote hoeveelheid achterstallige werkzaamheden kan verrichten. Er is overleg ook nog en tussen de middag wandel ik door bos. Dan nog een klein beetje verder en kwart voor vier is het weer mooi geweest. Op het station in Arnhem komt mijn bus niet opdagen en dat bleek bij de twee vorige bussen ook zo te zijn, dus pak ik een andere en die is er wel en om kwart voor zes ben ik thuis. De Vrouw is naar het werk. Ik maak avondeten: eerst pasta koken en dan kastanjechampignon bakken en daar de schotel van gisteren en de spaghetti doorheen roeren. Kaas eroverheen en opeten maar. Afwasje. Ik bel Onze Vader. Tijdje geleden. Het gaat nog altijd heel best met hem, al heeft hij wat hulp nodig bij klusjes en computerwerk. Over anderhalve week wordt hij negenentachtig jaar, dan spreken we weer af. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Afreaka! (Demon Fuzz), Lightwork (Devin Townsend), Departure Tapes (Giancarlo Erra)Maandag 30 januari:
Redelijk geslapen, zowaar. Vandaag is het negentig jaar geleden dat moeder werd geboren én dat in Dutischland ene Adolf Hitler aan de macht kwam. Meer zeg ik niet. Zeer op tijd op de werkplek. Ik stuur gelijk mail naar mijn leidinggevende dat ik in het werk tegen mijn grenzen aan loop en dat ik te hoge werkdruk ervaar, waardoor ik onvoldoende functioneer. Nog geen uur later staat de leidinggevende voor mijn neus om haar steun te betuigen. Alleen dat al lucht op. Ik wil vandaag veel doen en afronden, maar mijn werklaptob vertoont zware kuren en na allerlei overlegmomenten begeeft hij het zo ongeveer eind van de morgen. Ik meld me bij de elektronicaondersteuner en die neemt mijn apparaat even in behandeling. Ik kan niet zo gek veel doen, maar na een uur of twee komt hij met een nieuw exemplaar waarop nog van alles geïnstalleerd en ingesteld moet. Dat instellen lukt me; voor het installeren ben ik afhankelijk van iemand die mij zal terugbellen maar niet terugbelt, dus morgen verder. Nog verder achterop met werk. Geen gelegenheid om buiten een rondje te lopen en nog een half uur langer doorgegaan ook. Kwart voor zes thuis. Stukje krant. De Vrouw serveert een schotel van ui, witte kool en tomaat met ernaast een salade van witlof, peer en paprika. Smakelijk. Natafelen. Afwasje. Restje krant. Webstek. Lezen. Helemaal aan het eind van de avond komen de foto’s van Ernst van gisterenmiddag binnen. Puik werk weer. Dan zie ik een foto van mijzelf en ik denk: ‘Net mijn moeder.’
Muziek vandaag: ID.Entity (Riverside), Silhouettes (Klaus Schulze)Zondag 29 januari: De verjaardag van Anja
Mijn ronde hardlopen vanmorgen gaat nog redelijk soepel ook. Thuis nog terug in bed. Koffie met De Vrouw. Het lukt me amper om de rust in mijn hoofd te bewaren; niet dat de spanning voor vanmiddag me te groot is maar er is meer. Gedurende de ochtend bereid ik me voor op De verjaardag van Anja en eind van de ochtend lunch ik. Half een ontmoet ik Aad en Willem in Gigant en niet veel later zijn Reinier en Ernst er ook, gevolgd door de podiumgasten. Wat volgt is wederom een bijzonder geslaagde aflevering van De verjaardag van Anja. Afwisseling alom, ook al is het De week van de Poëzie en voeren gedichten de boventoon. Loes Huis in ’t Veld komt haar werk voorlezen, er zijn bijzondere voordrachten van Olivier en wij hebben ‘m: de nieuwe stadsdichter Peter-Jan. Daar tussendoor schitteren Willem, Aad en Reinier. Zelf klets ik de boel aan elkaar (dat ik moet leren dichten en geen Grunnings ken) en uiteindelijk zing ik Hee doe! (van Pé Daalemmer en Rooie Rinus), begeleid door Aad en Reinier. De zaal zit weer nóg voller dan de vorige keer en de reacties na afloop zijn louter positief. Goede afterparty ook. Ik ben om half zeven thuis en maak avondeten. Ik heb twee pizzabodems die ik bedek met tomatensaus, ui, paprika, kaas en voor De Vrouw salami en voor mijzelve champignons en verse geitenkaas. Gelukt. Natafelen. Dan heel even zitten en zeer op tijd slapen. Als het lukt.
Muziek vandaag: Reflection (Brian Eno), Live (Electric Light Orchestra), New Chautauqua (Pat Metheny),Zaterdag 28 januari:
Niet heel goed geslapen, maar nou ja. Half zeven op. Koffie. Allerlei. Dan wandel ik mijn gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie. De Vrouw gaat even de deur uit. Erna loop ik nog naar de Syrische winkel voor brood. Meer koffie. De Vrouw is opnieuw kort de deur uit. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje en stofzuigen. In de middag bereiden we het cadeau voor Bob voor. We pakken een trein van kwart over drie naar Deventer en daar stappen we over in een bus. Op de eerste hoek van de straat moet de bus al zeer plots remmen. De Vrouw botst met haar gezicht tegen de zetel voor haar. Resultaat: een snee in haar onderlip. In Gorssel bezoeken we eerst het toilet van het museum zodat De Vrouw zich even kan opknappen. Vervolgens drinken we een kop thee. Dan wandelen we met een ongeplande omweg naar het buurthuis. Daar viert Bob zijn vijfenzeventigste verjaardag, geheel in stijl van de jaren zestig en zeventig. Er is zeer veel volk en de muziek staat redelijk luid, dus ik houd mijn hart vast. Ik red het. Er zijn bekenden van Kunst-Zinnig-Brein met wie het aardig kletsen is en we worden voorzien van eten en drinken. Even voor negen nemen we afscheid van Ank en Bob en lopen we naar de bushalte. In Deventer heeft de aansluitende trein nogal vertraging en om kwart voor elf zijn we thuis. Even zitten en dan slapen.
Muziek vandaag: Deus Arrakis (Klaus Schulze), Tenk Om Noen Ser Deg (Det Skandaløse Orkester)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment