bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

10-02-2023

B-log: 11 t/m 17 februari 2023

Filed under: B-log 2023 — bazbo @ 20:44Vrijdag 17 februari: Focus in Gigant
Pas om half zeven wakker. Een half uur later ben ik aan het werk. Het meest urgente heb ik anderhalf uur later klaar. Daarna volgt een grote ronde met achterstallig onderhoud. Koffie met De Vrouw. De Vrouw gaat de deur uit. Meer koffie. De schoonmaakster is in huis. Als ze is vertrokken, lunch ik. Het is koud en regenachtig, dus ik sla een rondje buiten wandelen over. Dus verder werken. Eind van de middag ben ik weer helemaal bij en op orde. Mooi. De Vrouw is weer terug om vier uur. Niet veel later stop ik met werken voor deze week. Krant. Eind van de middag maak ik avondeten. Eerst bak ik plakken knolselderij. Daar doe ik een geplette knoflookteen, sojasaus, tomatenpuree, tijm en wat water bij en laat dat flinke tijd pruttelen tot de knol gaar is. Ondertussen monteer ik een salade van bosui, koolrabi, bleekselderij, rode kool en komkommer. Ten slotte bak ik voor De Vrouw een kippendijfilet en roer ik wat doperwten door de tomatensaus. We eten er fiks van. Natafelen. Afwasje. Webstek. Even na achten wandel ik naar Gigant. Half negen begint het concert. Er is nog redelijk wat volk ook, waaronder Peter-Jan en Aad. Ik heb Focus de afgelopen jaren een paar keer gezien en het blijft alleraardigst. De twee jongere muzikanten (Menno Gootjes en Ludo Pannekeet) zorgen voor fris vuur, zodat oudgedienden Pierre van der Linden en Thijs van Leer kunnen schitteren. Veel ‘klassiek’ Focuswerk, met House Of The King, Eruption en Sylvia als de hoogtepunten. Het geluid is bijzonder goed, niet te hard. De enige misser in het programma is het eind van de reguliere set: Hocus Pocus is een rotzootje en de dik tien minuten durende drumsolo is knap maar blijft niet zo lang boeiend. Gelukkig maakt de band het weer goed met de mooie toegift Focus 3. Gelijk na afloop zwaai gedag en ga ik naar huis. Thuis even bijpraten en iets voor twaalf lig ik in bed. Leuke avond.
Muziek vandaag: het derde plaatje uit de set Art In Music Trilogy (Rick Wakeman), Aspirant Sunrise (Rick Wakeman), The Soft Machine (Soft Machine), Volume Two (Soft Machine), Third (Soft Machine), Troika (D’Virgilio, Morse & Jennings)Donderdag 16 februari:
Wat onvast geslapen. De ronde hardlopen gaat niet soepel, maar het lukt allemaal. Zeven uur ben ik aan het werk. Er is veel, maar ik voer het in alle rust uit. Ik krijg ook veel afgewerkt. Koffie. De Vrouw gaat de deur uit. Meer koffie met De Vrouw als ze weer terug is. Dan lunch. Afwasje. Ik wandel een rondje om het centrum en bij de poptempel scoor ik nog een kaartje voor het concert van Focus dat morgenavond plaatsvindt. Er is weer ruimte in het hoofd, merk ik. Thuis nog even aan het werk. Half vijf is het klaar. Krant. Dan maak ik avondeten. Dan maak ik avondeten warm, dus. Ik zet een ovenschaal met het restant van de stoemp van gisteren in de oven en een schaal met het restant van de salade van gisteren op tafel. Voor De Vrouw bak ik een kalfschnitzel. We eten alles op. Afwasje. Half zeven stap ik op de fiets en door zeer lichte motregen en met wind mee rijd ik naar het huis van Peter-Jan. Eerst een rondleiding door de oude huisartsenwoning en daarna stappen we bij Bertus en Ingrid in de auto en rijden we door de binnenlanden naar landgoed Noordijk. Daar treffen we in het koetshuis annex theater Caroline. Deze vier mensen hebben mij uitverkoren om mee samen te gaan werken in hun nieuwe toneelstuk. Mooi, open, eerlijk, goed. Na een uitgebreide kennismaking en verkenning lezen we de volledige tekst van het stuk door. Dat wordt wel wat. We maken repetitieplannen voor de komende drie maanden. Even voor elf rijden we terug en dan fiets ik nog met wat tegenwind naar huis, alwaar ik om half twaalf arriveer. Dan ben ik vermoeid. Even bijpraten en net voor middernacht lig ik in bed.
Muziek vandaag: het eerste en tweede plaatje uit de set Art In Music Trilogy (Rick Wakeman), The Soft Machine (Soft Machine)Woensdag 15 februari:
Na half zeven op. Koffie. Hoofd nog vol, maar het gaat. Kraan in de badkamer lekt. Ik loop naar de super. De Vrouw is de deur uit. Koffie. Dan naar Gigant voor de repetitie van Wirwar. Daar werkt de spelersgroep hard aan het perfectioneren en verder inslijpen van oude scènes voor een optreden op 10 mei. Mooi werk. Twaalf uur thuis. Koffie met De Vrouw. Die is gisteren bij de huisarts geweest en kreeg het advies om zich voor onbepaalde tijd ziek te melden. De afgelopen twaalf jaar heeft ze van alles in het werk gesteld om (na de behandeling tegen kanker) aan het werk te blijven: dagindeling aanpassen, fysiek fit blijven, contracturen verminderen, enzovoorts. Ze overweegt zelfs om haar pensioen naar voren te halen. Het is even genoeg. Lunch. Afwasje. Ik duik even onder de wastafel in de badkamer, verwijder de kraan en we weten die uit elkaar te halen, de lekkage te verhelpen en weer te monteren. Krant. Toneellezen. Eind van de middag maak ik avondeten. Ik kook blokjes knolselderij, pastinaak, wortel en zoete aardappel. Ondertussen maak ik een salade van bosui, koolrabi, rode kool, bleekselderij, komkommer, paprika en tomaat. De groenten giet ik af en stamp ik tot een grove puree. Ten slotte bak ik voor De Vrouw een steak bavette. We eten er fiks van en er blijft voldoende over voor morgen. Of overmorgen. Afwas. En dan opeens is er lucht, licht en ruimte in het hoofd. Of er iets van me af is gevallen. Opgewekt? Het moet niet gekker worden. Wel nog vermoeid. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: het tweede plaatje uit de set vl tones (Bass Communion & Freiband), Empire Central (Snarky Puppy), Nursery Cryme (Genesis), Travels (Pat Metheny Group), het derde plaatje uit de set vl tones (Bass Communion & Freiband)Dinsdag 14 februari:
Nog aardig geslapen ook. Zeer vroeg weer op de werkplek. Het eerste uur weet ik al veel werk te verzetten. Dan val ik in een reeks overleggen die tot twee uur duurt. Daarna ben ik zo ongeveer kapot. Ik werk nog wat af en om kwart voor vier loop ik weg. Geen gelegenheid gehad om pauze te hebben ook. Kwart over vijf thuis. De Vrouw is naar het werk, maar heeft in de loop van de dag wat berichten gestuurd. Even zitten. Dan avondeten maken. Eerst tagliatelle koken, champignon bakken, ui, courgette en paprika en daar dan de pasta en een restant groene pesto doorheen roeren. Boel parmesan erbij en klaar. Afwasje. Webstek. Toneelstuk lezen. Zeer op tijd slapen.
Muziek vandaag: Apocalypse (Mahavishnu Orchestra), Visions Of The Emerald Beyond (Mahavishnu Orchestra), Where You Wish You Were (Bill Laurance & Michael League), het eerste plaatje uit de set vl tones (Bass Communion & Freiband)Maandag 13 februari: Onze Vader 89
Maar ik ga er niet heen. Redelijk geslapen. Vanmorgen vroeg naar het werk. Ik ben er vroeg en ben al vroeg aan het werk. Tegen half negen komen de collega’s binnen en ik merk dat ik me niet meer kan concentreren. Er is nog overleg ook, in een grote vergaderzaal, en ik probeer het te volgen, maar krijg niet alles mee. Na afloop ben ik dan ook doodop. Ik wandel door zon en bos. In de middag lukt het niet goed met aandacht en concentratie. Lieve en goed bedoelende collega’s komen met vragen (kun je even en hoe was je weekend en ga je mee lunchen en wil je koffie en heb jij en weet jij) en ik weet dat halverwege de middag het brandalarm getest gaat, dus ik stop op tijd en ben om kwart over vijf thuis. Zeer onvast op de benen en vermoeid. Krant. De Vrouw serveert een schotel van ui, linzen en tomaat met een salade van komkommer en paprika. Smakelijk. Natafelen. Afwasje. Webstek. Dan is de avond al zeer ruim begonnen en ik probeer iets te lezen maar kan weinig meer opnemen en zeer op tijd ga ik slapen. Dus ik ga er niet heen.
Muziek vandaag: Where You Wish You Were (Bill Laurence & Michael League), The Inner Mounting Flame (Mahavishnu Orchestra), Birds Of Fire (Mahavishnu Orchestra), Between Nothingness & Eternity (Mahavishnu Orchestra)Zondag 12 februari:
Iets voor half zeven op. Mijn ronde hardlopen gaat moeizaam, maar lukt ook nog. Thuis nog terug in bed. Pas om half tien zijn we op. Koffie. Restje krant. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om half een voor lunch. Afwasje. Ik wandel een klein rondje langs het kanaal. Onvast op de benen, letterlijk uit balans. De Vrouw is naar het werk. Het is mijn beurt voor de zondagmiddagluistersessie met de Duitsche vrienden en het wordt Jazz Sabbath. Dan ga ik avondeten maken. Ik bak champignon, ui, pastinaak, restje bindsla en roer daar risottorijst en olie en bouillon doorheen. Na vijfentwintig minuten pruttelen gaat er nog een lading parmesan door en ten slotte maak ik alles op smaak met peper en zout. Ik eet alles op. Afwasje. Afval. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: Live At The Royal Albert Hall (Snarky Puppy), Leverkusener Jazztage 2022 (Jazz Sabbath), Tresspass (Genesis), Moonage Daydream – A Film By Brett Morgen (David Bowie)Zaterdag 11 februari:
Dus. Pas om zeven uur op. Redelijk goed geslapen, dat wel. Koffie. Dan maak ik mijn gebruikelijke zaterdagmorgenronde langs slager en super. Koffie. Dan weer het centrum in, voor een bezoek aan een chocolaterie, een servieszaak (ik mikte gisterenochtend een schaal kapot) en de Syrische winkel. Meer koffie met De Vrouw. De Zoon is er om kwart over twaalf voor lunch. Afwas en plee. We fietsen naar Onze Vader. Maandag is hij pas jarig, maar die dag kan ik niet op bezoek en morgen moet De Vrouw werken, vandaar. Hij is in goede doen, verder is er geen visite en we kletsen aardig bij. Bij het afscheid zegt hij hoe lek hij het vond en dat we snel weer eens moeten gaan eten. Mooi. We fietsen via een winkelcentrum om een kleinigheid in te kopen en zijn nog voor vijf uur thuis. Ik maak avondeten. Eerst kook ik een laatste rest aardappelen, dan bak ik oesterzwam, ui en paprika. Vervolgens bak ik de aardappelen en aan het eind doe ik de groenten erbij. Voor De Vrouw bak ik een kalfschnitzel. Ten slotte zet ik het restant salade van gisteren ook op tafel. We eten alles op. Natafelen. Afwas. Krant. Webstek. Lezen.
Muziek vandaag: het derde plaatje uit The Natural World Trilogy (Rick Wakeman), Immigrance (Snarky Puppy), de elpees Feel (George Duke) en Ghosts On Magnetic Tape (Bass Communion), het vierde plaatje uit de box In The Court Of The Crimson King – King Crimson At 50 (King Crimson)

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment