bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

05-03-2023

Draai al je vinyl uit je platenkast – zondag 8 januari 2023

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 16:02bazbo 0907: George Duke – Feel
In 1974 speelt George Duke in het ensemble van Frank Zappa en Zappa helpt met Dukes soloplaat Feel, maar doet dat vanwege ingewikkelde rechtenregels onder de schuilnaam Obdewl’l X. Zappa speelt gitaar op de stukken Love en Old Slippers en net als de rest van het album zijn het fijne fusionjazzprogrockstukken. Hoogst aangenaam. Het is pas later dat Duke meer de funkjazzpopkant opgaat. Hier horen we zijn heerlijke pianootjes, lekkere Moogloopjes en die zoetgevooisde stem. Met dank aan Zappa die Duke een jaar ervoor overhaalde om te gaan zingen. ‘No. I don’t sing,’ was Dukes antwoord en niet veel later deed hij wat zijn werkgever hem vroeg. Zo ging het ook met de synth. ‘No. I’m a pianist. I don’t wanna use any modern crap.’ Zappa plaatste een synthesizer op Dukes piano en zei: ‘Hier. Speel er maar op als je zin hebt.’ Schoorvoetend probeerde Duke het en toen was hij om. Een jaar later, in 1975, maakt Duke nog The Aura Will Prevail, waarop hij nog een stapje verder gaat en waarop Zappa ook betrokken is als componist. Hier niet. Feel hoorde ik voor het eerst begin jaren negentig, samen met The Aura Will Prevail, toen ik ze te leen kreeg van een oudere collega en ik ze opnam op een cassettebandje. Het cassettebandje is verloren gegaan bij de verhuizing zeven jaar geleden, dus ik was blij toen ik Feel vond op 8 januari 2023 tijdens een platenbeursje in het ACEC-gebouw hier in ons zo majestueuze Apeldoorn. Het is overigens een Duitsche heruitgave uit 1978.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment