bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

08-03-2023

Draai al je vinyl uit je platenkast – zondag 8 maart 2023

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 07:280906: Terje Rypdal – What Comes After
Deze Noorse gitarist timmert al 12.354 jaar aan de bak. Dat doet hij in samenwerking met allerlei andere muzikanten, ensembles en orkesten; daarnaast maakte hij ook 12.354 soloplaten. Ik kende hem van naam, maar hoorde begin jaren negentig voor het eerst iets van zijn muziek. Jazzy, ijl, orkestraal en bij vlagen vaag en atonaal. Volgens mij was het Whenever I Seem To Be Far Away, maar ik weet het niet zeker meer; het cassettebandje waarop ik die elpee had opgenomen is met een verhuizing zesenhalf jaar geleden uit mijn collectie geraakt. Die plaat kwam uit 1974 en onlangs – op 4 maart 2023 – vond ik op een platenbeursje in het ACEC-gebouw hier in ons zo majestueuze Apeldoorn een andere plaat van Rypdal uit dat jaar. Ook op What Comes After staat vage, atmosferische en af en toe onsamenhangende atonale jazzmuziek. Bijzonder gaaf wel. Rypdal speelt hier samen met drummer Jon Christensen, hoboïst/hoornist Erik Niord Larsen en bassisten Barre Phillips en Sveinung Hovensjø, met wie hij de compositiekredieten deelt. Het resultaat is een grotendeels geïmproviseerde prachtplaat die me doet verlangen naar meer, maar ik heb niet meer. Nog niet.0905: Carla Bley & Paul Haines – Escalator Over The Hill
Deze van origine driedubbelelpee uit 1971 heb ik sinds 1991 als dubbelcd in de kast staan en ik ruk ‘m er regelmatig uit. Deze bizarre monsterproductie – die de ondertitel A Chronotransduction heeft – is een lijvig werkstuk van componiste en toetseniste Carla Bley en tekstmaker Paul Haines. Voor deze bevreemdende jazzopera maakten zij gebruik van de inzet van vele gastmuzikanten uit de wereld van jazz en rock: Jack Bruce, Don Preston, Michael Mantler, Don Cherry, Dewey Redman, John McLaughlin, Linda Ronstadt en vele, vele anderen. De muziek springt heen en weer tussen avantgarde, big band jazz, rock en ambient en is bij vlagen warm en lieflijk, dan weer agressief en hard, soms magistraal bombastisch, atonaal en melodieus. Een waar luisteravontuur. Vraag me niet waar het allemaal over gaat, want er gebeurt zo veel, dat je eigenlijk aan twee oren niet genoeg hebt. Op 8 maart 2023 vond er een platenbeursje plaats in het ACEC-gebouw in ons zo majestueuze Apeldoorn en aldaar vond ik deze heruitgave uit 1974. Ik had altijd al eens een vinylversie van dit meesterwerk willen hebben, dus greep ik mijn kans.

• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment